گزارش خبری تحلیلی کیهان
تهدید هواپیمای مسافری ایران سند درماندگی آمریکا
درپی تعرض دو جنگنده تروریستهای آمریکایی به هواپیمای مسافری ایران در آسمان سوریه، هواپیما مجبور به واکنش سریع شد که بر اثر آن برخی از مسافران دچار جراحاتی شدند.
سرویس سیاسی-
منابع خبری پنجشنبهشب گزارش دادند که دو فروند جنگنده آمریکایی برای هواپیمای مسافربری شرکت ماهان در آسمان سوریه ایجاد مزاحمت کردند که این اقدام موجب شد به برخی از مسافران این پرواز آسیب برسد.
یک منبع در هواپیمایی لبنان به شبکه خبری المیادین لبنان گفت، هواپیمای ماهان در مسیر خود به سمت فرودگاه بیروت بوده که دو جنگنده مهاجم آمریکایی به آن نزدیک شده و خلبان مجبور شده است ارتفاع هواپیما را بهصورت ناگهانی کاهش دهد که این مسئله باعث زخمیشدن شماری از سرنشینان این هواپیما شده است.
بااینحال شبکه المیادین گزارش داد که جنگندههای مهاجم با پنهان شدن عمدی در پشت هواپیمای ماهان، قصد داشتند پدافند هوایی سوریه را مجبور به شلیک به این هواپیما کنند.
خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) هم در خبری اعلام کرد جنگندههای آمریکایی از پایگاه التنف در خاک این کشور به پرواز درآمده و مزاحم پرواز ۱۱۵۲ هواپیمایی ماهان ایران شدهاند.
بر اساس این گزارش، خلبان هواپیمای مسافربری ماهان مجبور میشود هواپیما را در فرودگاه دمشق سوریه فرود بیاورد و بعد از آرام شدن اوضاع، مسیر خود را به سمت فرودگاه بیروت ادامه دهد.
اسرائیلیها: ما نبودیم!
گفتنی است برخی منابع خبری شامگاه پنجشنبه در اولین گزارشهای خبری از این ماجرا، اعلام کردند که جنگندههای متخاصم، اسرائیلی بودهاند.
خبرگزاری رویترز و شبکه المیادین پنجشنبهشب گزارش دادند که ۲ جنگنده رژیم صهیونیستی در آسمان سوریه برای هواپیمای متعلق به شرکت ماهان ایجاد مزاحمت کردند.
بر همین اساس بود که رژیم صهیونیستی از همان ساعات اولیه، از ترس عکسالعمل جمهوری اسلامی، دستبهکار شد و در شبکهها و پایگاههای خبری خود، به تکذیب گزارشهای فوق و برجستهسازی آمریکایی بودن جنگندهها روی آورد.
منابع صهیونیستی در اولین ساعات بامداد جمعه، خبر ایجاد مزاحمت برای هواپیمای مسافربری ایرانی از سوی جنگندههای این رژیم را تکذیب کردند.
به گزارش پایگاه خبری معا فلسطین، مقامهای عالیرتبه صهیونیستی در واکنش به اخبار منتشر شده درخصوص رهگیری هواپیمای مسافربری ایران از سوی جنگندههای اسرائیل مدعی شدند: جنگندههایی که هواپیمای ایرانی را رهگیری کردند اسرائیلی نبودهاند.
در همین حال، شبکه ۱۳ تلویزیونی رژیم صهیونیستی گزارش داد که دو جنگنده نظامی که برای هواپیمای ایرانی ایجاد مزاحمت کرد، متعلق به ارتش آمریکا بوده است.
اعتراف آمریکا به ایجاد مزاحمت
آمریکا در مورد مزاحمت «یک فروند جنگنده اف- ۱۵» برای یک هواپیمای مسافربری ایران مدعی شد که این جنگنده در فاصله امن با هواپیمای شرکت ماهان قرار داشت.
«بیل اوربان» سخنگوی سنتکام بامداد جمعه گفت که بازرسی بصری با هدف اطمینان یافتن از امنیت پرسنل نیروهای ائتلاف در پایگاه التنف صورت گرفت و زمانی که خلبان اف- ۱۵ هواپیما را به عنوان هواپیمای مسافربری ماهانایر شناسایی کرد، اف- ۱۵ بهصورت امن اقدام به فاصله گرفتن از هواپیما کرد.
