kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۶۲۳۹
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۴
گزارشی از واکنش افکار عمومی به یک معافیت مالیاتی

معافیت سلبریتی‌ها از مالیات مزد خوش‌رقصی آنها در انتخابات است

افکار عمومی می‌گوید در این وضعیت اقتصادی که مردم در قوت روزانه و معیشت اقتصادی خود در تنگنا هستند و کارگران بایستی بر اساس دستور دولت 10 درصد مالیات از حقوقشان کسر شود، چرا بایستی دولت سلبریتی‌ها را از دادن مالیات معاف کند؟ آیا این معافیت، دستمزد کارکرد انتخاباتی این گروه است؟



سرویس سیاسی –

پس از گذشت حدود 2 هفته از پایان اغتشاشات بنزینی آشوبگران که با موج سواری بر روی اعتراضات به‌حق مردم دست به اقدامات خرابکارانه و تخریب اموال مردم و بیت‌المال زده بودند، ناگهان برخی از سلبریتی‌‌ها در اقدامی هماهنگ با انتشار عکس و متن‌های متحدالشکل به حمایت از آشوبگران پرداختند.
این اتفاق درحالی رخ داد که بیکاری، سطح درآمد پایین، گرانی اجناس، بالارفتن مجدد قیمت ارز و مشکلات اقتصادی جامعه کمتر از سوی سلبریتی‌‌ها در ایام اخیر مورد انعکاس قرار گرفته بود و از سوی دیگر رسانه‌های معاند و ضد انقلاب از جمله بی‌بی سی، صدای آمریکا، رادیو زمانه و... نیز بلافاصله بعد از انتشار این بیانیه‌ در حمایت اغتشاشگران، شروع به فضاسازی سنگین علیه جمهوری اسلامی و مردم ایران کردند.
نکته قابل تامل اینکه اکثر امضا کنندگان این بیانیه که علاوه‌بر حمایت از آشوبگران، یک بار هم واژه دولت را بکار نبرده بودند، از جمله افرادی هستند که در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ از طرفداران روحانی بوده و با دوقطبی‌سازی کاذب و سیاه‌نمایی علیه رقبای وی در جامعه نقش بسیار پررنگی در رأی آوری روحانی داشتند. اما بعد از 6 سال ناکارآمدی و بی‌تدبیری دولت در اوضاع اقتصادی کشور، مخالفتی با دولت روحانی بروز نمی‌دهند و پیکان انتقادهایشان را به سمت حاکمیت نشانه می‌روند.
همزمانی دفاع عجیب نوبخت از فرار مالیاتی
با بیانیه نویسی
نقطه عطف و تلاقی عجیب بیانیه اخیر برخی از سلبریتی‌ها زمانی مشخص می‌شود که محمدباقر نوبخت، رئیس‌سازمان برنامه و بودجه دستوری سریع و فوری درباره مالیات آنها ابلاغ می‌کند. معاون رئیس‌جمهور در توئیتی اعلام کرد که باید فعالیت‌های فرهنگی، هنری در این شرایط سخت اقتصادی همچنان شایسته معافیت مالیاتی ۱۰۰ در صدی باشد؛ اما نکته اصلی این دستور تأمل‌برانگیز زمانی روشن می‌شود که مجلس قصد داشت معافیت مالیات سلبریتی‌ها را لغو کند، ولی دولت در بزنگاه بزرگی به داد آنها رسید.
در همین رابطه بلافاصله کانال وابسته به دولت در پیامی نوشت: «با دستور صریح و فوری دکتر نوبخت محقق شد؛ تداوم معافیت ۱۰۰ درصدی مالیاتی فعالیتهای انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری در لایحه بودجه ۹۹».
این درحالی است که طبق بند ۷۹ پیش‌نویس «لایحه اصلاح برخی قوانین و مقررات مالیاتی» وزارت امور اقتصاد و دارایی هم خواستار حذف معافیت مالیاتی هنرمندان یعنی بند «ل» ماده ۱۳۹ قانون مالیات‌های مستقیم شده‌ بود.
حمایت‌های برخی از سلبریتی‌ها که بعضی هم دارای تابعیت‌های دوگانه و مضاعف هستند، همواره در روزهای منتهی به انتخابات برای جریان اصلاح‌طلب و دولت مهم بوده است. به‌گونه‌ای این حمایت‌ها ظهور و بروز داشته که سعید حجاریان(تئوریسین اصلاحات) در جایی گفته بود باید مخالفت خودمان با سیاست‌های نظام از زبان سلبریتی‌ها بازگو شود.
در فرآیند این حمایت سلبریتی‌ها از دولت نکته‌ای نباید مورد غفلت قرار گیرد و آن اینکه اکثر افراد حاضر در سینما و موسیقی که حامی جریان اصلاح‌طلب، دولت و بعضی هم ضدانقلاب هستند دارای درآمدهای میلیاردی‌اند. به نحوی که برخی از سلبریتی‌ها فرزندان خودشان را در خارج به‌دنیا می‌آورند تا تابعیت کشور دیگر دریافت کنند. این موضع صدای بسیاری از هنرمندان دیگر که درآمد زیادی ندارند را درآورده است.
