kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۳۰۴۱
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۲
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

کرباسچی: دولت مسبب وضع امروز است نه تحریم و کارشکنی داخلی




سرویس سیاسی-
انواع و اقسام فرافکنی را در دو دوره دولت تدبیر و امید دیده‌ایم، از دولت قبل تا بروز سیل و زلزله، نظارت و... دولتمردان کوشیده‌اند تا به واسطه این فرافکنی‌ها مسبب وضع موجود را چیزی به جز عملکرد خود نشان دهند. در این میان غلامحسین کرباسچی در گفت‌وگویی تأکید می‌کند که مسبب وضعیت اکنون عملکرد دولت روحانی است. همچنین او می‌گوید: هيچ‌يك از اين افراد موسوم به اصلاح‌طلب حاضر نيستند به نقد تصميمات گذشته اصلاح‌طلبان بپردازند... در حالي كه به‌نظر مي‌رسد خيلي از اتفاقات و معضلات امروز ريشه در اقدامات گذشته دارد.
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران و از فعالین سیاسی اصلاحات روز گذشته در گفت‌و‌گو با روزنامه اعتماد ضمن انتقاد از سیاست‌ورزی اصلاح‌طلبان گفت: «اصلاحات و اصلاح‌طلبان در اين 2 دهه خود را تعريف نكرده‌اند. براي مثال در حوزه سياست خارجي، افرادي كه امروز خود را به‌عنوان چهره‌هاي اصلاح‌طلب معرفي مي‌كنند خودشان روزي از مخالفان جدي ارتباطات نرمال بين‌المللي بوده‌اند. در ‌اشغال سفارت آمريكا كوشيده‌اند، گروگان‌گيري كرده‌اند...»
کرباسچی در ادامه می‌افزاید: «صحبت اين است كه يك جريان سياسي نمي‌تواند به يك‌باره 180 درجه گردش كند بدون اينكه دلايل خود را بيان كند و بگويد كه رويكرد قبلي صحيح بوده يا اينكه توضيح دهد اين انتخاب امروز به چه دليلي اتفاق افتاده است. نقدي كه مطرح است اين است كه اين جريان بايد پاسخگوي حركات قبلي خود باشد.»
وی در ادامه افزود: «هيچ‌يك از اين افراد موسوم به اصلاح‌طلب حاضر نيستند به نقد تصميمات گذشته اصلاح‌طلبان بپردازند... درحالي كه به‌نظر مي‌رسد خيلي از اتفاقات و معضلات امروز ريشه در اقدامات گذشته دارد.»
کرباسچی در ادامه همچنین به انتقاد از سوء‌مدیریت‌ها در دولت تدبیر و امید پرداخت و گفت: «مشكل دولت دوم روحاني، بيش از آنكه به عوامل خارجي و آمدن ‌ترامپ يا مسائل داخلي بيرون دولت و كارشكني‌هاي مخالفان داخلي نسبتي داشته باشد، به خود اين دولت و عملكردش در اين دوره، يعني از فرداي انتخابات 29 ارديبهشت‌ماه 96 مربوط است؛ چنان‌ كه در دولت دوم روحاني از انتخاب نيروها تا انتخاب سياست‌های خود، رويكردهايي پيش گرفته شد كه مسبب وضعيت امروز است.»
بوقچی‌های ماکیاولیست‌ علیه پوپولیسم!
روزنامه ایران دیروز صفحات اندیشه خود را به نقد پوپولیسم اختصاص داد. ارگان دولت نوشت: «چرا باید نگران برخاستن دوباره پوپولیست‌ها بود؟ پوپولیست‌ها منجی‌های مدرن هستند. چهره‌های نوظهور، کم‌سابقه، کمتر شناخته‌شده و با دیکته‌های نانوشته که رگ‌خواب جامعه خود را خوب می‌شناسند. پوپولیست‌ها می‌دانند جامعه دقیقاًً از چه چیزهایی رنج می‌برد. آنان خود را ناجی مردم، مرهمی ‌شفابخش و دوایی عاجل برای بیماری‌های مزمن جا می‌زنند. پوپولیست‌ها با شناخت دقیق گسل‌های جامعه و شکاف‌های موجود در آن، خود را حلال این مشکلات و برنامه‌های خود را ملاتی برای پرکردن این گسل‌ها معرفی می‌کنند. اما نکته اینجا است که آنچه پوپولیست‌ها دارند، فقط شعار است، شعارهایی بدون برنامه‌های مشخص، شعارهایی که فقط اهداف تاریخی ملت را نشان می‌دهند بدون آنکه بگویند از چه راهی و با چه سازوکاری می‌خواهند به این اهداف برسند. به همین دلیل تجربه نشان داده است پوپولیست‌ها اتفاقاً بزرگ‌ترین خیانتکاران به آرمان‌هایی هستند که خود با سوارشدن بر موج آنها به قدرت رسیده‌اند.»
