بحث بر سر استیضاح رئیسجمهور آمریکا میان اعضای کنگره شکاف انداخت
حاشیههای حمله چهارشنبه به کنگره آمریکا که به تحریک «دونالد ترامپ» صورت گرفت، همچنان ادامه دارد. تصمیم دموکراتها به استیضاح ترامپ و طفره جمهوریخواهان از این اقدام، شکاف جدی در بین سیاستمداران آمریکایی به وجود آورده است.
رئیسجمهور آمریکا هفته پیش طرفداران خود را تحریک کرد تا در اعتراض به نتایج انتخابات، دست به شورش بزنند و به کنگره حمله کنند. او که یک «سیاستمدار توئیتری» است، از هوادارانش خواسته بود که در اعتراض به نتیجه انتخابات، در واشنگتن دست به اعتراض بزنند. نتیجه این توئیتها، حمله مردم معترض به کنگره و تصرف این به اصطلاح نماد دموکراسی آمریکایی شد. در طی این یورش نیز پنج تن نیز کشته شدهاند.
در پی این حمله، دموکراتها سر و صدای زیادی راهانداختند و خواستار استیضاح ترامپ شدند. این درخواست، شکاف تازهای را میان سیاستمداران آمریکایی ایجاد کرده است، یا بهتر است بگوییم که شکاف موجود در میدان سیاست، را هویدا کرده است.
«نانسی پلوسی» رئیسمجلس دموکرات نمایندگان آمریکا، بامداد روز شنبه (به وقت تهران) به نشست حزب دموکرات درباره تحولات اخیر حمله به کنگره توسط طرفداران ترامپ اشاره کرد. وی گفت: «امیدواری اعضا این است که رئیسجمهور فورا استعفا دهد. اما اگر وی این کار را انجام نداد، من به کمیسیونها دستور دادهام تا برای اجرای متمم 25 قانون اساسی و استیضاح(ترامپ) آمادهباشند.»
«برنی سندرز»، سناتور جناح چپ دموکراتها، هم طی پیامی نوشت: «برخی مردم میپرسند چرا شما رئیسجمهور را استیضاح و محکوم میکنید که تنها چند روز دیگر در قدرت است؟ پاسخ: سابقه دارد، باید شفاف شود که هیچ رئیسجمهوری چه الان و چه در آینده، نمیتواند شورشی علیه دولت آمریکا را رهبری کند.»
اما، استیضاح ترامپ، مخالفان جدی هم دارد؛«کوین مککارتی» رهبر اقلیت جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، گفت که حزب وی از استیضاح ترامپ حمایت نمیکند. مککارتی طی بیانیهای که در صفحه شخصی خود در توئیتر منتشر کرد، هشدار داد: «استیضاح رئیسجمهوری که تنها 12 روز دیگر از دورانش باقی مانده است، تنها باعث گسستگی بیشتر کشورمان خواهد شد.»
«روی بلانت» دیگر سناتور جمهوریخواه آمریکا روز شنبه گفت، رئیسجمهور آمریکا استیضاح نخواهد شد. به نوشته پایگاه خبری «هیل»، بلانت طی مصاحبهای، در پاسخ به این سؤال که آیا استیضاح ترامپ عملی است؟ گفت: «نه؛ فکر میکنم این تصمیمی مضحک است.» این سناتور جمهوریخواه افزود: «به جای صرف وقت برای چیزهایی که اتفاق نمیافتند، به قدر کافی تصمیمات در دست دارم که قابل تحقق هستند.»
«میچ مک کانل»، رهبر اکثریت سناتورهای جمهوریخواه آمریکا، هم در تلاش است با موکول کردن بررسی طرح استیضاح ترامپ در سنای آمریکا، به یک روز مانده به پایان دوره ریاست جمهوری او، عملا طرح دموکراتها برای استیضاح را بلااثر کند. مک کانل که تا قبل از ۲۰ ژانویه (اول بهمن) و آغاز به کار دوره جدید سنا در این منصب قرار دارد، یادداشتی در اختیار سناتورهای جمهوریخواه قرارداده و از طرح خود برای مقابله با طرح استیضاح ترامپ، رونمایی کرده است.
