kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۶۲۳۵
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۳
نشریه آمریکایی:

راهبرد نتانیاهو در برابر ایران به «شکست کامل» انجامیده است

نشریه نشنال اینترست استراتژی بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را در قبال ایران «شکست کامل» خواند و نوشت یک دهه حضور نتانیاهو در عرصه قدرت، اسرائیل را بیش از هر زمان دیگر در مقابله با ایران منزوی‌تر کرده است.




این نشریه با بیان آنکه اسرائیل در یک دهه اخیر تمرکز سیاست خارجی خود را بر مبنای مقابله با برنامه اتمی ایران قرار داده است، نوشت در دوران نخست‌وزیری آریل شارون و ایهود اولمرت، اسرائیل با همکاری آمریکا و دیگر کشورها، جنگی شدید و مخفیانه علیه برنامه هسته‌ای ایران به راه انداخت که شامل ترور دانشمندان اتمی ایرانی و استفاده از استاکسنت، نوعی بدافزار رایانه‌ای بود که به تاسیسات اتمی ایران صدمه زد و برنامه هسته‌ای آن را به تعویق انداخت. همزمان نیز پویشی مخفی انجام داد تا علیه ایران تحریم‌های بین‌المللی اعمال شود. در این زمینه، شارون و اولمرت آماده بودند در مسئله فلسطین امتیاز بدهند تا بتوانند حمایت دیگران را در جبهه تل‌آویو علیه ایران به دست آورند.
به نوشته نشنال اینترست، نتانیاهو در حد فاصل سال‌ها 2010 تا 2012، سه بار تلاش کرد به تاسیسات اتمی ایران حمله کند اما به دلیل مخالفت رهبران تشکیلات امنیتی، در تلاش‌هایش ناکام ماند. زیرا آنها معتقد بودند زمان مناسبی برای این حمله نیست و اینکه جنگ مخفیانه کاملا موثر است، و اینکه به حمله‌ای نیاز نیست که احتمالا به بروز جنگ می‌انجامد؛ و اینکه ابتکارِ ناهماهنگِ نظامی به بحران شدید با دولت اوباما (رئیس‌جمهور سابق آمریکا) می‌انجامد.
این نشریه با‌اشاره به مخالفت‌های نتانیاهو با برجام افزود پس از حصول این توافق در سال 2015، نتانیاهو در امور سیاست داخلی آمریکا دخالت کرد و برای جلوگیری از تصویب برجام در کنگره، با جمهوری خواهان هم پیمان شد، و البته در خروج دونالد ترامپ از برجام در سال 2018 نقش موثری داشت. ایران نیز در پاسخ برخی ابعاد برنامه اتمی خود را ازسر گرفت.
این گزارش همچنین با‌اشاره به توان نظامی حزب‌الله می‌افزاید ایران و متحدش حزب‌الله لبنان، یک زرادخانه موشکی در لبنان ایجاد کرده‌اند که هدف آن مقابله با حملات اسرائیل است. گرچه بیشترین بخش این زرادخانه 130  هزار موشکی، شامل سلاح‌هایی با برد کوتاه است، حزب‌الله صدها موشک دوربرد نیز دراختیار دارد که قادرند بیشترین مناطق اسرائیل را هدف قرار دهند. در سال‌های اخیر نیز ایران دقت موشک‌های خود را بهبود داده است؛ در حال حاضر حزب‌الله مجهز به تعدادی نامشخص از موشک‌های دوربرد و هدایت شونده بالستیک است که به آن باید زرادخانه‌ای از موشک‌های غیرهدایت شونده را نیز افزود. اسرائیل هم‌اکنون با تهدیدات ناشی از ایران و حزب‌الله روبرو است.  نشنال‌اینترست با بیان آنکه استراتژی نتانیاهو تا همین اواخر موفقیت‌آمیز تلقی می‌شد، افزود تحولات هفته‌های اخیر صحت این فرضیه را زیر سؤال می‌برد.  و دلایل آن نیز متفاوت است. نخست اینکه نتانیاهو اعتقادی راسخ به ائتلاف آمریکا-عربستان-اسرائیل دارد که خود را در قالب «فشار حداکثری» دولت ترامپ نشان داده است. این سیاست قرار بود برنامه‌های موشکی و هسته‌ای ایران را محدود و در بهترین حالت رژیم ایران را سرنگون کند اما این فرضیه کاملا بی‌پایه است. زیرا ایران با وجود دشواری‌های داخلیِ ناشی ازتحریم‌ها، اقداماتی نظیر سرنگون کردن پهپاد آمریکا انجام داده و مذاکره با آمریکا را نیز رده کرده است.
اشتباه دوم نتانیاهو آن است که تصور می‌کرد ترامپ روند سیاست آمریکا را کاملا تغییر خواهد داد و نسبت به دولت قبل استراتژی شفاف‌تری درپیش خواهد گرفت که بیشتر به نفع اسرائیل است. اما ژست‌های سیاسی ترامپ نظیر انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، شناسایی حق حاکمیت اسرائیل بر ارتفاعات‌اشغال شده جولان و خروج از برجام، این دیدگاه را تقویت می‌کند. مهم‌ترین موضوع در پویش انتخاباتی حزب لیکود (به رهبری نتانیاهو) در سال 2019، روابط شخصی نتانیاهو با ترامپ بود اما آمریکایی که ترامپ در راس آن باشد قابل اعتماد برای اجرای تعهدات بین‌المللی نیست.
به نوشته این نشریه سومین تصور‌اشتباه نتانیاهو این بود که به اصل «دشمنِ دشمنِ من، دوستِ من است» باور داشت. در این خصوص نتانیاهو انتظار داشت سعودی‌ها به دلیل اختلاف با ایران، با اسرائیل علیه تهران همکاری کنند و اینکه مسئله فلسطین درسایه «تهدید ایران» به حاشیه رانده خواهد شد. گرچه ما از میزان همکاری مخفی اسرائیل و عربستان و همچنین سایر کشورهای سنی اطلاعی نداریم، این را می‌دانیم که هیچ کدام از آن کشورها بدون پیشرفت در جبهه فلسطین، حاضر نیستند روابط خود را با اسرائیل به صورت علنی گسترش دهند.
نشنال اینترست افزود، نتانیاهو همچنین تصور می‌کرد سیاست یک جانبه‌گرایی دولتِ دوست – آمریکا – نسبت به توافق چند جانبه با اتحادیه اروپا، چین و روسیه برتری دارد. این تصور نیز مشکل آفرین شده است و باید دید ایران چگونه با این چالش مواجه خواهد شد اما تاکنون عزم تهران در این زمینه به هیچ وجه تضعیف نشده است.  
به گزارش الف، در پایان این مقاله آمده است، با یک رئیس‌جمهور غیرقابل اعتماد در کاخ سفید، یک حزب نه چندان دوستِ دمکرات در کنگره آمریکا، دوستان سَرخورده در اتحادیه اروپا، و شرکای نگران در خاورمیانه، اسرائیل با توسعه‌طلبی روبه فزون ایران و همچنین زرادخانه موشکی ایران-حزب‌الله مواجه است.