kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۸۹۳۲
تاریخ انتشار : ۳۰ دی ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۰

گرانی شدید میوه در سایه نبود نظارت و جولان دلالان

با وجود فراوانی میوه اما قیمت میوه در بازار به شدت بالاست و اغلب مردم توان خرید با این نرخ‌ها را ندارند.



سیب کیلویی 20 هزارتومان و حتی بالاتر، پرتقال 15هزار تومان،نارنگی 20هزار تومان، انار 21هزار تومان،خیار بیش از 12هزار تومان و....
این نرخ‌ها البته در مغازه‌های بالای شهر شاید بیشتر از اینها هم باشد تا جایی که خبرگزاری فارس نوشت، قیمت میوه از ماه‌ها پیش روند افزایشی دارد و نظارتی بر این بازار نیست.مسئولان بهانه این گرانی را افزایش قیمت تمام شده تولید پس از گرانی قیمت نهاده‌های کشاورزی عنوان می‌کنند. اسدالله کارگر رئیس ‌اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی درباره دلایل گرانی میوه، افزایش هزینه‌های تمام شده تولید در کنار افزایش هزینه‌های زندگی کشاورزان و باغداران را از جمله دلایل گرانی میوه مطرح می‌کند. محمد شفیع ملک‌زاده رئیس ‌نظام صنفی کشاورزی هم با بیان اینکه افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی هزینه تولید را افزایش می‌دهد، گفت: قیمت کودهای فسفاته و پتاسه با حذف ارز دولتی شش برابر شده است برای مثال یک لیتر سم دلتامترین که در اردیبهشت امسال ۴۷ هزار تومان بود در حال حاضر به بیش از ۱۱۰ هزار تومان رسیده یا سم اکسی کلرور مس ۴۴ هزارتومانی در بازه سه ماهه به ۱۳۰ هزارتومان و سم فنیتروتیون نیز که در اردیبهشت ۱۰۸ هزارتومان بود در حال حاضر به ۴۳۴ هزار تومان رسیده است.
گرچه افزایش قیمت نهاده‌ها را می‌توان عاملی برای افزایش قیمت میوه نیز عنوان کرد اما این تمام ماجرا نیست. بررسی‌ها نشان می‌دهد که گاهی قیمت میوه و سبزی از کنار مزرعه تا رسیدن به دست مصرف‌کننده تا 300 درصد افزایش دارد. بنابراین، این تفاوت به جیب کشاورز نمی‌رود بلکه به جیب دلالان و واسطه‌ها و سودجویانی که در سایه عدم نظارت شکل گرفته می‌رود.
جدیدترین قیمت میوه حاکی است که حتی محصولات فصلی هم قیمت‌های بالاتری دارند و قیمت‌های گران باعث شده قدرت خرید مردم نیز پایین بیاید. گزارش میدانی خبرنگار فارس هم نشان می‌دهد که میزان خرید میوه از سوی مردم به شدت کمتر شده است.
نکته دیگر اینکه قیمت میوه در مغازه‌ها بعضا تا 100 درصد افزایش پیدا می‌کند این در حالی است که طبق قانون، مغازه‌ها مجازند تنها 30 درصد به این قیمت‌ها اضافه کنند.