وی عنوان کرد که مزاحمت جنگندههای این کشور برای هواپیمای مسافربری ایرانی، حرفهای بوده و بر اساس معیارهای بینالمللی صورت
گرفته است.
همچنین دو مقام آمریکایی که نامشان فاش نشده است به رویترز گفتند که یک جنگنده اف-۱۵ آمریکا در میدان دید هواپیمای مسافربری ایران قرار گرفت اما در فاصله امنی قرار داشت.
یکی از این مقامها گفت که این مزاحمت بر فراز سوریه صورت گرفت.
اعتراض ایران به تهدید هواپیمای ماهان
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به این مزاحمت گفت: «جزئیات این حادثه در دست بررسی است و پس از تکمیل اطلاعات، اقدامات لازم سیاسی و حقوقی به عمل خواهد آمد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: «در عین حال در تماس مجید تختروانچی سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد با گوترش دبیرکل آن سازمان صراحتاً تأکید شده است که چنانچه هر حادثهای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد، جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسئول آن خواهد شناخت. این پیام همچنین به سفیر سوئیس در تهران نیز داده شده است.»
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هم اعلام کرد علاوه بر گفتوگوی تلفنی «مجید تختروانچی» سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد بهزودی طی نامهای به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل متحد مراتب اعتراض خود را از تهدید هواپیمای مسافربری ماهان اعلام میدارد.
حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهور نیز در صفحه توییتر خود نوشته است: کسی که جان رهبرانش را دوست دارد، با جان مسافران ما بازی نمیکند.
اطلاعیه سازمان هواپیمایی کشوری
سازمان هواپیمایی کشوری طی اطلاعیهای تعرض جنگنده آمریکایی به هواپیمای ماهان را مصداق بارز نقض حقوق بینالملل دانست و خواستار بررسی این حادثه در ایکائو شد.
در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «سازمان هواپیمایی کشوری بر اساس مفاد ضمیمه 13 پیمان شیکاگو ضمن برقراری تماس با طرف سوری، خواستار بررسی سریع و دقیق رویداد شد و تیم فنی بررسی سوانح ایران نیز از دقایق اولیه پس از ورود هواپیمای ماهان به فرودگاه امامخمینی(ره)، بررسی فنی رویداد را آغاز کرد.»
سازمان هواپیمایی کشوری تصریح کرد: «جزئیات این رویداد پس از بررسی تمامی دادههای فنی و اطلاعات بهدست آمده بر اساس فرآیند بررسی سانحه و همچنین برخی اطلاعات مستند و متقن از مقامات هواپیمایی کشوری سوریه منتشر خواهد شد.»
این اطلاعیه تأکید کرده است: «سازمان هواپیمایی کشوری ایران، اقدام هواپیماهای جنگنده آمریکایی در تعرض به هواپیمای مسافربری ایرانی را مصداق بارز نقض حقوق بینالملل و مقررات و استانداردهای هوانوردی میداند و مراتب اعتراض جدی خود را رسماً به شورای سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) نموده، خواستار رسیدگی فوری به موضوع است.»
رضا جعفرزاده سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری هم گفت: به دنبال تهدید نظامی ایرباس مسافری ماهان از سوی جنگندههای آمریکایی، سازمان هواپیمایی کشوری ایران این موضوع را در مجامع بینالمللی پیگیری قانونی میکند.
جنیدی: اقدام جنگندههای آمریکایی
قابلیت پیگیری در شورای ایکائو را دارد
لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیسجمهور با اشاره به اقدام جنگندههای آمریکایی در رهگیری و تهدید هواپیمای مسافربری ایرانی گفت: رفتار هواپیماهای جنگنده در قبال پرواز 1152 هواپیمایی ماهان و ایجاد مزاحمت برای یک هواپیمای مسافربری آنهم در خاک کشور ثالث نقض آشکار امنیت هوانوردی، تخلف از اصل آزادی پرواز هواپیماهای غیرنظامی و بهعلاوه در مغایرت با مواد 3 مکرر و 44 پیمان هواپیمایی کشوری بینالمللی (کنوانسیون شیکاگو) و ضمیمههای مربوطه و کنوانسیون مونترال 1971 ونیز زیر پا گذاشتن اصول مسلم حقوق بینالملل است.
