5 عامل سازش سودان با رژیم صهیونیستی از زبان صادق المهدی
«الصادق المهدی» رئیسحزب «الامه» سودان، پنج عامل را به عنوان دلایل هدف گرفته شدن کشورش برای سازش با رژیماشغالگر صهیونیستی معرفی کرد. او که حزب متبوعش شریک ائتلاف حاکم بر این کشور است، عنوان بیانیه را «رابطه میان سازش، تسلیم و تجزیه» گذاشت.
المهدی، سیاستمدار برجسته سودانی است که در دو دوره مختلف نخستوزیر این کشور بوده است. ابتدا مدت کوتاهی در ۱۹۶۶ و ۱۹۶۷ و سپس از ۱۹۸۶ تا ۱۹۸۹ نخستوزیر سودان بوده است. حکومت او در ۱۹۸۹ میلادی در کودتایی توسط «عمر البشیر» (رئیسجمهور سابق که سال ۲۰۱۹ برکنار شد) سرنگون شد.
عامل جغرافیایی
در این بیانیه آمده است: «سودان از شمال به صحرای بزرگ آفریقا متصل میشود. صحرای بزرگ آفریقا بزرگترین صحرای گرم جهان است و با مساحتی معادل ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار کیلومتر مربع در شمال آفریقا واقع شده است. این بیابان بزرگ از غرب به اقیانوس اطلس، از شمال به کوههای اطلس و دریای مدیترانه، از شرق به دریای سرخ و مصر و از جنوب به سودان و دره رود نیل محدود میشود و انتظار میرود ترکیب ژئوپلیتیک، فرهنگی و قومی سودان نقش مهم عربی و آفریقایی داشته باشد».
منابع آبی
الصادق المهدی افزود: «عامل دوم این واقعیت است که سودان همسایه مصر، بزرگترین مصرفکننده آب نیل و اتیوپی، بزرگترین تولیدکننده آب نیل است و از آنجایی که یک مناقشه خصمانه میان آنها وجود دارد، باید از وقوع جنگی بین آن دو جلوگیری شود که برای آنها مخرب و حتی به منزل خودکشی است.»
رهبر حزب الامه گفت: «سودان دومین کشور عربی بزرگ بعد از الجزایر در قاره سیاه است.
سودان از مصر بزرگتر است و موقعیت جغرافیایی آن در امتداد بخش غربی دریای سرخ، دقیقاً روبهروی مکه، جده و طائف در بخش شرقی بحر احمر که در دست عربستان سعودی است، اهمیت بسزایی دارد. سودان مناسبترین کشور برای ایفای نقش تکامل توسعه بین دو بخش دریای سرخ است که غرب آن کشورهایی دارای منابع طبیعی فراوان هستند و شرق آن کشورهایی که منابع مالی فراوان دارند.»
بر اساس این بیانیه، عامل چهارمی که باعث شد سودان به عنوان کشور سازشگر با رژیم صهیونیستی انتخاب شود، به نظام سیاسی آن برمیگردد؛ المهدی گفت: «عامل چهارم به این مسئله برمیگردد که توافق خارطوم [با تلآویو] یک نوع افزایش کیفی برای جریان عادیسازی روابط است؛ چرا که سودان دارای نظام سیاسی است که تعدد فکری و سیاسی را پذیرفته و آن را قانونی
کرده است».
رئیسحزب الامه گفت که عامل پنجم هم شکست قطعنامه «سه نَه تاریخی» سودان است که این شکست را به ادعاهایی پوچ مرتبط میکنند.
قطعنامه سه نه تاریخی سودان مربوط میشود به اینکه تنها دو ماه بعد از جنگ «شش روزه» سال ۱۹۶۷ که رژیم صهیونیستی در جریان آن سرزمینهای زیادی از سوریه، اردن و مصر رااشغال کرد، کنفرانس سران عرب در خارطوم سودان سه «نه» تاریخی به اسرائیل گفت: «نه» به شناسایی، «نه» به مذاکره و «نه» به صلح با اسرائیل.
المهدی گفت، عادیسازی روابط با تلآویو در این روش باجگیرانه، نشانگر عدم آگاهی از احساس بزرگ کرامت سودانیهاست و حتی کسانی که از این توافق حمایت میکنند، در آینده با آن بیگانه خواهند شد.
وزارت خارجه سودان در ۲۳ اکتبر جاری اعلام کرد که دولت انتقالی با عادیسازی روابط با اسرائیل موافقت کرده است سودان پنجمین کشور پس از مصر (۱۹۷۹)، اردن (۱۹۹۴)، امارات و بحرین (۲۰۲۰) است که به سازش با رژیم صهیونیستی تن داده است.
این در حالی است که دشمنی سودان با رژیم صهیونیستی تا همین دوره اخیر بخشی جداییناپذیر از ماهیت سیاست و ملی این کشور بوده است تا جایی که رژیم صهیونیستی عملاً به نیروهای سودان جنوبی برای تجزیه از سودان، کمک تسلیحاتی و آموزشی میرساند و در جدا شدن استقلال جنوبی از سودان نقش داشت.
به دنبال اعلام عادیسازی سودان با رژیم صهیونیستی گروههای سیاسی متعددی در سودان مخالفت قاطع خود را با این توافق اعلام کردند که از جمله آنها احزاب شریک ائتلاف حاکم است.
منبع: خبرگزاری فارس