دغدغه دانشجویان بابت شهریههای کرونایی!
به همین سادگی دو ماه از ترم کرونایی گذشت؛ ترمی که گرچه «بیروح بودنش، حرارت دانشجویی در سالهای گذشته را نداشت اما همین بیحسی موضعی بازهم دانشجویان را با چالشهای خاصی روبهرو کرده است.
«شهریه» یکی از آن دست سوژههایی است که گرچه هر سال تعداد خاصی از دانشجویان را با خود همراه میکند اما امسال با توجه به عدم برگزاری کلاسها برای بسیاری از دانشجویان شهریهپرداز شبانه، آزاد، پردیس و سنواتی دغدغههای قابل توجهی را ایجاد کرده است.
مطالبه دانشجویان مشخص است، آنها معتقد هستند چون کلاسها حضوری برگزار نمیشود پس هزینهها باید کاهش یابد، البته بحثهای گرانی و رکود اقتصادی نیز باید به ادعای دانشجویان شهریهپرداز اضافه کرد. از سوی دیگر مسئولین دانشگاه نگاه دیگری دارند، آنها میگویند با اینکه کلاسهای حضور لغو شده، اما هزینههای جاری دانشگاه اعم از دستمزد کارکنان و دیگر هزینهها با افزایش روبهرو شده است.
سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی اخیرا در این رابطه گفته است: از سال گذشته تاکنون هزینهها در همه زمینهها از خودرو تا مسکن چندین برابر شده و در برخی موارد شاهد رشد ۳۰۰ درصدی قیمتها بودهایم، دانشگاه آزاد نیز در همین کشور است و از گرانیها مستثنی نیست. با وجود شرایط کرونایی استاد همان درس را میدهد و کارمند همان خدمت گذشته را ارائه میکند و در حقوق و مزایای آنها کاهش ایجاد نشده که دانشگاه بخواهد بهخاطر مجازی شدن آموزشها شهریهها را کاهش دهد.
دیگر دانشگاهها نیز همین استدلال را دارند، مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی نیز اخیرا با به حق دانستن افزایش شهریهها با بیان اینکه شکایت از میزان شهریه دریافتی از دانشجویان مراکز و موسسات غیردولتی در دوره آموزش مجازی بیشترین شکایات از این مراکز است، گفت: بهدلیل فراهم شدن زیرساختهای آموزش مجازی افزایش ۲۵ درصدی شهریه دانشجویان به حق است.
نامبرده گفته است: شکایات دانشجویی بیشترین شکایاتی است که از مراکز آموزش عالی غیردولتی ارسال میشود و بخش شکایات مربوط به هیئت علمی بسیار کمتر است. در واقع بیشتر دانشجویان از میزان شهریه پرداختی و وضعیت آموزش مجازی این مراکز شکایت میکنند. ضمن اینکه دانشجویان معتقد هستند که در دوره آموزش مجازی باید شهریه این مراکز کمتر گردد اما با توجه به اینکه باید زیرساختهای لازم برای آموزش مجازی در موسسات و مراکز اموزش عالی غیردولتی فراهم شود، در نتیجه نیاز است شهریه این مراکز بهدلیل آموزشهای مجازی ۲۵ درصد افزایش یابد.
مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی افزود: به دلیل اینکه موسسات و مراکز اموزش عالی غیردولتی با مشکلات اقتصادی مواجه هستند در نتیجه ممکن است این موسسات اقدام به تعدیل نیرو کنند در نتیجه این امر موجب نگرانی و اعتراض اعضای هیئت علمی میشود.
البته پیشتر نیز دبیرکل اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی راجع به افزایش شهریه در این دانشگاهها گفته بود: حداقل افزایش شهریه در اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی را ۱۰ و حداکثر آن را ۲۵ درصد تعیین کردهایم و به این ترتیب در زمینه افزایش شهریه متناسب با تورم پیش نرفتهایم. چرا که میدانیم بسیاری از خانوادهها مشکل مالی دارند.