به گزارش آنا بهزاد فراهانی در نشست خبری سریال دل‌دار گفته بود که این روز‌ها دستمزد‌های بازیگران به طرز عجیبی بالا رفته است. دلیلی ندارد نوید محمد زاده یک میلیارد تومان بگیرد و من باسابقه هنری‌ام، ۲۰ میلیون تومان!
خون سلبریتی‌ها از کارگران و مردم عادی
 رنگین‌تر است؟
این درآمدهای میلیاردی در صورتی به‌دست می‌آید که سلبریتی‌ها با رانت دولت و وزارت ارشاد معافیت مالیاتی می‌گیرند، ولی از سوی دیگر هر زمان که جریان ضد نظام اراده کند، ماشین امضا بیانیه‌های ضد امنیت کشور می‌شوند. آنها در حالی ریالی پول در قبال درآمدهای نجومی‌شان پرداخت نمی‌کنند که مردم معترض به سیاست‌های اقتصادی و معیشتی دولت که از قشر کارمند و کارگر هستند باید مالیاتشان را ماهانه به دولت پرداخت کنند. آنها در زمان‌های مختلف نشان داده‌اند که دستگیری خاصی برای ملت ندارند.
این دستور موجی از انتقادات نسبت به تصمیم جدید دولت مبنی بر معافیت هنرمندان از پرداخت مالیات، شکل گرفته است. بسیاری از کاربران فضای مجازی نسبت به معافیت هنرمندان از مالیات اعتراض کردند. برخی در فضای مجازی به کنایه نوشتند:
- اگه از سلبریتی‌ها مالیات بگیرند، این ضُعفای دردمند هزینه سفر به اروپا و کانادا و زایمان در اون کشور‌ها رو از کجا بیارند خب؟ آینده بچه شون چی میشه؟ شما پاسخگویید؟
- دوگانه واقعی این روزها نه «باحجاب-بی حجاب» است نه «ریشو-بی ریش» دوگانه واقعی همان جنگ فقر و غنایی است که علم آن را خمینی کبیر بلند کرد و امروز یک طرف آن مردمی‌اند که ماهانه مالیات می‌دهند وطرف دیگر سلبریتی‌های مفتخوری که ماهی چند صدمیلیون درآمد دارند وبا تصمیم دولت مالیات نمی‌دهند.
- وقتی امثال بازیگران و خواننده‌ها از مالیات معافند؛ یعنی امثال من و شمای کارمند و کارگر باید جورشو بکشیم !عدالت زیبای اقتصادی.
- صدای آبان نمیدونم چیه ولی صدای آذر مردم اینه که هنرمندها هم مث کارگرها و کارمندها مالیات بدن!
- سلبریتیها با درآمد میلیاردی باید معاف از مالیات بشن اونوقت من معلم باید سر ماه مالیات بدم. آقای نوبخت بذل بخشش میفرمایید؟!از کجا؟!چرا باید خواننده و بازیگری که میلیاردی درآمد داره معاف از مالیات باشه؟! به چه حقی؟!
- اینها که بخشی از جامعه رای پرزیدنت روحانی به خاطر حمایتهاشون بوده به خاطر خوش خدمتی و امید دوباره برای حمایت مردمی با گرفتن ژست‌های پوپولیستی از دادن مالیات معاف شدند. از کارگر و کارمند قبل از واریز حقوق ناچیزشون مالیاتش کم میشه، اینها تافته جدا بافته هستند؟
- کارمند با حقوق بالای ۲ میلیون و هفتصد و پنجاه هزار تومان باید مالیات بپردازد اما هنرمندان با درآمد نجومی معاف از مالیات هستند! زیبا نیست؟! والا منم بودم ده تا بیانیه حمایت از دولت منتشر می‌کردم.
- چطور دلتون میاد بگید حمید فرخ نژاد با دستمزد 800 میلیونی باید مالیات بده؟ نمی‌گید اونوقت ماهانه 10 هزار دلار چطور باید بفرسته برا بچه‌اش تو آمریکا؟
- توی مملکتی که یه کارمند با حقوق ۲میلیون و۷۵۰ هزار تومن باید مالیات بده هنرمندان بدستور نوبخت از پرداخت مالیات معاف شدند! اگه این یه جور رشوه دادن به سلبریتی‌ها برای انتخابات بعدی نیست شما بگید چیه؟!
- حذف مالیات از سلبریتی‌ها عجیب نیست. بالاخره باید به نوعی جلوی اعلام برائت آنها از رای دادن به این دولت گرفته شود.
- خیلی دوست داشتم بدانم که چرا سلبریتی‌ها از اغتشاشگران حمایت کرده وبه نیروهای نظامی حمله می‌کنند تا اینکه امروز فهمیدم رئیس‌سازمان برنامه وبودجه اعلام کرده سلبریتی‌ها از پرداخت مالیات معافند. توخود بخوان قصه مفصل از این مجمل.
