kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۸۲۴۱
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۴
واکنش یک کارشناس به سخنگوی سازمان برنامه:

برای امیدآفرینی نباید صندوق توسعه ملی را خالی کرد

در شرایطی که سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه گفته بود درآمدهای نفتی در بودجه 99 برای امید آفرینی تعیین شده! یک کارشناس اقتصادی اعلام کرد اگر برای امیدآفرینی اعداد و ارقام بودجه نوشته شده، می‌توانستند به دشمن گرا ندهند که صندوق توسعه خالی‌تر می‌شود.





چند روز پیش مژگان خانلو، سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه در یک برنامه تلویزیونی گفته بود: «نکته مهم درباره درآمدهای نفتی در بودجه 99 بحث امیدآفرینی است. اینکه در بودجه بگوییم در مقابل تحریم‌ها پذیرفتیم بیش از 300 هزار بشکه نمی‌توانیم صادرات داشته باشیم در راستای امیدآفرینی به مردم نیست.»
در همین زمینه، حسین نبی‌زاده، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر بیان کرد: اگر برای امیدآفرینی اعداد و ارقام بودجه نوشته شده است، می‌توانستند سهم صندوق توسعه ملی را زیاد کنند و به دشمن گرا ندهند که عدد را کم در نظر گرفته‌اند و صندوق توسعه خالی‌تر می‌شود بلکه برای درآمد دولتی عدد واقعی را در نظر می‌گرفتند.
وی درباره لایحه بودجه ۹۹ گفت: چیزی تحت‌ عنوان «بودجه‌ریزی» در این لایحه نمی‌بینم صرفاً تعدادی عدد و رقم در قالب درآمد و هزینه برای محاسبات در این لایحه نوشته شده است که آن هم نمی‌دانیم بودجه‌نویسان در زمان تدوین بودجه، اقتصاد کدام کشور را مدنظر داشته‌اند.
این کارشناس اقتصادی افزود: درآمدهای مدنظر در لایحه بودجه موهومی است و به لحاظ اصلاح ساختاری نیز هیچ اتفاق خاصی صورت نگرفته است. منابع درآمدی پیش‌بینی شده هیچ حساب و کتابی ندارد. به عنوان مثال در مورد منابع درآمد نفتی هیچ ادله‌ای نمی‌توان آورد که پیش‌بینی فروش یک میلیون بشکه نفت در روز را توجیه کند.
نبی‌زاده با ‌اشاره به بخش هدفمندی یارانه‌ها در لایحه بودجه ۹۹، افزود: درآمد هدفمندی یارانه‌ها حدود ۲۹۵ هزار میلیارد تومان است و در لایحه ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که ۷۰ هزار میلیارد تومان از این عدد به مردم پرداخت می‌شود و مابقی به عنوان مصارف دولتی هزینه می‌شود؛ مشخص نیست این مصارف چه جهت‌گیری دارد.
وی درباره کسری بودجه ناشی از اجرای لایحه بودجه سال ۹۹ گفت: با این شیوه بودجه‌ریزی که یکی از نقص‌هایش در نظر گرفتن ارز ۴۲۰۰ تومانی برای برخی کالاها و ارز ۸۵۰۰ تومانی برای برخی دیگر است، کسری بودجه برای سال آینده ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی می‌شود.
این کارشناس اقتصادی درباره راهکار کنترل کسری بودجه در سال ۹۹ گفت: یکی از گزینه‌های کنترل کسری بودجه، وضع پایه‌های مالیاتی جدید با دو هدف «درآمدی» و «کنترلی» است؛ درآمدی به جهت کسب درآمد برای دولت و کنترلی برای کنترل نوسانات اقتصادی.
نبی‌زاده افزود: بخشی از هزینه‌هایی که به دولت تحمیل می‌شود به واسطه نوسانات اقتصادی است و ما انتظار ورود و کنترل از سوی دولت را داریم؛ دولت با وضع پایه‌های مالیاتی کنترلی حداقل اقتصاد را از نوسانات و سفته بازی دور کند و با وضع پایه‌های مالیاتی جدید که امکان قانونی آن هم وجود دارد، کسب درآمد کند.
وی راهکار دوم کنترل کسری بودجه را کاهش هزینه‌های جاری دولت عنوان کرد و گفت: متأسفانه بریز و بپاش های دولتی همچنان ادامه دارد؛ دولت هزینه‌های بسیاری دارد که باید کاهش دهد، منظورم حقوق و دستمزد نیست چراکه سهم این بخش از بودجه جاری ۵۶۳ هزار میلیارد تومانی، ۱۱۳ هزار میلیارد تومان است و بودجه عمرانی هم که عدد خاصی نیست، بلکه دولت باید باقی هزینه‌های خود
را کاهش دهد.