ایران افزود: «همه شواهد نشان می‌دهد خطر پوپولیسم همچنان پیش روی ما است. چرا که همچنان فاصله میان آرمان‌ها و واقعیت‌های زندگی مردم آن‌قدری هست که پوپولیست‌ها بتوانند باز هم سراب دیگری از رؤیاهای آنان بسازند. شکاف طبقاتی، افزایش فساد اقتصادی، ناکارآمدی دستگاه‌های اجرایی، سختی معیشت، گسترش ناهنجاری‌های اجتماعی و تحدید بیش از پیش حوزه فرهنگی، همه و همه ظرفیت‌های ظهور پوپولیسم است، ظرفیت‌هایی که هنوز در جامعه ما هست. بنابراین، پوپولیسم هنوز یک خطر بالقوه برای ما است؛ خطر از این جهت که هم می‌تواند در خرمن آرمان‌های مردم آتش افکند و هم می‌تواند منابع مادی و معنوی کشور را برای چند دهه نابود کند. از این رو، در نخستین شماره مجله «ایران ماه» که از مهرماه هر ماه همراه روزنامه ایران منتشر می‌شود پرونده ویژه‌ای برای «پوپولیسم» شکل‌گرفت تا از نگاه اهالی فکر و نظر ویژ‌گی‌ها و مخاطرات منش پوپولیستی تعریف و تبیین شود. آنچه در ادامه می‌خوانید گزیده‌هایی از این «پرونده ایران ماه‌» است.»
تاختن حامیان دولت بر پوپولیسم در حالی است که کنش‌های مردم‌فریبانه آنها در انتخابات مصداق منشی به مراتب سخیف‌تر و پلشت‌تر از پوپولیسم و در مرام ماکیاولیسم است. اکنون نیز مردم با وعده‌های بر زمین مانده دولت اصلاحات - اعتدال دست و پنجه نرم می‌کنند که بوقچی‌های بدتر از پوپولیستش می‌گویند مراقب ظهور پوپولیست‌ها باشید!
مخالفان FATF در لندن خانه‌‌دارند!
مهدی پازوکی، مشاور سازمان برنامه و بودجه در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت:«بسياري از مخالفان FATF در لندن خانه‌دارند و خانواده‌‌هايشان در آنجا تحصيل مي‌کنند، اما دستشان براي فرياد «مرگ بر آمريکا» هميشه گره‌ شده است».
حامیان FATF به دلیل آنکه دستشان در استناد به دلایل فنی و کارشناسی خالی است، صرفا به اتهام‌زنی به منتقدان می‌پردازند. اتهام‌زنی‌هایی که فاقد هرگونه سند و مدرک است.
چندی پیش ظریف در اظهارنظری تأمل‌برانگیز مدعی شد که منتقدان FATF آلوده به پولشویی گسترده هستند اما در ادامه و پس از مطالبه نهادهای ذی‌ربط برای ارسال مستندات، اذعان کرد که برای ادعای خود هیچ مستندی ندارد.
چندی پیش «سیگال مندلکر» معاون خزانه‌داری آمریکا- اتاق جنگ اقتصادی واشنگتن- جزئیات درخواست‌های FATF از ایران را مطرح کرده و نسبت به طولانی ‌شدن روند تصویب لوایح مرتبط با FATF از جمله کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی ‌تروریسم (CFT) در نهادهای تصمیم‌گیر کشورمان معترض شد.
«خوان زاراته» معاون سابق مدیریت مبارزه با‌ تروریسم و جرائم مالی در وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز چندی پیش گفته بود:«برای قرار دادن ایران در تنگنا و سخت‌تر کردن شرایط برای این کشور، به حضور کامل FATF نیاز است. برای اینکه ایران از نظام مالی منزوی شود، لازم استFATF برای تایید قضاوت‌هایی پیرامون نظام مالی ضدپولشویی و مبارزه با‌ تروریسم مداخله کند».
