kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۶۳۸۱
تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۲
کدخدایی در نشست خبری:

بودجه باید کارآمد، واقعی و منطبق بر نیازهای کشور باشد

سخنگوی شورای نگهبان گفت: نگرانی‌هایی را از قانون بودجه داریم و در هر سال هم این نگرانی‌ها را اعلام کردیم. بودجه باید بودجه کارآمد، واقعی و منطبق بر نیازهای کشور باشد و همه بخش‌ها را در بر بگیرد. اینها نواقص بودجه‌ای است که ما در سال‌های گذشته هم یادآوری کردیم و تذکر دادیم که امسال هم خواهش‌مان این است که این مسائل با دقت بیشتری مورد رسیدگی قرار بگیرد.



سرویس سیاسی ـ

نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان دیروز به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی در شرایط ویژه کرونا به صورت مجازی و حضوری برگزار شد.
وی در ابتدای نشست، یاد و خاطره مرحوم آیت‌الله یزدی را گرامی داشت و افزود: ایشان از مبارزین قبل از انقلاب بودند و در پیروزی انقلاب اسلامی نقش مؤثری داشتند، بعد هم در عرصه‌های مختلف و در آخرین آنها، در شورای نگهبان نقش چشمگیری در پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران داشتند.
سخنگوی شورای نگهبان ضمن تبریک و تهنیت روز پژوهش به پژوهشگران در بخش‌های مختلف و گرامیداشت شهادت دکتر مفتح شهید علم و دانش، شهادت شهید دکتر فخری زاده شهید علم را به دست جنایتکاران و کوردلانی که پیروزی علمی ایران اسلامی را برنمی‌تابند، محکوم کرد.
کدخدایی پس از ارائه گزارشی از نظرات شورای نگهبان درباره مصوبات ارسالی از سوی مجلس، به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.
امیدواریم دولت مصوبه رفع تحریم‌ها را
با توجه به اینکه قانون شده، اجرا کند
وی در پاسخ به این سؤال که پس از تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، رئیس‌جمهور مطرح کردند که تفسیر خود را از این قانون داریم، با توجه به اینکه شورای نگهبان مرجع تفسیر قوانین هست، آیا دستگاه‌های مختلف می‌توانند تفسیر خود را از قانون داشته باشند و این باعث فراهم شدن زمینه قانون‌گریزی دستگاه‌ها می‌شود یا خیر؟ گفت: البته من فکر می‌کنم حتما قصد رئیس‌جمهور محترم این نبوده است. تفسیر قوانین عادی در اختیار مجلس است، فقط تفسیر قانون اساسی است که بر عهده شورای نگهبان است اما وقتی قانونی به تأیید شورای نگهبان می‌رسد، این انتظار هست که همه مسئولان و دستگاه‌ها از جمله دستگاه‌های اجرایی، به صورت واحد و یکصدا قانون را به شکل واحد به اجرا در بیاورند، طبیعتا اگر ابهامی وجود دارد، دولت محترم هم می‌تواند از مجلس درخواست تفسیر کند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که اگر دولت به دنبال این باشد که قانون مجلس را با تفسیر خود اجرا کند، سازوکاری وجود دارد که این تخلف از قانون و بدعت‌گذاری صورت نگیرد، اظهار داشت: ما امیدواریم که اینطور نشود و دولت محترم هم آشنا به این مباحث حقوقی هستند و این مطلبی که شما می‌فرمایید، امیدواریم که ان‌شاءالله محقق نشود اما مجلس به هر حال از باب نظارت، هم نظارت بر اجرای آن قانون، هم نظارت بر عملکرد دولت، می‌تواند ورود داشته باشد و اقدامات نظارتی خود را داشته باشد.
