FATF بهانهای برای فرار از پاسخگویی و توجیه ناکارآمدی
سید ابراهیم میرپورفرد
مدتی است مدعیان اصلاحات و برخی دولتمردان برای تحمیل لایحه FATF وارد صحنه شده و آتش سنگین رسانهای خود را بر مراکز تصمیمساز و افکار عمومی متمرکز ساخته تا پس از گذشت 7 سال، شرط دیدن و چیدن میوههای باغ خیالی و متوهمانه برجام را در پذیرش سازوکار جدیدِ طراحیشده از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی عنوان کنند.
نکته مهم آن است که با توجه به ماجرای غمبار برجام، در بدنه کارشناسی و عقلای جمهوری اسلامی و همچنین نزد افکار عمومی، دیگر اطمینانی به مواضع و تأکیدات مدعیان اصلاحات وجود ندارد و کار به جایی رسیده است که دولت تدبیر و امید در نزد ملت ایران مصداق آن مَثَل معروف شده که «به خیر تو امید نیست شر مرسان» چه آنکه قاطبه مردم و عقلای نظام اسلامی هنوز بهخوبی به یاد دارند که جناب روحانی در کارزار انتخاباتی سال 92 تنها راه برونرفت از مشکلات را در مذاکره با کدخدا خلاصه نمود و در نهایت رهآورد راهبردهای انفعالی، دست خالی ایران در مذاکرات بود.
روحانی در 17 خرداد 94 در مراسم دهمین دوره جایزه ملی محیطزیست، منتقدان و عقلای نظام را به باد انتقاد گرفت و با کنایه و طعنه گفت: «اینکه میگوییم تحریم ظالمانه باید از بین برود بعضیها چشمهایشان را زیاد نچرخانند! تحریمهای ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید. تا مسئله محیطزیست حل شود. تا اشتغال جوانان حل شود. تا صنعت جامعه حل شود. تا آب خوردن مردم حل شود. تا منابع آبی زیاد شود. تا بانکهای ما احیا شود» و در روز ابتدایی توافق برجام با ژست پیروزی، در برابر دوربینهای تلویزیونی ظاهر شد و گفت: «تمام تحریمهای اقتصادی بهطور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق».
تاریخ فراموش نکرده که جناب ظریف در جلسه بررسی کمسیون مشترک برجام در مجلس شورای اسلامی در قد و قامت عناوین و القاب رسانههای اصلاحطلب (قهرمان ملی، امیرکبیر ایران، آرش کمانگیر و...) پس از مذاکرات کذایی با طرفهای غربی گفت: «کل تحریمهای اقتصادی، مالی و پولی اتحادیه اروپا از روز اجرا لغو و کل تحریمهای ایالاتمتحده تحریمهایی که ایالاتمتحده اعمال میکند بر شخصیتهای غیرآمریکایی از روز اجرا متوقف میشود» یا جناب روحانی که در سخنرانی تبلیغاتی خود در انتخابات ریاست جمهوری 96 بار دیگر با الفاظ طعنهآمیز منتقدان برجام را چنین مورد خطاب قرار داد: «چه جور آب و صابون بیاورم که رویتان را بشویید، ناراحتید تحریم برداشته شد، کاسبان تحریم ناراحتید، میخواهید تحریم را برگردانید تحریم برنمیگردد».
علاوه بر اینها، اظهارات مدعیان اصلاحات و رسانههای زنجیرهای درخصوص خسارتهای میلیاردی درخصوص عدم تصویب سریع برجام ثبت و ضبط است؛ اکبرترکان، مشاور ارشد رئیسجمهور از خسارت 100 میلیون دلاری روزانه در صورت عدم تصویب برجام و سیروس ناصری، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده برجام از خسارت 3 میلیارد دلاری به کشور در بررسی دوماهه برجام در کمیسیون مشترک مجلس سخن گفتند.
با تمام این اوصاف و برخلاف تمام غوغاسالاری حامیان برجام؛ آنچه بهواقع در سایه تدبیر و امید دولت روحانی رخ داده، وضعیت اسفناک اقتصادی در جامعه است و کار به جایی رسیده که مشکلات اقتصادی کشور دوچندان شده و انتقاد برخی از حامیان دولت را هم برانگیخته است.
بهطور مثال، رحمتالله نوروزی (عضو کمیسیون کشاورزی مجلس) اخیراً گفت که «6 دهک جامعه، یعنی بیش از ۲۵ میلیون نفر، توان خرید گوشت را ندارند» و «کارگران، کارمندان و بازنشستگان از جمله گروههایی هستند که گوشت قرمز از سفرهشان حذف شده است»
یا علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت که «بهخاطر افزایش قیمت، کمبود بودجه و کاهش توان خرید مردم اکنون سرانه مصرف گوشت مردم در ایران به ۸ کیلو در سال رسیده است»
بهخاطر تورمهای چند صددرصدی در بخشهای خودرو مسکن و ارز و... است که دولت برای فرار از پاسخگویی و توجیه مشکلات کشور دنبال بهانه است. دولت مدعی فهمیدن زبان دنیا و دیپلماسی اکنون که از حل مشکلات کشور مستأصل شده ساز جدیدی کوک کرده و اعلان کرده که تنها راه رسیدن به مواهب برجام پذیرفتن جادوی جدیدی به نام FATF است و نظام اسلامی باید بهمانند برجام این سازوکار جدیدِ دشمنان را پذیرا باشد!
پافشاری غیرعقلانی دولت روحانی برای تحمیل FATF سؤالات زیادی را برای هر عقل سلیمیایجاد مینماید؛ اینکه با توجه به خلف وعده اروپا و آمریکا در ماجرای برجام و عدم اجرای تعهدات از سوی دشمنان؛ چرا مجدداًً جناب روحانی اصرار به تحمیل لوایح غربی دیگری تحت عنوان FATF دارند؟ و یا آنکه مگر همین آقایان بعد از پذیرفتن برجام بارها پایان تحریمهای مالی و پولی را اعلان نکردند و حال چه شده که پذیرش FATF را شرط پایان تحریمها و بهرهبرداری از ثمرات و میوههای متوهمانه برجام قلمداد میکنند؟!
با کنکاشی مختصر در سخنان دولتمردان و مدعیان اصلاحات درخواهیم یافت ماجرای FATF به مانند ماجرایِ تلخ برجام سرابی بیش نیست چراکه آنها هنوز که هنوز است حاضر به دادن هیچ تضمینی به نظام نیستند.
ظریف، وزیر خارجه کشورمان در مهر 97 رسماً اعلام کرد که «نه من و نه رئیسجمهور تضمین نمیدهیم مشکلات با FATF حل شود»
بهنظر میرسد اصرار دوباره اصلاحطلبان به پذیرفتن FATF هیچ توجیه منطقی و استدلال عقلانی ندارد و صرفاً برای فرار از پاسخگویی مطرح میشود.
این روزها آنها برای تحمیل FATF به واکسن کرونا متوسل شده و مکرراً در یادداشتها و اظهاراتشان میگویند که FATF مانع خرید واکسن کروناست؛ مسئلهای که با تکذیب وزیر بهداشت، آیتالله آملی لاریجانی (رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام) و برخی دیگر از اعضای مجمع تشخیص روبهرو شد.
از اینروست که میتوان گفت اصرار مدعیان اصلاحات و برخی دولتمردان در تحمیل معاهده FATF تنها بهانهای برای فرار از پاسخگویی و توجیه ناکارآمدی 7 ساله دولتِ مستقر است.