وقتی نیمی از تیم های لیگ برتر برای برپایی اردو به خارج از کشور می روند
پول های فوتبال ایران در جیب کشور همسایه!
محمود محمدی
یک بررسی آماری نشان می دهد که تیم های ایرانی امسال بابت حضور در ترکیه رقمی در حدود 2.5 میلیارد تومان هزینه کرده اند!
در شرایطی که مسابقات لیگ برتر کمتر از 15 روز دیگر آغاز می شود، هم اکنون 6 تیم ایرانی به نام های استقلال،پرسپولیس،سایپا، پیکان،استقلال خوزستان و ذوب آهن تمرینات بدنسازی خود را در ترکیه دنبال می کنند.
از سوی دیگرراه آهن دیگر تیم لیگ برتری نیز امروز راهی ترکیه می شود تا اردوی خود را در این کشور اروپایی برپا کند و تعداد تیم های ایرانی در ترکیه به عدد 7 برسد؛ یعنی تقریباً نیمی از لیگ!
اما این پایان سفر تیم های ایرانی به اروپا نیست؛ پدیده نماینده مشهد در لیگ چهاردهم نیز راهی صربستان شده تا اردوی خود را در شرق قاره سبز برپا کند.
با این تفاصیل پرسشی که مطرح می شود این است که تیم های ایرانی برای برپایی اردو در اروپا یا حداقل همین ترکیه که بیخ گوش خودمان است، چه میزان هزینه می کند؟!
یکی از مدیران فوتبال کشورمان در پاسخ به این پرسش به خبرنگار کیهان می گوید:دو سال قبل ما برای برپایی اردو در ترکیه (همان کمپی که هم اکنون استقلال و پرسپولیس در آن حضور دارند) روزانه صد دلار بابت حضور هر فرد پرداخت می کردیم. به عبارت دیگر وقتی تیم 40 نفره ما در این کمپ حاضر شد،هر روز 4 هزار دلار پرداخت می کردیم.
این مقام مسئول در ادامه خاطرنشان کرد: مدت زمان حضور تیم ها در ترکیه بستگی به نظر مربیان دارد اما ایرانی ها به طور میانگین 10 روز در ترکیه هستند و با این شرایط فقط باید 40 هزار دلار بابت اجاره کمپ پرداخت می کردیم. البته تاکید می کنم این قیمت ها مربوط به دو سال قبل است و قطعا امسال هزینه های بیشتر ازتیم های ایرانی گرفته می شود.
این مدیر فوتبالی در بخش پایانی صحبتهای خود به موضوع دیگری نیز اشاره می کند: «البته این تمام هزینه تیم ها در ترکیه نیست، آنجا برخی اوقات برای برگزاری بازی دوستانه نیز باید هزینه کند. خاطرم است دو سال قبل که ما آنجا بودیم در مجموع رقمی در حدود 70 تا 80 هزار دلار هزینه شد.»
توضیحات این مدیر فوتبالی نشان دهنده آن است که امروزه با توجه به افزایش قیمت ها، تیمهای ایرانی حالا برای حضور در ترکیه حداقل رقمی در حدود 100 هزار دلار هزینه می کنند.
حالا اگر این 100 هزار دلار را ضربدر 8 بکنیم، متوجه می شویم که نیمی از تیم های لیگ برتری بابت رفتن به سرزمین ترک ها، حداقل 800 هزار دلار هزینه می کنند که با قیمت امروزی دلار این رقم نزدیک 2.5 میلیارد تومان می شود.
تیم های لیگ برتری پولدار هستند
شرفی مربی اسبق تیم ملی فوتبال ایران با انتقاد از رویه فعلی، در این باره می گوید: مسئولان فوتبال ما باید به خودشان بیایند، آنها مقصر هستند که تیم های ما به خارج از کشور می روند. مملکت ما چهار فصل است و نمی دانم چه لزومی دارد تیم های لیگ برتری تمرینات بدنسازی خود را در ترکیه برگزار کنند.همین الان که شدت گرما در تهران تا این اندازه است، در برخی نقاط ایران برف وجود دارد. خب در این شرایط چرا باید تیم های ما با صرف هزینه های زیاد به خارج از کشور بروند؟!
وی افزود:ریشه تمام این رفتارها در پولدار بودن ماست؛ برخلاف آنکه تمام تیم ها مدعی هستند مشکل مالی دارند، آنها وضعشان خیلی خوب است و حاضرند با صرف میلیون ها تومان به خارج از کشور بروند. تا زمانی که دیدگاه مصرف کننده بودن در نزد ما ایرانی ها باشد، مشکلات به قوت خودش باقیاست. هر زمانی که تصمیم گرفتیم تولید کننده شویم، قطعا به پیشرفت نیز می رسیم.
مربی تیم ملی ایران در جام جهانی 1978 در پایان خاطرنشان کرد:در همین اردبیل خودمان مکان هایی است که برای تمرینات بدنسازی تیمها ایده ال است. تیم ها می توانند به آنجا بروند و با هزینه ای کمتر تمرینات خود را پیش ببرند اما متاسفانه این چنین نمی کنیم.
چیزی عایدشان نمی شود
بعد از شرفی نوبت به وطنخواه دیگر مربی اسبق تیم ملی ایران رسید. وی نیز در انتقاد از حضور نیمی از تیم های لیگ برتری در کشور ترکیه می گوید: عیب نیست اردو در خارج از کشور برپا شود، به هر حال شرایط زمانی تغییر کرده است اما نکته مهم این است که وقتی پول این مملکت را در ترکیه خرج می کنید در بازگشت به ایران چه چیزی عایدتان می شود؟
وی افزود:به نظر من لازم نیست تیم های لیگ برتری تا این اندازه ریخت و پاش کنند. این همه مناطق خوب در ایران داریم و آنها می توانند در شهرهایی مثل سرعین، کردان کرج و جاهای مختلف بروند و اردوهای خود را برگزار کنند.
سود واقعی را چه کسانی می کنند؟!
نکته مهم این ماجراها آنجاست که بدانیم بسیاری از تیم های لیگ برتری مدعی هستند همواره با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکنند و امسال نیز سعی داشته اند،هزینه های خود را کاهش دهند.
به نظر می رسد در این میان بیشترین سود را افرادی می برند که واسطه حضور تیم های ایرانی در ترکیه هستند؛ افرادی که البته رابطه خوبی نیز با مربیان ایرانی دارند و با استفاده از همین روابط است که می توانند مقدمات حضور تیم های ایرانی را در ترکیه فراهم کنند.