در مصاحبه با رادیو گفتوگو
مدیر مسئول کیهان: FATF به دنبال مسدود کردن راه دور زدن تحریمهاست
برنامه «گفتوگوی اقتصادی» با موضوع تاثیرات اقدام کارگروه FATF بر اقتصاد ایران در ارتباط تلفنی با حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان از شبکه رادیویی گفتوگو پخش شد.
شریعتمداری ابتدا در رابطه با اقدام اخیر FATF اینگونه توضیح داد: FATF اخیراً در بیانیه خود اعلام کرده که دیگر تعلیق برخوردهای تقابلی را انجام نمیدهد؛ یعنی ما را در لیست کشورهایی قرار میدهد که معامله و روابط تجاری و بانکی با آنها دارای ریسک بالایی است.
وی افزود: از ابتدای کار معلوم بود که این نوعی ترفند است، ما همین الان هم تحریم هستیم. تحریمهای اولیه آمریکا شامل اشخاص و شخصیتهای حقیقی و حقوقی میشد که از درون آمریکا با ایران در رابطه تجاریاند و تحریم ثانویه نیز مشمول حال شخصیتهای حقیقی و حقوقی غیرآمریکایی است که اگر با ما وارد روابط تجاری شوند تحریم شده و باید جریمههای سنگینی بپردازند.
مدیرمسئول روزنامه کیهان ادامه داد: با اینکه قرار بود تحریمهای ثانویه برداشته شوند اما نشد و همین امروز هم تحریم هستیم تا جاییکه کشورهای اروپایی رابطه تجاری و بانکی خود را با ما به خاطر تهدیدهای آمریکا قطع کردند.
شریعتمداری متذکر شد: گروه اقدام مالی FATF در بیانیه اخیر خود گفته که اگر ایران دو لایحه پالرمو و CFT را نپذیرد و چون تا به حال نپذیرفته تعلیق را تحریم نمیکنیم یعنی از حالا به کشورها اعلام میکند که معامله با ما ریسک بالایی دارد که البته معتقدم این اتفاق قبلاً هم افتاده و تاثیر بعدی هم نخواهد گذاشت.
وی در این خصوص با نقل قول از رئیس کل بانک مرکزی گفت: دکتر همتی روز شنبه اعلام کرد که پیوستن یا نپیوستن ما هیچ تاثیری ندارد به این خاطر که ما همین الان هم تحریم هستیم اما میتواند برای ما خسارتهای سنگین دیگری را در پی داشته باشد.
مدیرمسئول روزنامه کیهان گفت: ما شدیداً مشتاق تحقق لایحه CFT (مبارزه با تامین مالی تروریسم) هستیم اما مسئله اینجاست که آنها تعریف تروریسم را از ما نمیپذیرند و ما اصلیترین قربانی تروریسم هستیم.
شریعتمداری ادامه داد: مطابق تعریف آنها سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سپاه قدس، صداوسیما، وزارت اطلاعات و وزارت دفاع تروریست هستند و شهید سردار قاسم سلیمانی را هم در رأس و صدر گروه اشخاص تروریست میدانند. لذا در صورت پذیرفتن CFT باید بودجه همه این گروهها را قطع کنیم و اگر بودجهای دهیم یعنی از تروریسم حمایت کردهایم. لذا بهنظر میرسد که پذیرش CFT نوعی خودتحریمی است ضمن اینکه اقدام FATF هم هیچ تأثیر عملی نخواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه آمریکاییها رسماً از داعش و فرانسه از منافقین حمایت میکنند تصریح کرد: اگر قرار است با تامین مالی تروریسم مقابله شود چرا با اینها این کار را نمیکنند؟! معتقدم پذیرش آن نه تنها گشایشی برای ما نخواهد داشت بلکه پیچیدگیهای جدیدتر و تحریمهای بیشتری را از نوع خودتحریمی نیز بر ما تحمیل خواهد کرد.
مدیرمسئول روزنامه کیهان در بخش دیگری از اظهاراتش یادآور شد: برخی بانکهای کوچک به صورت مخفیانه با ما همکاری میکنند که ما با آنها میتوانیم تحریمها را دور بزنیم. خود مدیرکل FATF نیز صراحتاً گفته که ایران از طریق بانکهایی تحریمها را دور میزند و اگر FATF را بپذیرد این راه هم مسدود میشود.
شریعتمداری با اشاره به اینکه برجام امتیازات را از ما گرفت افزود: وقتی هم قرار بود آمریکا به تعهداتش عمل کند عمل نکرد و خارج شد و جالب اینکه در این میان کشورهای اروپایی هم هیچ اعتراضی نکردند.
وی با اشاره به اصرار کشورهای اروپایی به ماندن ما در برجام گفت: کشورهای اروپایی از طرفی همه تحریمهای آمریکا را علیه ما اعمال میکنند و از سوی دیگر به هیچ یک از تعهدات برجامی خود پایبند نیستند بنابراین ما خواستار روابط تجاری با کشورهای دیگر هستیم اما آنها هستند که حاضر به این کار نمیشوند.
شریعتمداری همچنین به یکی از بندهای بیاینه FATF اشاره کرد و گفت: طبق این بند، آنها تعریف ما از تروریسم را قبول ندارند و سپس در ماده چهارم توضیح میدهد که کشوری که جریان و نهضتی برای آزادی و استقلال خودش دارد و مبارزه میکند برای ما ملاک نیست.
مدیرمسئول روزنامه کیهان در خاتمه اظهار کرد: وقتی کشور عربستان به عنوان رئیسکمیته حقوق بشر در سازمان ملل انتخاب شد ابتدا آقای گوترش (دبیرکل سازمان ملل) با این انتخاب مخالفت کرد ولی بعدها به آن تن داد و گفت که ما به پول عربستان نیاز داشتیم. ما با چنین سازمان بینالمللی طرفیم و چرا باید به آنها اعتماد کنیم؟!