کدخدایی همچنین، در پاسخ به سؤالی درباره شرایط کرونا و اعلام آمادگی وزارت کشور برای برگزاری انتخابات به صورت الکترونیکی و آخرین رایزنی‌های شورا با وزارت کشور در این زمینه، بیان داشت: در جای دیگری هم اعلام کردم که امسال، ما علاوه‌بر سلامت انتخابات که وظیفه اصلی‌مان است و باید صیانت‌کننده از انتخابات و آراء مردم باشیم، وظیفه دیگری که همه ما داریم، سلامت مردم است و باید از این جهت، همه دستگاه‌های اجرایی و شورای نگهبان همت کنند و تا آنجا که ممکن هست، بر اساس هم پروتکل‌های بهداشتی و هم روش‌های اجرایی، انتخابات را به نحوی برگزار کنند که کمترین آسیب به مردم برسد.
وی افزود: خوشبختانه در این جهت بین وزارت کشور و شورای نگهبان کارگروهایی تشکیل شده و الآن هماهنگی‌هایی دارد صورت می‌گیرد، البته برخی از مطالبی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود، نیازمند قانون هم هست، اگر لازم باشد باید قانون را اصلاح کنیم، فکر می‌کنم فرصت هست. آنجایی که مربوط به وزارت کشور و شورای نگهبان هست و نیازمند اصلاح قانون نباشد؛ مانند افزایش تعداد شعب، توسعه شعب سیار یا افزایش تعداد افراد بر سر صندوق‌ها برای سرعت کار، از جمله تدابیری هست که حتما انجام خواهد شد. در حال حاضر، مراحل زیادی از انتخابات به صورت الکترونیک انجام می‌شود، بخش‌های پایانی را هم، اگر زیرساخت‌ها فراهم شود، شورای نگهبان هم مخالفتی نخواهد داشت.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره لایحه بودجه گفت: نگرانی‌هایی را از قانون بودجه داریم و در هر سال هم این نگرانی‌ها را اعلام کردیم. بودجه باید بودجه کارآمد، واقعی و منطبق بر نیازهای کشور باشد و همه بخش‌ها را در بر بگیرد. اینها نواقص بودجه‌ای است که ما در سال‌های گذشته هم یادآوری کردیم و تذکر دادیم که امسال هم خواهش‌مان این است که این مسائل با دقت بیشتری مورد رسیدگی قرار بگیرد.
کدخدایی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اتفاقات و تخلفات رخ داده در شوراهای شهر، شورای نگهبان قصد ورود به نظارت بر انتخابات شوراها را خواهد داشت یا خیر؟ بیان داشت: چندین بار که مجلس در دوره‌های مختلف قوانینی را در این جهت وضع کرد که نظارت بر انتخابات شوراها را به شورای نگهبان واگذار کند، اعضای شورای نگهبان مخالفت کردند، به این دلیل که نظارت بر انتخابات شوراها در اصل 99 هم نیامده، علاوه‌بر اینها از جهت اجرایی هم برای شورای نگهبان بسیار سخت خواهد بود؛ ما آن‌قدر امکانات و نیرو نداریم که چیزی حدود 300 یا 400 هزار نفر را بررسی کنیم، از جهت اجرایی هم ما خیلی موافق نیستیم اما ببینیم مصوبه مجلس چه خواهد شد که در زمان خود اعلام نظر خواهیم داشت.
پرسش دیگر از سخنگوی شورای نگهبان، این بود که نظر شما درباره لایحه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی که در مجلس در حال بررسی است، چیست؟ وی گفت: هنوز این مصوبه را که در دستور کار مجلس است، ندیدیم و نمی‌دانیم چه تصویب خواهد شد و نمی‌توانیم اظهار نظر رسمی‌کنیم اما از جهت موضوعی فکر می‌کنم کار بسیار خوبی هست و می‌تواند بسیاری از مشکلاتی را که ما در سطوح مدیریت‌های مختلف در کشور داریم، حل کند و نگرانی‌های مردم را برطرف کند.