وی افزود: توضیحاتی که تاکنون ارائه شده غیرموجه و فاقد وجه اقناعی است لذا اقدامات صورت گرفته توسط این جنگندهها موجب مسئولیت بینالمللی دولت متبوع آنها بوده و قابلیت تعقیب حقوقی را ازجمله در شورای ایکائو و دادگاه دادگستری بینالمللی به دنبال خواهد داشت.
وزیر راه: تعرض جنگندههای آمریکایی
اقدام تروریستی بود
اسلامی وزیر راه با اشاره به اقدام دو جنگنده آمریکایی در نزدیک شدن به هواپیمای مسافربری ماهان اظهار کرد: سازمان هواپیمایی کشوری مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران به این اقدام را به سازمان هواپیمایی بینالمللی (ایکائو) اعلام کرده و پیگیری حقوقی این اتفاق را انجام
خواهد داد.
وزیر راه با بیان اینکه لبنان و سوریه هم به ایکائو شکایت کنند، تصریح کرد: این یک حرکت تروریستی است که توسط دولت آمریکا انجام شده و حتماً باید کشورها و جامعه بینالمللی این حرکت مسموم را محکوم کنند.
اقدام تروریستی آمریکا
مستلزم اقدام متقابل است
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان هم به مزاحمت اخیر یک جنگنده برای هواپیمای مسافربری ایرانی توسط آمریکا واکنش نشان داد و در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: در مقابل تخلفات کشورها علاوه بر پیگیری حقوقی، لازم است از اقدام متقابل نیز استفاده شود چراکه ذات اقدامات حقوقی مستلزم طی زمان طولانی است.
وی اظهار داشت: اقدام تروریستی رژیم آمریکا علاوه بر تعقیب حقوقی که مقامات محترم دولت تأکید کردند مستلزم اقدام متقابل نیز هست.
جهاد اسلامی و حماس هم محکوم کردند
جنبش جهاد اسلامی و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، دیروز جمعه اقدام جنگندههای آمریکایی در ایجاد مزاحمت برای هواپیمای مسافربری ایرانی را محکوم کردند.
به گزارش پایگاه خبری شبکه «المیادین»، جنبش جهاد اسلامی اعلام کرد: «به شدت اقدام تروریستی برای تجاوز به هواپیمای مسافربری ایرانی را محکوم میکنیم. این حادثه تروریستی، مقاصد خصمانه آمریکا و نقش این کشور در ایجاد تهدید برای امنیت منطقه ما را نشان میدهد.»
در عین حال، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین نیز اعلام کرد: «اقدام جنگندههای آمریکایی در ایجاد مزاحمت برای هواپیمای مسافربری ایرانی و در معرض خطر قرار دادن جان مسافران این هواپیما را محکوم میکنیم.»
جنبش حماس در ادامه تأکید کرد: «باید تمام اختلافات و درگیریها میان گروههای مختلف امت واحدمان کنار زده شود و تلاشها همسو گردد.»
خبرگزاری «صفا» نیز با انتشار بخشی از اظهارات جنبش مقاومت اسلامی فلسطین به نقل از حماس نوشت: «هدف قرار دادن غیرنظامیان به این شکل بهمثابه اجرای عملی مفهوم تروریسم در حقوق بینالملل است.»
پشت پرده مزاحمت آمریکاییها
برای هواپیمای مسافربری ایرانی
بهنظر میرسد مزاحمت جنگندههای آمریکایی برای هواپیماهای مسافربری ایرانی، بهخاطرترس و وحشت آمریکا از موقعیت و دست برتر جمهوری اسلامی در منطقه و همچنین پیروزی ایران در جبهه مقابله با غرب است.
به اذعان کارشناسان، تحلیلگران، برخی مقامات و همچنین اندیشکدههای خارجی، سیاست فشار حداکثری آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران شکست خورده است؛ تحریمها نتیجه نداده و ایران وارد تعاملات تجاری و اقتصادی با ونزوئلا، چین، عراق و برخی کشورها شده و بر انتقام راهبردی و اقدام متقابل و خونخواهی شهید سلیمانی تأکید میکند.
