با ادامه سقوط شاخص بازار سهام رخ داد
فرافکنی مسئولان همزمان با آب شدن سرمایههای مردم در بورس
در حالی که روند نزولی بازار سرمایه همچنان ادامه دارد ولی مسئولان دولتی که مردم را در اوج قیمتها به بورس دعوت کردند پاسخگوی زیان این روزهای سهامداران خرد نیستند.
در معاملات دیروز بازار سرمایه شاخص کل با ۳۲ هزار و ۴۱۷ واحد کاهش در رقم یک میلیون و ۱۷۳ هزار واحد ایستاد. شاخص کل با معیار هم وزن هم ۴۴۰۲ واحد کاهش یافت و رقم ۴۲۳ هزار و ۱۶۲ واحد را ثبت کرد.
شاخص کل بورس بهعنوان معروفترین نماگر بازار سرمایه از اواخر سال 98 به شدت صعود کرد و مسئولان مختلف و در صدر آنان رئیسجمهور از مردم برای حضور در بازار سرمایه دعوت کردند. وزیر اقتصاد و مسئولان دیگر هم به نوعی زمینه ورود مردم به بازار سرمایه را - بدون پیشبینی لوازم آن- فراهم کردند. اما از اواخر مردادماه امسال ناگهان ورق برگشت و جمعی از تصمیمها، اقدامات و اظهارات مسئولان دولتی و شرایط دیگر دست به دست هم داد تا بازار سرمایه وارد مرحله ریزش گردد.
در این بین بسیاری از سهامداران بزرگ وابسته به دولت سودهای کلانی شناسایی کردند که در نامه اخیر قاضیزادههاشمی، نایبرئیس مجلس خطاب به رئیس قوه قضائیه برخی جزئیات آن ذکر شده است. اما در نقطه مقابل، مردم و سهامداران خرد که به دعوت مسئولان با سرمایههای خود به بورس آمدند با زیان سنگینی مواجه شدند.
با این وجود کسانی که از هجوم اولیه سرمایهها به بورس سودهای کلان بردند، امروز پاسخگو نیستند؛ موضوعی که اعتراض نمایندگان مردم را در پی داشته است.
در همین رابطه جعفر قادری در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی در رابطه با وضعیت نابسامان بازار بورس اظهار کرد: انتظار داریم دولت حمایت موثری از سرمایه مردم داشته باشد، چرا که خودشان مردم را به سمت بازار بورس دعوت کردند، اما اکنون مردم احساس بیپناهی میکنند، لذا دولت باید کمک کند سرمایه مردم بیش از این در بازار بورس آب نرود.
به گزارش تسنیم، مسلم صالحی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم تذکر داد: به دلیل برخی سیاستهای غلط امروز سرمایههای مردم برباد رفته؛ نمایندگان تذکر دادند و رئیس مجلس و کمیسیون تخصصی ورود کردند؛ بگویید که به دنبال این تذکرات چه اقدامات مثبتی برای بازار سرمایه انجام دادید؟
جالب است که وزیر اقتصاد روز گذشته در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد «شاخص بورس وابسته به مدیریت بنگاهها و شرایط پیرامونی است».
فرهاد دژپسند در حالی وضعیت امروز بورس را به شرایط پیرامونی حواله کرده که شخص وی در کنار رئیسجمهور در ردیف نخست کسانی بودند که در اوج قیمتها و ارقام شاخص،مردم را به حضور در بورس و خرید صندوق پالایشی دعوت کردند و حالا باید جوابگوی وضعیت پیش آمده باشند و با فرافکنی نمیتوانند از زیربار مسئولیت شانه خالی کنند. هم دعوت مردم به بورس در اوج قیمتها و هم دعوای بین وزارت اقتصاد و نفت درباره عرضه صندوق پالایشی که از جمله دلایل ریزش بورس قلمداد میشود، در کنار اقدامات، تصمیمات و اظهارنظرهای بیمورد، تنها بخشی از عناوین سؤال از این افراد است.
البته هر بار که فشارها بر این مسئولان زیاد میشود، بلافاصله با انجام اقدامات ظاهری نظیر تغییر ریاست سازمان بورس و یا صعود اندک شاخص کل، تلاش میکنند ماجرا به فراموشی سپرده شود.