kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۶۷۴۳
تاریخ انتشار : ۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۰
کارشناسان تحلیل کردند

تخلیه حباب بورس همزمان با خروج نقدینگی از بازار

برخی کارشناسان خروج نقدینگی را عامل کاهش شاخص کل بورس می‌دانند و برخی دیگر، بازدهی بالای بورس و تخلیه حباب قیمتی را علت آن عنوان می‌کنند.

حرکت شاخص بورس بر مدار نزولی همچنان ادامه دارد و طی دو هفته گذشته شاهد کاهش شاخص از دو میلیون واحد به یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد بوده‌ایم؛ اتفاقی که برخی آن را سقوط و برخی دیگر اصلاح شاخص می‌دانند.
در همین رابطه، مهرزاد منتظری، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با ایسنا، با تأکید بر اینکه فشار فروش عجیبی در بازار سرمایه وجود دارد، اظهار کرد: همان موج صعودی غیرمنتظره در بازار که در اثر فشار ورود نقدینگی شاخص کل را از یک میلیون واحد به دو میلیون واحد رساند، این‌بار برعکس شده است و نقدینگی با سرعت درحال خروج از بازار است. به طوری که حمایت‌هایی که این چند روز از بازار شده است هم کمکی به توقف این روند نمی‌کند.
وی به این سؤال که ممکن است شاخص بورس تا چه میزانی کاهش داشته باشد، پاسخ داد: همان‌طور که پیش‌بینی اینکه بورس تا چه حدی صعود می‌کند امکان‌پذیر نبود، مشخص نیست آخر نزول بازار کجاست و نمی‌توان گفت تا چه زمانی ادامه دارد.
منتظری با بیان اینکه توصیه به‌صورت کلان به سهام داران امکان‌پذیر نیست، گفت: اگر سهام‌داران سهم‌های ارزشمندی دارند، فروختن سهم‌هایشان با این قیمت منطقی نیست و باید گفت برخی سهم‌ها دوباره رشد می‌کنند و در افق چند ماهه ضرر را جبران می‌کند. اما سهم‌هایی هم هستند که قیمت آنها با ارزش واقعیشان فاصله دارد و نمی‌توان به آینده آنها امیدوار بود.
اما یک کارشناس اقتصادی درباره وضعیت بازار سرمایه در هفته‌های اخیر با بیان اینکه به دلیل کاهش نرخ منفی بهره، حباب بورس در حال تخلیه است، گفت: سیاست غلط وزارت اقتصاد در حمایت از بازدهی غیرعادی یک بازار دلیل رشد هیجانی بورس بوده است و اشتباه در دارا دوم و طرح گشایش اقتصادی، ماشه سقوط بازار را کشید و به دلیل بزرگ بودن حباب، این حباب در حال تخلیه است.
سید محمد‌صادق الحسینی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر درباره اینکه می‌گویند اگر رشد شتاب گونه شاخص بورس عامل ایجاد تورم بوده، چرا با افت شاخص شاهد افت تورم نبودیم، توضیح داد: بورس امسال حدود ۲۹۰ درصد بازدهی داشته است. این بازدهی برای بازار مسکن ۵۰ تا ۷۰ درصد و برای دلار ۵۰ درصد بوده است. ضمن اینکه بازدهی ۱۰ ساله بورس هم بیشتر از این بازارها بوده است.
وی ادامه داد: بازدهی بورس بیش از حد بالا بوده و حالا حالاها نباید منتظر کاهش تورم از مسیر کاهش ارزش شاخص بود. وقتی بازدهی بورس به اندازه بازدهی سایر بازارها به اضافه عددی معقول به‌دلیل ریسک بالاترش رسید آن‌وقت منطقی است که منتظر افت قیمت‌ها در بازار کالا هم باشیم. ولی فعلاً این منطقی نیست. البته تصور بنده این است که به‌دلیل کاهش نرخ بهره منفی که اجتناب‌ناپذیر است حباب تمام دارایی‌ها از جمله مسکن، ارز، خودرو و … هم شروع به تخلیه خواهد کرد.
این تحلیلگر اقتصادی تصریح کرد: البته اینها بحث‌های حاشیه‌ای است و مهم این است که نباید مردم عادی را با وعده‌های دولتی به بورس می‌کشاندند. چرا که ‏بورس بازاری پرریسک است که با سایر بازارهای دارایی متفاوت است.