رأی‌گیری مکاتبه‌ای نیازمند قانون است
کدخدایی در پاسخ به این سؤال که با توجه به وضعیت کرونا، آیا روش‌های جدید اخذ رأی برنامه‌ریزی شده؟ و رأی پستی قابل پیاده سازی هست؟ خاطرنشان کرد: اگر منظورتان رأی‌گیری مکاتبه‌ای و پستی هست، چون در کشور قانون چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد، اگر قرار است اقداماتی از این‌گونه صورت بگیرد، نیازمند قانون هست و ما هم آمادگی داریم که نظارت مشورتی‌مان را در اختیار دوستان وزارت کشور و مجلس قرار دهیم.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره چگونگی تأیید مصوبه الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی و همچنین قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، اظهار داشت: ایراد شورای نگهبان در نوبت اول به قانون الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی، اصل 75 بود، به دلیل اینکه منابع مالی این طرح به خوبی تبیین و روشن نشده بود و معلوم نبود، اصل 75 می‌گوید اگر طرحی بار مالی دارد، منابع آن هم روشن شود. بعد از آن مجلس این را بررسی کرد و منابع مالی مشخصی را حسب ظاهر برای ما ارسال کرد و منجر شد که عدم مغایرتش اعلام شود، اگر بحث کارشناسی بین دولت محترم و مجلس محترم هست، آن را دوستان دولت و مجلس باید حل کنند اما آنچه که از جهت قانونگذاری مربوط به ما هست، اینکه نظر ما در این جهت تأمین شده است. همین پاسخ را نسبت به مصوبه بعدی [قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها] هم خدمتتان عرض می‌کنم. ما وارد بحث کارشناسی نشدیم، آنچه که مربوط به ما بود اینکه آیا این قانون مغایرت با قانون اساسی و شرع مقدس دارد؟ در نوبت اول، ایراد این بود که چون این قانون بر اساس یکی از مصوبات شورای عالی امنیت ملی بود، با قانون اساسی مغایرت دارد و به مجلس اعاده شد، مجلس بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی آن را اصلاح کرد و ایراد ما هم برطرف شد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اصلاح ساختار بودجه، گفت: نمی‌خواهم به بحث‌های بین دولت و مجلس ورود کنم، درباره قانون بودجه هم عرض کردم که ایرادات متعددی دارد، نه فقط این قانون بلکه قانون بودجه در سال‌های گذشته و ایرادات و‌اشکالاتمان را بارها به دولت و مجلس اعلام کردیم، لیکن شورای نگهبان یک تفسیری از بودجه دارد و اینکه اختیار تقدیم لایحه بودجه از آن دولت هست. این تفسیر یکی دو نوبت هم تکرار شده است و اینکه مجلس نمی‌تواند شاکله بودجه را تغییر دهد، بنابراین تغییراتش باید به گونه‌ای باشد که تغییری در شاکله ایجاد نکند. اگر در این چارچوب باشد، طبیعتا ایرادی به آن وارد نخواهد شد.
کدخدایی خاطرنشان کرد: برخی نمایندگان مجلس برای اصلاح لایحه بودجه، مشورت‌هایی را با پژوهشکده شورای نگهبان داشته‌اند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سؤالی درباره چگونگی بهره‌گیری از نظرات و اندیشه‌های مرحوم آیت‌الله یزدی در شورای نگهبان، ابراز داشت: دو مطلب را درباره ایشان باید عرض کنم؛ یکی نظم و انضباط ایشان بود که همیشه در جلسات شورای نگهبان، اولین کسی بودند که حضور داشتند و تا پایان جلسه هم می‌ماندند و اگر جلسات فوق‌العاده هم داشتیم، برای آن جلسات هم تشریف می‌آوردند. دومین مطلب هم که خوب است ذکر خیری از ایشان کنم، بحث نگاه بلند ایشان به نظام اسلامی و نظام جمهوری اسلامی بود که همه مطالب را در چارچوب نظام اسلامی ارزیابی می‌کردند و این نگاه یک نگاه ارزشمندی بود که در شورای نگهبان داشتیم و از آن بهره می‌گیریم.
وی در پایان نشست، درگذشت سعید جباری، مدیرعامل خبرگزاری نسیم آنلاین را به جامعه رسانه‌ای تسلیت گفت و رحمت و مغفرت و علو درجات را برای آن مرحوم مسئلت کرد.
کدخدایی گفت: طرح پژوهشی ایده‌نگاری بحران کرونا و مشارکت در انتخابات در پژوهشکده شورای نگهبان با همکاری معاونت محترم علمی ریاست جهموری انجام می‌شود و ان‌شاءالله نتیجه‌اش اعلام خواهد شد.