نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
زمزمه «برجام منطقهای» از سوی بانیان خسارت محض توافق هستهای
سرویس سیاسی-
روزنامه زنجیرهای آرمان در مطلبی نوشت:«در دوران بعدي چه ترامپ باشد و چه بايدن اتفاق خاص و سريعي ظرف چند ماه نخواهد افتاد اما ما هم نميتوانيم مانند گذشته رفتار کنيم. رقباي منطقهاي ما و قدرتهاي حاميان آنها در امنيتي کردن منافع ايران در سياست خارجياش منفعت دارند و منفعت ما در بيرون آوردن خودمان از اين وضعيت است. شرايط منطقهاي و بينالمللي به قدري مشکل شده و خواهد شد که همه به فکر خود هستند و اين ما هستيم که بايد رويکرد خود را تغيير دهيم تا به وزن و نقش خودمان برسيم و از منافع آن براي سر و سامان دادن به اوضاع داخلي استفاده کنيم».
مدعیان اصلاحات در سالهای گذشته، با فحاشی و هجمه علیه منتقدان و صاحبنظران، برجام را عامل فتح الفتوح اقتصادی در ایران نامیدند.
این طیف خسارت محض برجام را به کشور تحمیل کرد. نکته قابل تأمل اینجاست که دولت در اجرای 28 شرط ابلاغی، دچار قصور و تقصیرهای فراوان شد.
حالا طیفی که خسارت محض برجام را به کشور تحمیل کرده بود، از برجام منطقهای سخن میگوید.
مدعیان اصلاحات به عنوان بانیان وضع موجود با شرطیسازی معیشت مردم و اقتصاد کشور، در پی تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفههای قدرت کشورمان هستند.
انتقاد روزنامه اصلاحطلب از ناتوانی دولت
در کنترل قیمتها به رغم فراوانی کالا
روزنامه اعتماد در شماره روز دوشنبه خود در گزارشی به افسار گسیختگی قیمت کالاهای خوراکی پرداخت و نوشت: «در شرايطي كه امنيت غذايي كشورها پس از شيوع ويروس كرونا با حساسيت جدي دنبال ميشود شرايط تنظيم بازار كالاهاي خوراكي با مشكلاتي چون ترخيص كالاي وارداتي به دليل چالش تامين ارز به گونهاي پيش رفته كه حالا معاون گمرك ايران ميگويد اينگونه كالاهاي رسوبي در گمرك، به عنوان كالاي «متروكه» در نظر گرفته ميشود.»
این روزنامه در ادامه نوشـت: «سختتر شدن ترخيص كالاي اساسي و تزريق آن به بازارها در حالي است كه روز گذشته مركز آمار ايران گزارشي از قيمت 53 قلم خوراكي كه بيشترين سهم در سبد مصرفي و معيشت خانوار دارند، منتشر كرده و در آن مشخص شده كه قيمت 32 قلم كالا در مهرماه بيش از تورم نقطهاي سالانه كشور يعني 41.4 درصد افزايش داشته است. طبق گزارش مركز آمار ايران از تغييرات متوسط قيمت اقلام خوراكي منتخب در مهرماه سال 99 در گروه لبنيات، تخممرغ و انواع روغن، بيشترين افزايش قيمت مربوط به كره پاستوريزه (كره حيواني) با ٤٠,٣ درصد، تخممرغ ماشيني با ٢١.٢ درصد و خامه پاستوريزه با ١٣.٢ درصد بوده است. شورش قيمتها در مهرماه نسبت به شهريور به اوج خود رسيده كه روي تورم نقطهاي و سالانه تاثير بسزايي دارد. اين روند تبعات منفي بر قدرت خريد و رفاه خانوار گذاشته و همچنين سطح تقاضا را كاهش ميدهد.»
گفتنی است در شرایطی که کشور با فراوانی بسیاری از کالاهای اساسی مواجه هست اما قیمت این کالاها مدام در بازار گران میشود که شاید عمده این گرانیها هم ناشی از سوء مدیریتهای داخلی باشد، نه تحریمها. چه آنکه اگر قرار بود تمام مشکلات اقتصادی و گرانیها زیر سر تحریمها باشد، پس عوامل بنیادین تولید کشور نیز باید تحتالشعاع قرار میگرفت، اما در حال حاضر که شاهد وفور بسیاری از کالاها هستیم، چگونه میتوان این گرانیها را توجیه نمود؟
در واقع، اگر تصمیمات غلط دولتمردان، مثل دستورالعملهای دفعی (مانند ممنوعیت جابهجایی دام)، رانتها ارزی (مانند ارز 4200 تومانی)، مقررات دست و پاگیر (در حوزه تجارت و گمرک) و مواردی از این قبیل وجود نداشته باشد، خیلی از این گرانیها اصلا به وجود نمیآمدند، چه برسد به اینکه حالا به دنبال راهی برای برطرف کردن آن باشیم. ضمن اینکه تاثیر سیاستهای پولی دولت که منجر به افزایش نقدینگی و در پی آن، سطح عمومی قیمتها میشود را هم باید در نظر گرفت.
ناچاریم مذاکره کنیم!
