مصرف کربوهیدرات اولین عامل ایجاد کیست تخمدان
یک جراح و متخصص زنان با بیان اینکه اولین عامل در ایجاد کیست تخمدان در زنان مصرف کربوهیدرات است، گفت: طبق تحقیقات 15 تا 20 سال اخیر، تغییر سبک زندگی و مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی کربوهیدراتها باعث افزایش کیست تخمدان در زنان شده است.
دکتر فاطمه زارعی در گفت و گو با ایسنا گفت: کیست تخمدان توده مواج و نرمی است که در سطح تخمدان به وجود میآید و در صورت بزرگ بودن از طریق معاینه با دست پزشک نیز قابل لمس و همچنین در صورت کوچک بودن با روش سونوگرافی قابل مشاهده است. کیست تخمدان معمولا به دلیل تغییرات هورمونی و استفاده از رژیم غذایی نامناسب به وجود میآید.
وی در ادامه گفت: اکثر مواد غذایی مانند مرغ و تخممرغ هورمونی، شیر حاوی مواد نگهدارنده، اشعه منتقل شده به مواد غذایی از طریق مایکروفر، فست فودها و انواع اسنکها که حاوی کربوهیدرات، مواد افزودنی و نگه دارنده، هستند عامل ایجاد کیست تخمدان هستند.
این جراح و متخصص زنان با اشاره به اینکه تمامی انواع کیستهای تخمدان خطرناک نیستند، خاطر نشان کرد: اگر کیست تخمدان تک و در اندازه 2/5 تا 25میلیمتر باشد، از نوع ساده و قابل درمان است، اما اگر از نوع ریز و بدخیم باشد و باعث دردهای لگنی، درد شدید قاعدگی و اختلال در اشتها شود، بعد از تشخیص طبقهبندی شده و درمان جراحی انجام میشود.
زارعی افزود: سرطان تخمدان با بیماری پستان در ارتباط است و پیامدهای بیماری آن 4برابر بر روی پستان تاثیر میگذارد.کیست تخمدان خوشخیم با مصرف داروی تجویز شده توسط پزشک و تغییر در رژیم غذایی، قابل درمان است.
وی تصریح کرد: علائم وجود کیست تخمدان در افراد یا به صورت تک تک یا همه علائم با هم بروز میکند. این علائم شامل اختلالات قاعدگی، خونریزی دائمی، لک بینی دائمی در طی ماه، درد در یک طرف یا دو طرف تخمدان، درد در کشاله ران، احساس سنگینی در لگن در صورت وجود کیست بزرگ است.
این متخصص با بیان اینکه با تغییر رژیم غذایی میتوان از ایجاد کیست تخمدان پیشگیری کرد، گفت: باید مواد غذایی که باعث فعالیت هورمونهای استروژن و پروژسترون میشود، مصرف کرد. استفاده بیشتر سبزیجات، گیاهان و گوشت تازه باعث مقاومت بدن در ایجاد کیست تخمدان میشود. همچنین مصرف گیاهان کوهی، رازیانه، بومادران، زنجبیل و عصاره یونجه که گیاهان هورمونی هستند، از ایجاد کیست تخمدان جلوگیری میکند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ساوه خاطر نشان کرد: کیست تخمدان هرگز باعث ناباروری نمیشود اما بیماریهای تخمدان، باروری را به تعلیق میاندازد یا آن را خدشهدار میکند.
زارعی به مادرانی که فرزندشان در سن بلوغ هستند، توصیه میکند فعالیت بدنی و رژیم غذایی دختران خود را کنترل کنند و از مواد غذایی تازه حاوی سبزیجات و گیاهان مانند سویا، رازیانه، آب تره و شنبلیله بیشتر مصرف کنند. وی همچنین بر مصرف گردو، پسته و بادام سبک زندگی خود را به سمت استفاده هرچه کمتر از کربوهیدراتها پیش ببریم تاکید کرد و گفت: باید تا بتوانیم زندگی سالمتری داشته باشیم.