kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۹۶۱۳
تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۲

افت شاخص در نخستین روز کاری رئیس‌جدید سازمان بورس

شاخص بورس در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه بیش از هفت هزار واحد افت کرد.

 

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، شاخص بورس پس از افت بیش از 20 هزار واحدی در نیمه نخست بازار، در ادامه بخشی از کاهش خود را پس گرفت و در پایان با افت هفت هزار و 296 واحدی در ارتفاع یک‌میلیون و 207 هزار و 736 واحدی قرار گرفت.
بازار سرمایه در حالی با این کاهش شاخص کل به استقبال رئیس‌جدید سازمان بورس رفته، که محمد علی دهقان دهنوی دیروز در نخستین سخنان خود در سمت جدیدش گفته است: برای تحقق جهش تولید باید زمینه آن در بازار سرمایه مهیا شود و سایه عوامل غیراقتصادی از بازار سرمایه کم شود.
این اظهارات دهقان دهنوی در شرایطی است که انتقاد از دخالت عوامل غیراقتصادی در بورس به شیوه انتخاب خود وی هم وارد است. بسیاری از کارشناسان و سهامداران بازار سرمایه نسبت به انتخاب فردی بدون داشتن سوابق قابل توجه مرتبط با بازار سرمایه در جایگاه رئیس ‌این مجموعه حساس انتقاد کرده بودند.
ماجرای دخالت دولت در بورس و نوسانگیری از سهامداران خرد موجب زیان گسترده و اعتراض شدید مردمی شده است که از مردادماه با دعوت رئیس‌جمهور در بازار سرمایه حضور یافته بودند.
دخالت دولتی‌ها در قالب اظهارنظرهای گاه‌وبیگاه از سوی مسئولانی که بعضاً هیچ سابقه و تخصص بورسی نداشته اند، دعوای زرگری وزیران و تصمیم‌های خلق‌الساعه و... اثرات مخربی بر بازار داشته است و در جدیدترین مورد هم وزیر اقتصاد، معاون خود را که دارای تخصص و سابقه کاری در حوزه پولی و بانکی است، به عنوان تنها کاندیدای مطرح شده، بر صدر سازمان تخصصی بورس نشانده است.
9 پرسش از دژپسند
در همین رابطه، عضو کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس در نامه‌ای خطاب به وزیر اقتصاد درباره وضعیت بورس هشدار داد و روند نزولی این بازار را ناشی از مدیریت ضعیف دانست و با طرح ۹ پرسش اساسی از وزیر اقتصاد خواستار شفاف‌سازی و پاسخگویی شد.
سیدمصطفی آقامیرسلیم از فرهاد دژپسند پرسیده است: «چرا راهکارهای مفیدی مانند عملیات بازارگردانی با ارائه شیوه‌ها و دستورالعمل‌های‌ اشتباه به عملیاتی ضررده تبدیل شده و چرا در افزایش مقدار بازارگردان‌ها که عامل ثبات بازار و جذب نقدینگی‌اند تعلل می‌شود؟
چرا گسترش انتشار اوراق تبعی که عملیاتی بسیار مفید برای کاهش خطرپذیری بازار است به‌صورت قطره‌چکانی در حال اجراست؟
چرا با عدم رعایت اصول عرضه و تقاضا در زمان افت بازار با فشار در عرضه‌های اول و صندوق‌ها و همچنین افزایش شناورسازی سهام شرکت‌های بورسی موجبات ریزش هرچه بیشتر بازار به‌وجود آمده است؟
چرا با اتخاذ تصمیم تحدید دامنه نوسان که قبلاً نیز سابقۀ اجرای ناموفق داشته (در زمان مدیریت آقای عبده) باعث ایجاد صف‌های خرید و فروش و افزایش بار معاملات و در نتیجه کندی سامانه شده و این تجربه ناموفق دوباره تکرار گردیده است؟
چرا متولیان بورس با کاهش مقدار تخصیص اعتبار مشتریان حقوقی در زمان نزول بازار باعث کاهش تقاضا شده و خطرپذیری بازار را به‌سمت حقیقی‌ها منتقل کرده‌اند؟
چرا اصلاح حجم مبنا که تصمیم درستی بوده و در دورۀ مدیریت قبل اتخاذ گردیده هنوز مشکلاتی دارد و در اصلاح آیین‌نامه‌ها تعلل شده است؟
چرا با اتخاذ روند ‌اشتباه و اجباری باعث زیان‌دهی صندوق‌های با درآمد ثابت شده است؟
چرا سازمان بورس در برخورد با فعالیت‌های مشکوک، غیر قابل توجیه و تخریب‌کنندۀ ثبات و جو روانی بازار از جمله افزایش غیرمعقول ارزش بعضی شرکت‌ها و همچنین عدم عرضۀ سهام بعضی شرکت‌ها در اوج تقاضای بازار تعلل نموده و می‌نماید؟
چرا سازمان بورس نسبت به برخورد با فعالیت‌های مضر و مخرب صندوق‌های تثبیت و توسعۀ بازار تعلل ورزیده و در مورد شفاف‌سازی نحوۀ عملکرد و انتشار صورت‌های مالی از جمله ترازنامه و سود و زیان آنها اقدامی ننموده است؟