سازندگی در مطلبی به نقل از احمد نقیب زاده عضو شورای مرکزی کارگزاران نوشت: قطعا با پیروزی مجدد ترامپ شرایط برای افزایش فشار بر ایران از جانب کاخ سفید بیش از پیش مهیا خواهد بود. چالشهای دولت، مشکلات و معضلات اقتصادی در زمینه فروش و دریافت درآمدهای آنکه اتکای اصلی کشور محسوب میشود، تورم افسارگسیخته و اخیراً نیز بحران سلامت زیر سایه شیوع کرونا شرایط ویژهای را ایجاد کرده است. شرایطی که مذاکره را راه ناگزیر قرارداده است!
در ادامه این مطلب آمده است: مشخصا باید با حفظ و توجه به منافع با هوشمندی دیپلماتیک وارد مذاکره شد تا حداقل امتیاز و حداکثر دستاورد را به دست آورد.
مدعیان اصلاحات که سعی میکنند برای شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت، مشکلات را به زلف مذاکره با غرب گره بزنند، نمیخواهند قبول کنند که نظام سلطه و در رأس آن آمریکاییها بارها زیر میز مذاکره زده و تنها به دنبال تسلیم، خلع سلاح و به زانو درآوردن جمهوری اسلامی و ملت ایران است.
اصرار اصلاحطلبان به کج فهمی!
روزنامه شرق مصاحبهای را با علی مطهری، نماینده لیست امید در دوره قبل مجلس منتشر کرده است. در بخش اشاره یا مقدمه این مصاحبه آمده است: «احتمال آن وجود دارد که نتیجه انتخابات آمریکا بر انتخابات ایران هم اثرگذار باشد؛ بهخصوص که هیچ بعید نیست در صورت انتخاب جو بایدن دموکرات، اصلاحطلبان بتوانند افکار عمومی را قانع کنند که باز هم امکان مذاکره وجود دارد و این امید را در میان مردم زنده کنند که با احیای برجام و ازسرگیری دوباره مذاکرات، بسیاری از موانع اقتصادی رفع میشود و اوضاع داخلی ایران بهطور نسبی سامان مییابد.»
این روزنامه اصلاحطلب در نخستین سؤال خود پرسیده: «برخی نیروهای اصولگرا مدام بر این گزاره تأکید میکنند که نتیجه انتخابات آمریکا هیچ تأثیری بر سیاستورزی در ایران ندارد؛ آیا واقعا چنین است و تفاوتی میان ترامپ و بایدن در مناسبات سیاسی ایران وجود ندارد؟»
در این باره لازم به ذکر است که اصلاحطلبان اصرار دارند نظر جناح رقیب خود (اصولگرایان) را به صورت مضحکی درآورند. در این مورد نیز این طیف چنین وانمود میکنند که اصولگرایان میگویند میان ترامپ و بایدن هیچ تفاوتی نیست و حتی این روزنامه شرق در شمارههای پیشین خود مدعی شده بود که اصولگرایان معتقد هستند ترامپ و بایدن در تمام جهات داخلی و خارجی و در مورد ایران مانند یکدیگر هستند!
این در حالی است که سخن اصولگرایان از این قرار است: میان دموکرات (بایدن) و جمهوری خواه (ترامپ) در اصل دشمنی با ایران اختلافی وجود ندارد و آنها تنها در روش با هم اختلاف عقیده دارند. جالب آن است که کسی مانند عباس عبدی که از کنشگران طیف موسوم به اصلاحطلب است در گفتوگو با شرق همنظر با اصولگرایان اظهار داشت که «حتی میشود گفت فشار دموکراتها به دولت ایران میتواند بیشتر از جمهوریخواهان باشد.»
اما در بخشی از این گفتوگو به وضوح میتوان دید که طیف موسوم به اصلاحطلب چقدر بیبرنامه است و تمام امیدش به دستهای مردم آمریکا است تا اینکه آنها به چه کسی رای میدهند. در این گفتوگو آمده: «اگر بایدن پیروز شود، فکر میکنم با توجه به اینکه گشایش هرچنداندکی در وضع اقتصادی ایجاد میشود و حداقل شرایط سختتر نمیشود و مقداری تأثیر برجام احساس خواهد شد، مردم به بهبود وضع معیشت خود امیدوار میشوند و مشارکت بیشتری در انتخابات سال آینده خواهند داشت و اگر مشارکت بالا باشد و قشر خاکستری وارد انتخابات بشوند طبعا تندروها[!!] رأی نمیآورند و فرد معتدلی رأی میآورد. البته ما نباید مسیر کلی خود را متأثر از انتخابات آمریکا بدانیم؛ اما به هر حال انتخابات این کشور بر همه دنیا و بهخصوص ایران تأثیر میگذارد.»
در این باره باید به نکته دقیقی اشاره کرد و آن این است که دلیل اینکه سرنوشت اصلاحطلبان به دستهای مردمی در هزاران کیلومتر آن طرفتر بسته شده و آنها نگران به صندوق رای آمریکا نظاره میکنند به دلیل آن است که آنها خود هیچ برنامهای نداشته و ندارند.