ردپای 60 سال خیانت و جنایت
روایتی مستند از دخالتها و جنایات آمریکا در ایران 1392-1332
کارتر: شاه نگران وعده رعایت حقوق بشر نباشد!(پاورقی)
Research@kayhan.ir
تالیف: کامران غضنفری
اظهارات فرح پهلوي در مورد کودتاي هايزر
فرح پهلوي نيز در اين مورد اظهار ميدارد:
" پس از خروج ما از کشور، بختيار با حمايت فرماندهان ارتش و ژنرال آمريکائي – رابرت هايزر- در حدود يک ماه مقاومت کرد ... ما در مصر از طريق تلفن با فرماندهان عاليرتبه ارتش و نيز بختيار، تماس روزانه داشتيم؛ البته تماسها مستقيم نبود. ارتشبد قرهباغي مرتباً به ما اطمينان ميداد که با همکاري رابرت هايزر، سرگرم طراحي کودتاي مؤثري است که کار را يکسره کند و به آشوبها پايان دهد."(66)
اعتراف برژينسکي مبني بر طرح انجام کودتاي نظامي
در بهمن ماه 57
پس از خروج هايزر از ايران، کارتر در روز پنجم فوريه (شانزدهم بهمن) وي را در کاخ سفيد به حضور ميپذيرد. برژينسکي جريان اين ديدار را چنين نقل ميکند:
"روز پنجم فوريه، هايزر شخصاً در کاخ سفيد درباره اوضاع ايران و موقعيت نظاميان به رئيسجمهور گزارش داد ... در پايان جلسه، من از هايزر خواستار پاسخ مستقيم و صريح به اين سوال شدم که آيا ارتش ميتواند در صورت ارسال علامت از سوي واشنگتن، اقدام به کودتا کند؟ هايزر پاسخ مثبت داد. بنابر اين در مجموع، ما تا آخرين لحظه به دلايلي معتقد بوديم که اقدام نظامي امکانپذير است."(67)
اظهارات ارتشبد قرهباغي
قرهباغي از دوران نخستوزيري شريف امامي که وزير کشور شد؛ دولت ازهاري که رئيس ستاد ارتش شد؛ و دولت بختيار که هم رئيس ستاد ارتش و هم عضو شوراي سلطنت بود؛ به گفته خود تقريباً همه روزه با سفراي انگليس و آمريکا که جداگانه به ملاقات او ميرفتند، ديدار داشت و با آنها تبادل اخبار کامل ميشد و هر دو سفير در هر ملاقات، پشتيباني خود را اعلام و او را دعوت به مقاومت ميکردند.(68)
قرهباغي همچنين اظهار ميداشت که سفراي آمريکا و انگليس مکرراً از محمدرضا شاه اعلام پشتيباني ميکردند.(69)
اظهارات ژنرال يوجين تاي
طبق سند "سرّي" ساواک، ژنرال يوجين تاي در مورخه هشتم آذرماه 1357 در ملاقات با تيمسار مقدم (رئيس ساواک) اظهار ميدارد:
" کليه مقامات آمريکائي و جامعه آمريکا از ارتش شاهنشاهي ايران تحت فرماندهي عالي شاهنشاه حمايت ميکنند."(70)
اعلام حمايت رزالين کارتر
مايکل لدين در کتاب خود در اين باره مينويسد:
" در طول ماههاي فصول پاييز و زمستان 1978، ميان فرح و رزالين کارتر [همسر جيمي کارتر] نامههاي گرمي رد و بدل ميشد. بانوي اول آمريکا به فرح قول قاطعانه ميداد که آمريکا بهطور جدّي در پشت شوهرش قرار گرفته است و براي اين که بحران عاقبت خوشي نيز داشته باشد، آمريکا آنچه در توان خود دارد، به کار خواهد گرفت."(71)
اظهارات اردشير زاهدي در مورد سخنان کارتر
اردشير زاهدي (آخرين سفير شاه در آمريکا) در مورد حمايتهاي کارتر از شاه ميگويد:
"رئيسجمهور آمريکا از من ميخواست به شاه بگويم محکم بايستد و هرچه به مصلحت و امکانپذير ميداند، عمل کند. از جمله به من يادآوري کرد به شاه بگويم که نگران وعدهاي که براي رعايت حقوقبشر در ايران داده است، نشود."(72)
معناي اين سخن آن است که شعار "طرفداري از حقوقبشر" که کارتر سرلوحه سياست خارجي خود قرار داده بود، يک شعار توخالي براي فريب مردم جهان بيش نيست و آمريکا با گرفتن چنين ژستي فقط ميخواهد چهره کريه ديکتاتور منشانه و جنگ طلب خود را از اذهان مردم دنيا بزدايد.
منابع در دفتر روزنامه موجود است