کرونا بلای جان ترامپ(نگاه)
سیدمحمد امینآبادی
بیش از دو هفته از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری پُرحاشیه آمریکا میگذرد. بایدن و ترامپ هر دو خود را پیروز انتخابات نامیدهاند و میلیونها نفر در هر دو سو از این ادعاها حمایت میکنند. جامعه این کشور بهشدت دوقطبی و به گفته اوباما از هم گسسته شده است. با وجود اینکه بسیاری از شکایتهای ترامپ در ایالتهای مورد مناقشه یکی پس از دیگری رد شده و رسانهها و بسیاری از جمهوریخواهان بر شکست وی مهر تائید زدهاند اما خود ترامپ حاضر نیست شکست را بپذیرد. رخدادهای اجتماعی و سیاسی تکعاملی نیستند و در بروز و ظهور آنها متغیرهای متعددی دخیل هستند؛ بر همین اساس رسانهها و کارشناسان دلایل بسیاری را برای شکست ترامپ ذکر میکنند از جمله؛ شکست در مدیریت بحران کرونا و تأثیر شدید آن بر اقتصاد آمریکا، اعتراضات ضد نژادپرستی و حمایتهای علنی ترامپ از نژادپرستان و ترس شدید سیاهان، رنگینپوستان و مهاجران از پیروزی مجدد وی، عدم جدیت حزب جمهوریخواه در حمایت از ترامپ و رها کردن وی از سوی بسیاری از جمهوریخواهان قدیمی و در نهایت مخالفت رسانههای جریان اصلی با وی.
در این انتخابات رسانهها و شبکههای اجتماعی نقش بسیار موثری در پیروزی بایدن و اعتبارزدایی از ترامپ ایفا کردند. ترامپ طی چهار سال گذشته با بسیاری از رسانههای جریان اصلی در آمریکا و حتی شبکههای اجتماعی مثل توئیتر و فیسبوک درگیر شد. وی قادر به درک این نکته نبود که رسانهها در دنیای کنونی از منابع اصلی شکلدهی به تحولات سیاسی و اجتماعی هستند و این رسانهها در انتخابات اخیر نیز نقش اصلی را در دستکاری افکار عمومی مردم آمریکا بر ضد ترامپ و به نفع جو بایدن داشتند.
اما اگر بخواهیم بین این چند متغیّر یکی را برجسته کنیم بهنظر میرسد نقش کرونا در شکست ترامپ بسیار برجستهتر از سایر عوامل بوده است.کرونا آمریکا را در آستانه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری این کشور به بحرانی عمیق اقتصادی فرو برد و به مهمترین عامل باخت ترامپ بدل شد. به باور کارشناسان مهمترین مولفه در انتخابات آمریکا فاکتور اقتصاد است و کرونا اقتصاد آمریکا را در آستانه انتخابات ریاستجمهوری این کشور به چنان رکودی دچار کرد که در طول 90 سال گذشته و از زمان بحران اقتصادی 1929 به این سو بیسابقه بوده است.
کرونا همچنین بیش از 60 میلیون آمریکایی را نیز بیکار کرد و دادههای آماری نشان میدهد هر هفته بهطور متوسط 800 هزار نفر به تعداد بیکاران آمریکایی که بهخاطر شرایط کرونا شغل خود را از دست میدهند افزوده میشود. آمارهای رسمی وزارت کشاورزی آمریکا نیز نشان میدهد بیش از ۴۱ میلیون آمریکایی یکهشتم شهروندان این کشور در دوران کرونا دچار عدم امنیت غذایی شدند. همزمان منابع رسمی در آمریکا میگویند، بحران کرونا باعث شد، میلیونها نفر در این کشور با خطر بیخانمانی مواجه شوند. کرونا میلیونها آمریکایی را که قادر نیستند اجارهخانههای خود را بپردازند بیخانمان کرده است.
شاخصهای اقتصادی آمریکا قبل از شیوع کرونا همگی به نفع ترامپ بود اما کرونا به یکباره همه چیز را تغییر داد. بیش از 10 میلیون به کرونا مبتلا شدند، بیش از 200 هزار نفر فوت کردند، بالای 60 میلیون بیکار شدند و میلیونها مستاجر نیز قادر نبودند اجارههای خود را بپردازند و همه اینها در شرایطی بود که ترامپ سعی داشت خطر کرونا را کماهمیت جلوه دهد او به مبارزه علمی با کرونا نیز اعتقادی نداشت و در تجمعات انتخاباتی که برگزار میکرد اکثر طرفدارانش ماسک نمیزدند و هیچکدام از پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکردند. این وضعیت نیز بهطور مرتب از طریق سیانان پوشش داده میشد. لذا غلط نخواهد بود اگر بگوییم کرونا به مهمترین عامل داخلی در شکست ترامپ بدل شد البته اگر وی شکست را بپذیرد و مسالمتآمیز قدرت را واگذار کند.