یک متخصص جراحی زنان و زایمان:
روند غربالگری جنین در کشور مبتنی بر قواعد علمی نیست
یک متخصص جراحی زنان و زایمان گفت: متاسفانه روند غربالگری جنین در دوران بارداری در کشور برخلاف سایر کشورها مبتنی بر قواعد علمی نیست.
عاطفه سمائی نوروزی در گفتوگو با خبرگزاری میزان درخصوص غربالگری ژنتیکی جنین در دوران بارداری اظهارداشت: متاسفانه روند غربالگری در کشور مشابه آنچه در سایر کشورها که مبتنی بر قواعد علمی است، نیست و روند بیقاعده کنونی منجر به سردرگمی پزشکان در تفسیر نتایج و البته خانوادهها میشود.
سمائی ادامه داد: از سوی دیگر هدف از انجام غربالگری تشخیص ناهنجاریهای جنین پیش از تولد در راستای اتخاذ روند درمانی و تعیین روش ارجح زایمانی است و اگر تحمیل هزینههایی از این دست به چنین هدفی منتج نشود یقینا اقدامی عبث است و از این رو شایسته است روند غربالگری منبعث از پروتکلهای علمی و در راستای تشخیص بهتر باشد.
وی افزود: طرح مجلس در راستای کمک به خانوادهها برای تقلیل هزینهها و پرهیز از عوارض ناخواستهای است که ممکن است به دنبال نتایج اغراقآمیز غربالگریها منجر به سقط جنین شود.
این متخصص جراحی زنان و زایمان گفت: از سوی دیگر با حذف اجبار به پزشکان کمک میکند تا در هر بیمار به صورت فردی و شرایط خاص سنی و وراثتی بهترین تصمیم را اتخاذ کند و این قانون به رغم جوسازی ایجاد شده در راستای مصونیت قضایی پزشکان و پرهیز از اعمال قصور غیرعادلانه و علمی است.
سمائی توضیح داد: همانطور که میدانید اساس تستهای غربالگری آنالیتهای خون مادر هست که براساس قانون احتمالات فقط ریسک تولد نوزاد مبتلا به سه تریزومی کروموزومی ۱۳، ۱۸ و ۲۱ را تعیین میکند و در تشخیص سایر اختلالات ناتوان است و در قانون جدید تلاش شده تا تمرکز بر بررسیهای پاراکلینیک قطعی همچون سونوگرافی NT و آنومالی اسکن (target sonography) و تعهدات بیمهای فراگیرتر از آنچه امروزه وجود دارد باشد تا هم دامنه تشخیص واقعی نه براساس احتمال افزایش یابد و هم خانوادهها برای انجام آزمایشهای بینتیجه متضرر
نشوند.
وی افزود: این اقدام حرکتی جدید و ابداعی توسط دغدغهمندان ملی نیست بلکه در کل جهان چنین روشی به عنوان فرآیندی صحیح و معقول در حال اجرا است.