نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی:
دستگاههای دولتی از صادرات بیرویه محصولات کشاورزی حمایت میکنند
نایبرئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: دستگاههای دولتی نهتنها برای تنظیم بازار صادرات برنامهای ندارند بلکه از صادرات بیش از اندازه که منجر به رقابت منفی در بازار هدف میشود، دفاع هم میکنند.
صدرالدین نیاورانی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره دلیل افزایش سرسامآور قیمت محصولات کشاورزی اظهار کرد: وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی در زمینه تنظیم صادرات با مصرف داخلی مسئولیت دارند اما تا به امروز هیچ برنامهریزی برای صادرات نداشتهایم. دستگاههای دولتی نهتنها برای تنظیم بازار صادرات برنامهای ندارند بلکه از صادرات بیش از اندازه که منجر به رقابت منفی در بازار هدف میشود، دفاع هم میکنند. استدلال مسئولان آن است که بر اساس قانون هرکسی میتواند صادرات داشته باشد و نباید جلوی آنها گرفته شود.
وی ادامه داد: هرساله حجم زیادی محصولات تازهخوری مانند گوجهفرنگی و بادنجان به عراق صادر میشود اما در مواردی نیز این اتفاقات روی میدهد و با ماندن محصولات پشت گمرک کیفیت خود را از دست میدهد. همچنین محمد لاهوتی؛ رئیس کنفدراسیون صادرات ایران درباره صادرات بیش از نیاز، به بازار کشورهای همسایه عراق و افغانستان و باقیماندن محصولات کشاورزی در مرزها گفت: کشورهای موفق، تولید خود را بر اساس برنامه و میزان تقاضا تنظیم میکنند اما در کشور ما تولید بدون استراتژی صورت میگیرد و زنجیره تامین کامل نیست.
وی افزود: در مقاطعی از سال به دلیل کمبود محصولاتی مانند تخممرغ، مرغ و صیفی جات در بازار مجبور به ممنوع کردن صادرات هستیم اما بعد از چند ماه با عرضه بیش از نیاز مواجه میشویم و مجبور به فروش محصولات تولیدی به زیر قیمت میشویم. در کالاهای صنعتی هم با این مشکل مواجه هستیم. با تخصصی شدن کارتهای بازرگانی میتوان جلوی این بیبرنامگیها را گرفت.
همچنین علی کیانی راد؛ رئیس مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی گفت: 98درصد تولیدات کشاورزی در کشورمان توسط بخش خصوصی صورت میگیرد بنابراین مهمترین عامل برای تصمیمگیری کشاورزان برای تولید، قیمت محصولات کشاورزی در بازارهای داخلی و خارجی است.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی، فقدان مدیریت واحد در زنجیره تامین کشاورزی است، افزود: در حال حاضر تصمیم گیری برای حمایت از تولید در وزارت جهاد انجام میشود، اما تصمیمگیری در مورد نهادههای تولید مانند کود شیمیایی در حوزه اختیارات وزارت صنعت، معدن و تجارت است و وقتی کالایی به سطح مصرفکننده میرسد، تصمیمات در حوزه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
کیانی راد با اشاره به حمایت از واردات به جای تشویق تولید اظهار داشت: شکر و روغن از آن دسته کالاهایی است که در کشورمان مصرف زیادی دارند اما به جای کمک و دادن یارانه به تولید آنها، ارز 4200 تومان را در اختیار واردات روغن خام قرار میدهیم.
همچنین به گزارش ایسنا، در حالیکه قیمت گوجه فرنگی در میدان مرکزی میوه وتره بار به چهار تا 11 هزار تومان کاهش یافته و خیار چهار تا ۱۰ هزار و ۹۰۰ تومان است، انواع پرتقال با افزایش قیمت بین هفت تا 17 هزار تومان عرضه میشود که در خردهفروشیها 35 درصد قیمتها بالاتر میرود.