kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۸۸۱۴
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۴

پاسخ به 18 پرسش درباره سهام عدالت (قسمت‌پایانی)



  شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با انتشار مطلبی به 68 پرسش مهم در رابطه با سهام عدالت پاسخ داده که در شماره‌های پیشین این صفحه 50مورد از آنها را از نظر گذراندیم و در این شماره به 18پرسش و پاسخ باقی مانده می‌پردازیم.
۵۱- برخی سهامداران اعلام کرده‌اند که نمی‌توانند وارد سامانه شوند.دلیلش چیست؟
طبق قانون، سهام عدالت تنها میان هموطنان مقیم کشور توزیع شده است. بنابراین سامانه سهام عدالت به نشانی WWW.SAMANESE.IR تنها از طریق شبکه اینترنت داخلی کشور قابل دسترسی است و این اقدام با هدف افزایش امنیت این سامانه انجام شده است. در حال حاضر کلیه مشمولین نهایی سهام عدالت مقیم داخل کشور می‌توانند بدون هیچ محدودیتی وارد سامانه شوند. امکان ورود به سامانه برای افرادی که مقیم خارج از ایران هستند به دلایل افزایش امنیت سامانه میسر نیست. ضمنا آن دسته از افرادی که از طریق موبایل شخصی به سامانه وارد می‌شوند می‌بایستی از قطع بودن اتصال گوشی همراه خود به فیلترشکن اطمینان حاصل نمایند.
۵۲- در کدام روش سهامدار امکان فروش سهام خود را دارد؟
در هر دو روش امکان فروش و واگذاری سهام توسط مشمولین در بازار معاملاتی بورس و فرابورس میسر است.
۵۳- تکلیف سهام شرکت‌های غیربورسی در روش مستقیم چه می‌شود؟
آن دسته از افرادی که روش مستقیم را انتخاب نموده‌اند سهام شرکت‌های بورسی تخصیص یافته روی کد بورسی خودشان منتقل می‌گردد. این افراد از بابت سهام شرکت‌های غیربورسی، سهامدار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی هم خواهند بود.
۵۴- چه تضمینی وجود دارد که در روش غیرمستقیم شرکت‌های استانی دارایی سهامدار را حفظ و افزایش دهند؟
این موضوع به نحوه عملکرد و میزان موفقیت یا عدم موفقیت مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری در مدیریت دارایی‌های تخصیص یافته بستگی دارد
۵۵- آیا در روش غیرمستقیم سهامدار امکان فروش یکجای سهام خود را دارد؟به چه صورت؟
افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب نموده‌اند سهامدار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی خواهند بود. مقررگردیده است شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی در بازار سرمایه‌پذیرش گردند و سهام این شرکت‌ها مورد خرید و فروش واقع گردد پس این افراد می‌توانند نسبت به فروش سهام خود در شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی اقدام کنند.
۵۶- تکلیف سود سالیانه سهام در هر یک از روش‌ها چه می‌شود؟
افرادی که روش مستقیم را انتخاب نموده‌اند سود عایدی از سهام ۳۶ شرکت بورسی تخصیص یافته وسود سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی از بابت ۱۳ شرکت غیربورسی را مستقیما دریافت خواهند نمود. افرادی که روش غیرمستقیم را دریافت نموده‌اند صرفا سود سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی را دریافت خواهند نمود.با توجه به‌ترتیبات صورت گرفته مقرر است با هماهنگی‌های صورت گرفته سود کلیه شرکت‌های بورسی و فرابورسی توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی تسویه وجوه و اوراق بهادار جمع‌آوری و از طریق سامانه سجام در حساب‌های بانکی سهامداران تخصیص و پرداخت شود.
۵۷- با توجه به اینکه مصوبه شورای عالی بورس زمان بندی فروش سهام را مشخص می‌کند تأثیر زیادی برتصمیم سهامداران در انتخاب روش‌ها دارد چرا تاکنون شورای عالی بورس در مورد نحوه فروش سهام تعیین تکلیف نکرده است؟
بعد از ابلاغ فرمان رهبری در مورد آزاد‌سازی سهام عدالت، موضوع تعیین سازوکار اجرای فرمان معظم‌له ازجمله برنامه زمان بندی آزاد‌سازی و در دستور کار سازمان و شورای عالی بورس قرار گرفته است و علی‌رغم تشکیل جلسات شورای عالی، موضوع در دست بررسی کارشناسی جهت تصمیم‌گیری قطعی است که به محض اتخاذ تصمیم مراتب به اطلاع مشمولین خواهد رسید.
