فتح اصلي همان استعفا از دو شغلگي بود (خبر ويژه)
اظهارات رئيس دفتر رئيس جمهور در اتاق بازرگاني با شگفتي و انتقاد محافل رسانهاي روبرو شد.
محمد نهاونديان روز يکشنبه به اتاق بازرگاني رفته بود تا پس از قريب يکصد روز دو شغلگي اعلام کند که مايل نيست همچنان رئيس اتاق بازرگاني باقي بماند. او در عين حال ضمن اظهاراتي، از رشد نزولي تورم خبر داده و سپس گفته بود فعالان اقتصادي به زودي خواهند فهميد که معناي فتح در مذاکرات هستهاي چيست چرا که بلافاصله ميدان گشادهاي پيش رويشان قرار ميگيرد که ميتواند فرصت تحرک و اشتغالزايي را به آنها هديه کند.
اين سخنان در حالي مطرح شد که مقامات آمريکايي مکررا درباره مذاکرات هستهاي اعلام کردهاند ساختار اصلي تحريمها را حفظ خواهند کرد.
سايت فردا در واکنش به اظهارات نهاونديان نوشت: اينکه بايد و شايسته است که تحريمهاي غيرقانوني غربيها به وسيله مذاکرات برداشته شود حتما سخن درست و اقدام سنجيدهاي است که تيم مذاکره کننده ايراني با پشتيباني رهبري و مردم در حال حل و رفع آن است ولي اينکه چنان تصور و چنين القا شود که اين روند به حل اساسي مشکلات اقتصادي کشور منجر خواهد شد دميدن بر انتظارات غيرمعقول است که حداقل از رئيس دفتر رئيسجمهور و رياست اتاق بازرگاني ايران انتظار نميرفت و نميرود. از سخن جناب نهاونديان چنان بر ميآيد که تو گويي گشايشي در مسئله هستهاي منجر به فتحالفتوح اقتصادي در داخل ميشود!
فردا افزود: گره زدن تمام مشکلات اقتصادي داخلي به ناف تحريمهاي خارجي اگر چه شايد محل و محفل خوبي براي فرافکني برخي مديران ناکارآمد براي توجيه سوءتدبيرها و عملکرد نادرست خود باشد ولي قطعا يک خطاي استراتژيکي و امنيتي جدي است که کمترين نتيجه آن گستاخ شدن بيش از پيش دشمنان است. آيا اين مديران محترم نميدانند تحريم، جنگ است و در شرايط جنگي، نبايد در مقابل دشمنان که تمام امنيت ملي کشور را هدف گرفتهاند، ضعف نشان داد؟! آيا گفتن آنکه «خزانه خالي است» يا «وضع بدتر از آن است که تصور ميکرديم» يا نمونههاي بسياري که اين روزها برخي ميگويند، مشکلي از مشکلات اين ملت حل ميکند يا دستاويزي ميشود بر فشار بيشتر غربيها؟
فردا افزود: حتما بايد مشکل تحريم را حل کرد ولي نه با نشان دادن ضعف و سستي يا انتظار بيش از اندازه از آن داشتن. آقاي نهاونديان پيش از آنکه مسئوليتي در دولت برعهده بگيرد گويا در مصاحبهاي اعلام کرده بود سهم تحريمها در مشکلات اقتصادي کشور تنها 20 درصد و سوءتدبير و سوءمديريت 80 درصد است. حالا اما اين مسئله انگار تغيير کرده و قاعده برعکس شده که براي رفع تحريمها سهم و اندازه بيشتري در مشکلات اقتصادي قائل شدهاند. وبسايت الف نيز با طرح اين سوال که با سخنان آقاي نهاونديان، تيم ايراني چگونه چانهزني کند، نوشت: نهاونديان در حالي براي چندمينبار در آستانه مذاکرات هستهاي از طريق رسانهها چنين وعدههايي به افکار عمومي ميدهد که مسئولان مستقيم پرونده هستهاي کشور که متخصص اين حوزه هستند و به صورت طبيعي چشمانداز واقعيتري نسبت به مذاکرات دارند هرگز چنين وعدههايي ندادهاند. از سوي ديگر نيز مسئولان ارشد کشورهاي غربي اصرار دارند که به ساختار تحريمها دست نميزنند که از آن جمله سخنان وزير خارجه آمريکا بود.
الف ميافزايد: از ديگر سو از بعد سياست خارجي و بر مبناي سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، آيا تکرار وعدههاي اينچنيني در آستانه مذاکرات از سوي مسئولان اقتصادي کشور عزتمندانه است؟ تيم ديپلماتيک ما چگونه در مذاکرات با طرف غربي توانايي چانهزني براي افزايش امتيازات داشته باشد، وقتي رئيس دفتر رئيسجمهور رسما همان امتيازات «ناچيز» از [اظهارات جان کري] را «فتح» در مذاکرات هستهاي ميخواند؟ با اين اوصاف طرف غربي به خود حق نميدهد که به ديپلماتهاي ما بگويد طبق اظهارات دفتر رياستجمهوري ايران همين امتيازات پيشنهادي هم بسيار بيش از تصور شما است؟
شايان ذکر است يکي از انتقادهاي جدي که به رئيس دفتر رئيسجمهور سابق وارد ميشد اين بود که وي به جاي انجام امور سنگين و پر مسئوليت دفتري، مشغول سخنراني و نظريهپردازيهاي عجيب و غريب است و انتظار ميرود که اين عارضه در دولت جديد باز توليد نشود؛ اگر چه مشکل از صندلي رئيس دفتر نباشد!