در این بین افزایش یکشبه، شهریه دورههای رشته روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد یکی از پرحاشیهترین مسائل چند روز اخیر بوده است، ماجرا از این قرار است که دانشجویان این رشته که گفته میشود ذیل گروه علوم انسانی میباشند، در زمان انتخاب واحد با یک افزایش شهریه ۲۰۰ درصدی روبهرو میشوند. یکی از دانشجویان معترض در همین رابطه میگوید: من دانشجوی مقطع ارشد روانشناسی بالینی هستم و در زمان انتخاب واحد ترم جاری با افزایش ۲۰۰ درصدی شهریه روبهرو شدهایم. برخی دلیل افزایش شهریه را اینطور عنوان میکنند که این رشته در زیر مجموعه وزارت بهداشت قرار گرفته است؛ در حالی که ما در کنکور وزارت علوم شرکت کردیم نه وزارت بهداشت!
نامبرده افزود: طبیعتاًً مدرک ما از وزارت علوم صادر میشود و مدرک حاصله هیچ کیفیت و ارزش و اعتباری با قبل نخواهد داشت با این تفاوت که شهریه علوم پزشکیها را میپردازیم. من و بسیاری از دانشجویان توان پرداخت این شهریه را نداریم و با این شرایط مجبور به انصراف هستیم.
در همان روزها اما سخنگوی دانشگاه آزاد نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: افزایش شهریه رشته روانشناسی بالینی ارتباطی به زیر نظر بودن این رشته در گروه پزشکی ندارد. شهریههای دانشگاه آزاد اسلامی در مقاطع مختلف بهصورت استانی و بر اساس شاخصهایی همچون پُر متقاضی بودن، واحد تحصیل و... تعیین شده است.
وی البته در ادامه این نکته را هم اضافه کرد که ساماندهی امور آموزشی و پژوهشی رشته روانشناسی بالینی از اواخر سال ۹۷ از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به گروه علوم پزشکی سپرده شده اما این امر بدان معنا نیست که روانشناسی بالینی جزو رشتههای پزشکی محسوب میشود.
این مسئله و اعتراض دانشجویان ادامه داشت تا اینکه سخنگوی دانشگاه آزاد از اصلاح شهریه رشته روانشناسی بالینی خبر داد. این مسئول درباره اعتراض دانشجویان رشته روانشناسی بالینی به افزایش ۲۰۰ درصدی شهریه گفت: در جلسه کمیته شهریه دانشگاه آزاد مقرر شد شهریه دانشجویان رشته روانشناسی بالینی با رشته روانشناسی غیربالینی در گروه علوم انسانی همسانسازی شود.
به نقل از خبرنامه دانشجویان؛ سخنگوی دانشگاه آزاد افزود: به دلیل اینکه ساماندهی امور رشته روانشناسی بالینی به گروه علوم پزشکی سپرده شده بود، شهریه ترم جدید این رشته افزایش یافته بود اما با تصمیم دانشگاه، این شهریه اصلاح شد و کاهش یافت.
البته بحث افزایش شهریهها به واحد پردیش دانشگاههای دولتی نیز رسیده است، بهطور مثال دانشگاه علوم پزشکی ایران شهریه دانشجویان جدیدالورود پردیس بینالملل دانشگاه علوم پزشکی ایران برای ورودی بهمن ۱۳۹۹ را اعلام کرده که شهریه یک سال تحصیلی در پردیس این دانشگاه حدود 30 میلیون تومان در دوره دکتری عمومی پزشکی خواهد بود.
به هر حال آنچه که در این میان مشخص است، دانشگاههای شهریهای، باید یک برنامه جامع برای درآمدزایی خود داشته باشند، چرا که جمعیت دانشجویی کشور سال به سال در حال کاهش است اما هزینههای دانشگاهداری روزبهروز در حال افزایش.