۵۸-  آیا برای همه سهامداران کد بورسی صادر می‌شود؟ چه زمانی؟
بله؛ بنابر دستور وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی مقرر گردیده است برای کلیه مشمولین سهام عدالت کد بورسی تخصیص داده شود و حداکثر ظرف مدت دو ماه گزارش اقدامات صورت گرفته در این ارتباط به اطلاع مشمولین خواهد رسید.
۵۹- سهامداران برای گرفتن کد بورسی چه باید بکنند؟
در حال حاضر، نیازی برای اخذ کد بورسی برای کلیه مشمولین سهام عدالت وجود ندارد.
۶۰- آنهایی که کد بورسی دارند چه کنند؟
در حال حاضر اقدام خاصی برای این دسته از افراد لازم نیست. بعد از اتمام مهلت اعلام شده برای انتخاب روش آزاد سازی، در صورت نیاز به اقدام خاص، مراتب به نحو مقتضی به اطلاع مشمولین خواهد رسید.
۶۱- آیا نیاز به مراجعه حضوری برای کد بورسی هست؟
در حال حاضر نیازی به مراجعه احدی از مشمولین جهت دریافت کد بورسی نیست. بنا بر دستور وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی مقرر گردیده است برای کلیه مشمولین سهام عدالت کد بورسی صادر و مراتب به نحو ممکن به اطلاع مشمولین خواهد رسید.
۶۲-  تکلیف سهام افراد متوفی چه می‌شود؟
بنا بر تصویب شورای عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی، مقرر گردیده است وراث کلیه متوفیان مشمول سهام عدالت جهت تسهیم و انتقال سهام و سود عایدی به وراث با ارائه گواهی حصر وراثت به دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک مراجعه کنند که این امر از مردادماه ۱۳۹۷ در اقصی نقاط کشور آغاز شده است لیکن در حال حاضر از ابتدای هفته جاری به دلیل اجرای فرآیند آزاد‌سازی سهام عدالت این موضوع متوقف گردیده است و در روزهای آتی مجدداًً از سرگرفته خواهد شد.
۶۳-  سود سهام عدالت در سال ۹۹ چقدر است؟
میزان سود سالیانه عایدی از شرکت‌های سرمایه‌پذیر سهام عدالت مطابق تصویب مجامع عمومی سالیانه شرکت‌ها تعیین و تخصیص می‌یابد و میزان دقیق این سود قابل پیش‌بینی نیست.البته با توجه به اینکه سهام شرکت‌های معتبر بورسی در سبد سهام عدالت موجود  است سود عایدی به‌صورت سالیانه بیشتر از سنوات قبل بوده است.
۶۴- پیش‌بینی شما از استقبال سهامداران از هر یک از روش‌های آزادسازی سهام عدالت به چه میزان است؟
رفتار و نوع انتخاب جمعیتی بالغ بر ۴۹ میلیون نفر در موضوع آزاد‌سازی سهام عدالت برای هیچ‌کس قابل پیش‌بینی و حدس نیست و در حال حاضر در این ارتباط نمی‌توان اظهارنظر کرد
۶۵- چه تعداد تاکنون روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند؟
در حال حاضر امکان گزارش و طرح موضوع به دلیل احتمال تأثیر روی انتخاب مردم برای این سازمان وجودندارد.
۶۶- تأثیر آزادسازی سهام عدالت بر معاملات بورس را چگونه می‌بینید؟
آزادسازی سهام عدالت با لحاظ مراتبی از جمله زمان و نحوه آزادسازی تأثیر مثبتی بر بازار بورس و فرابورس خواهد داشت و عمق بازار سرمایه را زیاد خواهد کرد.
۶۷-  آیا سرپرست خانوار می‌تواند برای اعضا روش مستقیم را انتخاب کند؟
هر یک از مشمولین می‌بایستی شخصا به‌صورت مجزا برای انتخاب روش مدنظر به سامانه اینترنتی سهام عدالت به نشانی SAMANESE.IR مراجعه نموده و شماره موبایل متعلق به شخص مشمول را ثبت نماید. در صورت فقدان شماره موبایل برای اعضاء خانوار، سرپرست خانوار می‌تواند برای تک‌تک اعضا به‌صورت مجزا وارد سامانه شده و روش مدنظر را انتخاب کند بدین معنی که صرفا انتخاب روش توسط سرپرست خانوار برای خود شامل سایر اعضای خانواده نیست.
۶۸-  آیا امکان نقل و انتقال سهام عدالت به‌صورت وکالتی قانونی است؟
برابر اطلاعیه‌های مکرر نقل و انتقال سهام عدالت حتی به‌صورت وکالتی نزد دفاتر اسناد رسمی ‌‌غیرقانونی است و این موضوع به اطلاع دفاتر اسناد رسمی ‌‌رسیده است. سهام عدالت تخصیصی صرفا در سامانه معاملاتی بازار سرمایه درماه‌های آتی قابلیت خرید و فروش خواهد داشت.