برخورد سمبلیک دولت با بخش مسکن در لایحه بودجه(خبر ویژه)
نایبرئیسانجمن صنفی انبوهسازان مسکن استان تهران ضمن انتقاد از لایحه بودجه سال آینده گفت: فقط میخواستند اسمی از مسکن در بودجه باشد.
ایرج عبدی درباره اختصاص بودجه 5 هزار میلیاردی برای طرحهای تأمین مسکن و نوسازی بافتهای فرسوده به روزنامه آرمان گفت: اقتصاددانها معتقدند که بخش مسکن ۳۵ درصد اقتصاد را به خود اختصاص داده است و حالا حساب کنید که ۳۵ درصد اقتصاد کشور را بخواهید با پنج هزار میلیارد تومان اداره کنید که بهنظر من خیلی جایگاهی ندارد. عبدی اضافه کرد: بهنظرم این مبلغ هم باری به هر جهت بوده و فقط میخواستند اسمی از مسکن در بودجه باشد. بهعنوان مثال در مورد دو میلیون واحد مسکن مهر، تسهیلات بانکی ۵۰ هزار میلیارد تومانی را پیشبینی کرده بودند که بخشی از هزینه مسکن بود و طی ۱۰ سال محقق شد که البته میتوانستند خیلی سریعتر این کار را انجام دهند، منظورم این است که اگر مقایسهای بکنیم این تسهیلات که تنها ۲۰ درصد هزینه ساخت این دو میلیون واحد مسکونی را تامین کرد، مشکلی را حل نکرد و نمیدانم این پنج هزار میلیارد تومان برای نوسازی بافت فرسوده یا هر بخش دیگر قرار است چه کمکی کند. به همین دلیل در این بخش همت بخش خصوصی را بیشتر میطلبد و باید برنامهریزی شود تا با این پولی که دارند اساس و زمینه کار را فراهم کنند نه اینکه در زمینه ساختوساز فعالیت کنند که در این صورت اگر بخش خصوصی بخواهد سرمایهگذاری کند باید موانع سر راه آن برداشته شود، نه اینکه از یک طرف بگوییم بخش خصوصی سرمایهگذاری کند و از آن طرف هم سختگیریها و موانعی که دولت وظیفه دارد بردارد و زمینهسازیهایی که باید انجام دهد و امکاناتی که باید فراهم کند را فراهم نکند.
این فعال بخش مسکن میگوید: ما نیاز به برنامهریزی، هماهنگی، اعتمادسازی و مدیریت داریم چراکه مسائل مالی را بخش خصوصی میتواند مدیریت و پشتیبانی کند ولی ما همه این کارها را رها کرده و اجازه دادیم که سوداگر نقش بیشتری را ایفا کند و همین امر هم باعث وضعیت امروز شده است و اگر برای تولید مسکن برنامهریزی و زمینهسازی کنیم دیگر بخش سوداگر یا دلال یا هر کس دیگری هوس نمیکند که مسکن را احتکار کند و خودش کنترل قیمت را داشته باشد تا تعداد انگشتشماری قیمت مسکن در بازار را در دست بگیرند. وقتی زمینهسازی برای افزایش عرضه صورت بگیرد، از آن طرف هم میتوان بهره بیشتری برد. بهعنوان مثال زمانیکه برای بخش خصوصی در ساختوساز مالیات سنگینی را میبندند، فکر میکنند که خزانه دولت را تامین کردهاند درحالیکه از آن طرف فراموش میکنند بیش از ۱۸۰ شغل را که به مسکن وابسته است از بین میبرند که باعث میشود وظیفه ایجاداشتغال دولت سنگینتر شود. باید از افراد مدیر و اقتصاددانی استفاده شود که تمام مسائل را در نظر میگیرند و صرفا به فکر گرفتن مالیات از بخش خصوصی نیستند. از آن طرف باید دید که با وضع مالیات بالا بخش خصوصی چقدر لطمه خورده و تولید چقدر کاهش پیدا کرده است. متاسفانه برخی از مدیران بهجای اینکه به افزایش تولید و کاهش مالیات فکر کنند تا تعداد بیشتری وارد عرصه شوند و مالیاتدهنده بیشتر شود، صرفا به افزایش مالیات فکر میکنند. به همین دلیل است که بخش خصوصی دیگر توان اینکه وارد کار شود را ندارد و از آن طرف هماشتغال را از دست میدهیم و تولید هم از بین میرود و دولت باید بیشتر به این موضوع توجه داشته
باشد.