- می‌دونید چرا نوبخت دستور داده که مالیات سلبریتی‌ها حذف بشه؟! حجاریان چند وقت پیش گفته بود که باید حرفمان را از زبان سلبریتی‌ها بزنیم. خب جناب نوبخت هم دستور داده پولش پرداخت بشه. بالاخره نزدیک انتخابات هم هست و حرف زیاده.
- محمود صادقی و زیباکلام و تاجزاده که برای ماجرای مالیات آستان قدس رضوی نزدیک بود اعتصاب غذا کنن حتی، راجع به معافیت مالیاتی بازیگران و اهالی موسیقی نظری ندارن؟! چی؟ اینا اندیشه شون رو از زبون هنرمندا به خورد جامعه میدن؟! حله حله!
- بیایم بدبین نباشیم شاید از سلبریتی‌ها مالیات نمی‌گیرن که پول بیت‌المال به پولهای کثیف بازیگرا آلوده نشه!
- اگه دولت سلبریتی‌ها رو از مالیات معاف نکنه، اونوقت کی دروغ هاشون رو تبلیغ کنه؟ کی بیاد مردم رو تحریک کنه به فلانی رای بدید؟ کی بیاد از هرچی جاسوس و تروریسته دفاع کنه؟ کی بیاد به امنیت جامعه بخاطر دولت مورد نظرش چنگ بکشه؟
کاربران فضای مجازی مطرح می‌کنند در این وضعیت اقتصادی که مردم در قوت روزانه و معیشت اقتصادی خود در تنگنا هستند و کارگران بایستی بر اساس دستور دولت 10 درصد مالیات از حقوقشان کسر شود، چرا بایستی دولت سلبریتی‌ها را از دادن مالیات معاف کند.
 برخی در فضای مجازی این موضوع را به بده بستان دولت و سلبریتی ها‌ تعبیر کرده‌اند. در همین رابطه آنچه بایستی در نظر گرفت التهابی است که این روزها در فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور وجود دارد. کشور هنوز از التهابات سهمیه بندی بنزین خارج نشده است که دولت یک تصمیم تبعیض آمیز گرفته است و افکارعمومی در فضای مجازی به این موضوع واکنش منفی نشان داده است. این درحالی است که پیشتر به سبب نحوه اجرای سهمیه بندی بنزین و عدم اطلاع درست به مردم کشور دچار التهاباتی شده است و این فضا حکم می‌کند که دولتمردان دست به عصا راه رفته و تصمیمات چالش برانگیز نگیرن.
حتی کارن همایونفر آهنگساز برجسته کشورمان با انتقاد از پیوستن تعدادی از هنرمندان به کمپین صدای آبان ۹۸ پست اعتراض‌آمیزی را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.
آیا همه هنرمندان باید از پرداخت مالیات
 معاف شوند؟
 نکته قابل تامل دیگر اینکه روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه در توجیه این اقدام نوبخت مدعی شده است «این تصمیم به منظور حمایت از هنرمندان، کمک به بهبود صنایع فرهنگی و تقویت مشاغل فرهنگی و هنری اتخاذ شده است.» در نگاه نخست ممکن است معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ و هنر تصمیمی درست و مترقی در جهت حمایت از فرهنگ قلمداد شود اما با نگاهی دقیق‌‌تر متوجه ‌اشکالات جدی این تصمیم می‌شویم و جای تردید نمی‌گذارد که معافیت مالیاتی هنرمندان تبعیضی ناروا است.
مطابق این تصمیم، آن خواننده‌ای یا بازیگری که درآمد میلیاردی دارد از پرداخت مالیات معاف می‌شود اما فرهنگیان که عموما درآمدی کمتر از ۵۰میلیون تومان در سال دارند مالیات می‌پردازند. آیا این تبعیضی ناروا نیست؟
همین مثال به تمامی افرادی که در کشور مالیات می‌پردازند قابل تعمیم است. چرا یک کاسب جزء باید مالیات بدهد اما یک بازیگر با درآمد میلیاردی از پرداخت مالیات معاف باشد؟
افراد آگاه به بازار محصولات فرهنگی و هنری می‌دانند گردش مالی این بازار در کشور ما بسیار بالاست که البته مانند عموم مشاغل دیگر عادلانه در میان دست‌اندرکاران این حوزه توزیع نمی‌شود. اما راه‌حل آن معافیت همه اصحاب فرهنگ و هنر نیست بلکه می‌توان مانند تمامی مشاغل دیگر به منظور اخذ مالیات برای آن کف درآمد در نظر گرفت. مثلا گفته شود افرادی که در سال درآمدی کمتر از ۵۰ میلیون تومان دارند از پرداخت مالیات معاف هستند، نه‌ آنکه همگی را از پرداخت مالیات معاف کنند!