ازاینروست که آمریکاییها در ادامه اقدامات خصمانه و تجاوزکارانه خود علیه ملت ایران، اینبار از طریق جنگندههای خود برای یک هواپیمای مسافربری ایرانی مزاحمت ایجاد کرد تا با ایجاد رعب و وحشت، جمهوری اسلامی را به تعدیل سیاستهای راهبردی خود مجبور کنند؛ در حالی که تهدید هواپیمای مسافربری ایران، سند درماندگی آمریکاست نه اقدامی برای فشار بر ایران!
این نخستین بار نیست....
اما این نخستین باری نیست که آمریکاییها دست به چنین اقداماتی میزنند؛ ظاهراً آمریکاییها یک راهبرد بهخصوص دارند مبنی بر اینکه وقتی زورمان به دیپلماسی و قدرت نظامی یک کشور نرسید؛ برای مردم عادی آن کشور رجز بخوانیم و آنها را بترسانیم، درست مثل کاری که سه سال قبل انجام دادند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، روز چهارشنبه مورخ ۶ اردیبهشت ۹۶ بود که پرواز شماره ۶۵۲۱ شرکت هواپیمایی آسمان که از شهرستان لامرد استان فارس به مقصد کویت در حال حرکت بود، مورد رهگیری و مزاحمت دو فروند هواپیمای جنگی آمریکایی قرار گرفت، که این مسئله علاوه بر اینکه باعث رعب و وحشت مسافران این هواپیما شد، با تکانهای شدید در هواپیما همراه شده است. این وضعیت موجب بروز استرس و تشنج در بین مسافران این پرواز شد.
یکی از مسافران این پرواز گفته بود: هر دو جنگنده، پرچم آمریکا داشتند، که یکی از آنها در کنار هواپیما و دیگری در زیر آن؛ برای دقایقی هواپیمای مسافربری ایرانی را رهگیری و اسکورت کردند و سپس اوج گرفتند و رفتند. دلیل این کار هم پیروزیهای بزرگ محور مقاومت با محوریت ایران در سوریه و عراق بود؛ زیرا این سیاست آمریکاست؛ وقتی زورت به نظامیان کشوری نرسید، مردم عادی را بترسان!
گل سرسبد ترورهای کور آمریکاییها به سال 67 بازمیگردد؛ زمانی که هواپیمای ایرباس ۳۰۰ هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) در ساعت ۱۰ صبح روز ۱۲ تیر سال ۱۳۶۷ با شماره پرواز ۶۵۵ از فرودگاه بندرعباس به مقصد دبی به پرواز در آمد و تنها ۱۰ دقیقه پس از پرواز، در ارتفاع ۱۲ هزار پایی نزدیک تنگه هرمز و لارک بر فراز خلیج فارس موردحمله ناو آمریکایی وینسنس قرار گرفت و تمامی ۲۹۰ سرنشین آن به شهادت رسیدند. در میان سرنشینان این هواپیما، ۶۶ کودک زیر ۱۳ سال، ۵۳ زن و ۴۶ تبعه خارجی نیز حضور داشتند که جان خود را از دست دادند.
اما این حمله به چه دلیلی انجام شد. مهرماه سال ۱۳۶۶ زمانی که ناوگان آمریکایی، ناو گروه ایرانی را مورد حمله قرار داده بودند، یگانهایی از نیروی دریایی سپاه به فرماندهی شهید نادر مهدوی موفق به ساقط کردن یک فروند بالگرد «سوپرکبرا» آمریکایی شدند و این شد دلیلی بر حمله به مسافران بیدفاع هواپیمای مسافربری؛ زیرا این سیاست آمریکاست؛ وقتی زورت به نظامیان کشوری نرسید، مردم عادی و بیدفاع را بترسان!
تعرض جنگندههای آمریکایی
نباید بیپاسخ بماند
پر واضح است که اقدام ناجوانمردانه و تروریستی آمریکاییها علیه هواپیمای مسافربری که مسافران آن مردم عادی بودهاند، از سر استیصال و درماندگی و به بنبست رسیدن سیاست فشار حداکثری در قبال جمهوری اسلامی است.
آنچه در این ماجرا انتظار میرود این است که مقامات کشورمان ضمن اقدامات دیپلماتیک و تعقیب حقوقی، تعرض جنگندههای آمریکایی را بیپاسخ نگذارند و در ادامه «انتقام راهبردی» اقدام متقابل نه علیه مسافران عادی، بلکه علیه نظامیان تروریست آمریکایی را در دستور کار قرار دهند.