واکنش کاخ سفید
کاخ سفید روز جمعه طی بیانیهای، اعلام کرد: «همان طور که رئیسجمهور ترامپ روز گذشته گفت، اکنون، زمان التیامبخشی و اتحاد ملت است. استیضاح با انگیزه سیاسی علیه رئیسجمهوری با 12 روز مانده از دورانش، فقط کشور بزرگ مان را از هم گسیخته خواهد کرد.» همچنین، سه نفر از مشاوران کاخ سفید به شبکه خبری سیانان گفتهاند که ترامپ هیچ قصدی برای کنارهگیری از قدرت ندارد.
شکاف در حزب جمهوریخواه
شکاف پیشگفته تنها بین دموکراتها و جمهوریخواهان بروز نکرد، بلکه اوضاع درونی جمهوریخواهان نیز به هم خورده است؛ تا کنون از مخالفان استیضاح در درون حزب جمهوری خواه، سخن گفته شد، اما برخی از جمهوریخواهان چیز دیگری میگویند. «لیسا مورکوسکی»، سناتور جمهوریخواه ایالت آلاسکا، روز جمعه گفت که ترامپ باید فوراً از سمت خود استعفا دهد. «بِن ساسه»، سناتور جمهوری خواه ایالت نبراسکا نیز در مصاحبهای رادیویی، خشم خود را از موضع ترامپ، ابراز و وی را به داشتن احساس خوشحالی بعد از حملات چهارشنبه شب به کنگره متهم کرد. این مقام جمهوری خواه در ادامه افزود: هیچ شکی نیست که ترامپ یک شخص «از کار افتاده» است.
وکیل سابق ترامپ
در این میان، در بحبوحه گمانهزنیها درباره احتمال اقدام ترامپ به عفو خود پیش از ترک کاخ سفید، «مایکل کوهن» وکیل شخصی و کارچاقکن سابق رئیسجمهور آمریکا، در پیامی توئیتری نوشت، از وی خواسته شده با نهادهای مختلف دولت برای شهادت دادن درباره تخلف ترامپ و خانوادهاش همکاری کند. وی در این خصوص نوشت: از من خواسته شده و من پذیرفتهام که با چند آژانس مختلف دولتی برای دادن شهادت درباره تخلفات ترامپ و خانوادهاش همکاری کنم.
کوهن افزود: من این کار را تا حد زیادی به این خاطر انجام میدهم که ترامپ و خانوادهاش تلاش کردند دموکراسی آمریکا را از بین ببرند و خوشبختانه نتوانستند. او همچنین در توئیتی دیگر در واکنش به تعلیق حساب توئیتری ترامپ نوشت: میدانم که ترامپ به هماناندازه که ما به اکسیژن برای تنفس نیاز داریم، به توئیتر وابسته است. الان در حال دیوانه شدن است!
اشاره کوهن به این خبر است که توئیتر حساب کاربری رئیسجمهور آمریکا در این شبکه را تعلیق کرد. توئیتر اعلام کرد که حساب کاربری ترامپ در این شبکه اجتماعی را به صورت دائمی به حالت تعلیق درآورده است.
اظهارات بایدن
در میانه بگو مگوهای سیاسی، «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا، به اینکه ترامپ قصد ندارد در مراسم تحلیف او حضور پیدا کند واکنش نشان داد. بایدن گفت: اینکه ترامپ قصد دارد در مراسم تحلیف شرکت نکند اتفاق خوبی است. او ترامپ را «شرم برای دنیا» خواند.
بایدن گفت: «او صلاحیت ریاستجمهوری را ندارد. او یکی از ناشایستترین رؤسای جمهور در تاریخ آمریکا بوده است.» رئیسجمهور منتخب آمریکا با اشاره به تعداد نفراتی که در آمریکا به او رأی دادهاند، اضافه کرد: «۸۱ میلیون نفر به پا خاستند و گفتند که وقتش است که او برود.»
گفتنی است، آنچه این روزها رخ میدهد، افکار عمومی را تا حدودی متوجه گسلهای پنهان در جامعه آمریکا کرده است؛ گسلهایی که تکانه کوچک آن، این افتضاح را به بار آورده و اگر تکانهای محکمتر ایجاد کند، معلوم نیست که چه میشود.
آمریکا سالها در کشورهای مختلف دست به کودتا و انقلابهای رنگی و مخملی زدهاند و حال چیزی شبیه به آنها، در این کشور رخ داده است. البته، این شوخیِ قدیمی فراخور این روزهای آمریکا است که کودتا در این کشور به نتیجه نمیرسد، زیرا آمریکا در آمریکا سفارت ندارد!