ابلاغ اجرای افزایش 30 درصدی عوارض ساخت از سوی شهرداری
خانهدار شدن در تهران همچنان سختتر میشود!
پس از ابلاغ افزایش30 درصدی عوارض ساخت از سوی شهرداری تهران در روزهای گذشته نگرانیها درباره اثرات منفی این افزایش بر روی کاهش ساخت و سازها و افزایش قیمت مسکن در تهران مطرح شده است.
سرویس اجتماعی-
چند روز پیش بود که شهرداری تهران، مصوبه سال پیش شورای شهر را پس از سه ماه وقفه خود خواسته برای اجرا به علت شرایط شیوع کرونا به شهرداریهای مناطق ابلاغ کرد. بر اساس این ابلاغیه عوارض ساخت در تهران برای مجوزهای صادر شده از ابتدای تیرماه امسال به بعد با افزایش 30 درصدی مواجه خواهد شد و این یعنی کورتر شدن گره ساخت و ساز و به تبع آن سخت و سختتر شدن خرید خانه در پایتخت. اسفند سال گذشته بود که شورای شهر تهران در حالی رای به افزایش 30 درصدی عوارض ساخت سال 99 در کلان شهر تهران داد که ساخت و ساز در تهران در سال 98 نیز به دلیل رکود ناشی از افزایش لجام گسیخته هزینهها باکاهش قابل توجه نسبت به سال قبل آن روبرو بود.
هرچند مدیریت فعلی شهر پیش از این نشان داده است که پروایی از افزایش هزینه زندگی در پایتخت و تحمیل آن به شهروندان ندارد، اما باید توجه داشت در شرایطی که شهر تهران گرانترین و از طرفی پرجمعیتترین شهر کشور است عدم توجه به موارد موثر در تامین هزینههای زندگی در آنکه بخش عمدهای از آن متوجه مسکن است، میتواند خسارات جبرانناپذیر اجتماعی را به کشور تحمیل کند.
ارتباط مستقیم عوارض ساخت شهرداری
با قیمت تمام شده ساخت و ساز
در حالیکه سال هاست در کلان شهر تهران بسیاری از مردم برای خرید واحد مسکونی دچار مشکلات عدیده هستند و درصد بسیاری از مردم هم با این شرایط تا سالها و شاید هرگز موفق به خرید خانه نمیشوند، اینکه مسئولان شهری هرسال بار خرید مسکن را برای شهروندان سنگین و سنگینتر میکند جای نقد و بررسی فراوان دارد.
یکی از مهمترین عواملی که قیمت تمام شده هر متر از ساختمانهای نوساز و به دنبال آن چند سال ساخت را افزایش میدهد میزان رشد عوارض ساخت و ساز اعلامی از سوی شهرداری است.
سازندگان معمولاً به دوگروه تقسیم میشوند؛ یا به عنوان شغل به این کار دست میزنند که در اصطلاح بساز و بفروش نام دارند و بعد از ساخت همه هزینههایی که بر ایشان تحمیل شده است را مستقیما به خریدار منتقل میکنند و یا فرد سازنده مالک ساختمان فرسودهای است که اقدام به تخریب و نوسازی نموده و وقتی با افزایش عوارض ساخت مواجه میشوند غالبا به دلیل کمبود بودجه دچار مشکلات اساسی شده و دست از تکمیل ساختمان میکشند، در هر دو حالت تاثیر منفی آنها بر بازار مسکن غیر قابل انکار است،در این شرایط است که شهر به مرور با کاهش ساخت و ساز مواجه شده و در نهایت این کاهش رونق ساخت و ساز با افزایش سرسامآور قیمت مسکن خودش را نشان میدهد.
افزایش قیمت ساخت
و گرانتر شدن هزینه خرید و اجاره مسکن
افزایش عوارض ساخت و در نتیجه روند رو به رشد قیمت خانه در تهران که هر سال از سال قبل بدتر و بدتر میشود، باعث میشود که نه تنها خرید خانه برای عده زیادی به یک رویا تبدیل شود، بلکه بسیاری از اقشار کارمند و کارگری که محل کارشان در تهران است حتی از پس پرداخت اجاره بهای این واحدها هم برنیایند و در نهایت رو به حاشیهنشینی بیاورند.
به گفته کارشناسان، در حالیکه دولت تدبیر و امید با خشک کردن درخت «مسکن مهر» که بسیاری را خانهدار کرد، عملا فرصت خانهدار شدن را از بسیاری از اقشار متوسط و ضعیف گرفت، مدیران کلان شهر تهران نیز با اتخاذ تصمیمات نادرست و سمت گرانتر کردن فاکتورهای زندگی شهری فشار مضاعفی به مردم وارد میکنند.
تامین بودجه شهرداری با فشار به مردم
از سوی دیگر بارها مسئولان شهرداری به بدهی سنگین دولت به شهرداری از جمله در موضوع سهم یارانه حملونقل عمومی یا سهم شهرداری از جرائم رانندگی و... اشاره کردهاند. حال که هدف از افزایش عوارض ساخت و ساز تامین بودجه شهرداری و جبران کمبودهای مدیریت شهری است آن هم در شرایطی که بازار مسکن این روزها با شرایط ملتهب و نامناسبی روبه رو است این سؤال را در ذهن ایجاد میکند که چرا مردم باید فشار سنگین تامین بودجه شهرداری را تحمل کنند و دولت هم توجهی به تامین بودجه شهرداری یا لااقل پرداخت بدهیهای خود به شهرداری نمیکند.