تطهیر «آمدنیوز» به سبک توجیهات یک رسانه زنجیره‌ای
روزنامه زنجیره‌ای همدلی در مطلبی به بازداشت روح‌الله زم مدیر کانال آمدنیوز پرداخت و نوشت: «خط قرمزها و محدودیت‌ها برای رسانه‌ها و نشریاتی که تمایل دارند در چارچوب قانون اساسی به بیان مشکلات و معضلات جامعه بپردازند، باعث شده است آنان نیز به‌خاطر محدودیت‌ها و از ‌ترس توقیف و شکایات رسالت رسانه‌ای خود را درست بجا نیاورند و مردم را از دسترسی به اخبار صحیح محروم کنند. این در حالی است که اصل 24 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نشریات و مطبوعات را به‌عنوان ابزارهای تحقق آزادی بیان معرفی کرده است.»
همدلی نوشته است: «بنابراین زمانی که رسانه‌های رسمی‌ ما اعم از رسانه‌های دیداری، شنیداری و نوشتاری به دلیل بی‌اعتمادی از مرجعیت و اعتبار بیفتند، طبیعی است مردم برای پیگیری اخبار صحیح به رسانه‌های شناسنامه‌دار و رسمی ‌اعتماد و اکتفا نکنند و به سمت رسانه‌های دیگر روی خوش نشان دهند و ازآنجاکه بسیاری از مردم سواد رسانه‌ای چندانی ندارند و همچنین از قدرت تشخیص اخبار درست از اخبار جعلی برخوردار نیستند، فضا برای رشد و تداوم فعالیت‌گونه کانال‌های فیک یا خبرگزاری‌های آن‌سوی مرزها فراهم می‌شود.»
در ادامه این مطلب آمده است: «واقعیت این است که اکنون به دلیل محدودیت‌های ناموجه در نظام اطلاع‌رسانی کشور، گسترش خطوط قرمز بی‌پایه و اساس، رعایت ملاحظاتی که به‌غیراز خلق فضای پر ابهام و ایجاد سؤال در ذهن مخاطب، نتیجه دیگری ندارد و صدها دلایل ریز و درشت دیگر که شرح همه آنان در این چند سطر نمی‌گنجد، مرجعیت خبر به خارج از کشور منتقل شده است و کانال‌ها یا شبکه‌های خبری آن‌سوی مرز اخبار داخلی را به مخاطبان ارائه می‌دهند. قصه تلخ ماجرا اینجاست که این کانال‌ها و رسانه‌ها، اخبار را با استفاده از خط‌مشی جهت‌دار خود تحلیل و تفسیر می‌کنند و به خورد مخاطبان می‌دهند. اگرچه اکنون روح‌الله زم به‌عنوان مدیر یکی از پرسروصداترین کانال‌های خبری این سال‌های اخیر دستگیر شده و کانالش نیز مسدود شده است.
همدلی افزوده است: «اما نباید فراموش کنیم که این پایان ماجرا نیست، چراکه فضای رسانه‌ای کشور ما - به دلیل مشکلات اساسی که در بالا برشمردیم- پتانسیل بازتولید رسانه‌های مانند آمدنیوز را به‌ خوبی دارد. چراکه تقاضا برای اخبار صحیح و شفاف در کشور به‌خوبی پاسخ داده نمی‌شود، بنابراین هر آن ممکن است کانال یا رسانه دیگری به دست فرد دیگر و با عنوان دیگر، محصول مورد تقاضای مخاطبان را به آنان با تفسیر و تحلیل خود عرضه و افکار عمومی ‌را با خبرهای جعلی یا مشکوک تسخیر کند.»
متأسفانه روزنامه‌های زنجیره‌ای به ماهی‌گیری از آب گل‌آلود عادت دارند. یکی از مصادیق بارز آن همین نوشتاری است که از همدلی بیان شد. در باب آنچه این روزنامه مدعی شده باید گفت کار به آنجا رسید که در کشور ایران با اکثریت شیعه (حدود 95درصد) روزنامه‌ای به نقد غدیرخم می‌پردازد و در باب ولایت امیرالمومنین لاطائلات به هم می‌بافد. خوب است اگر این روزنامه‌ها به‌صورت مصداقی بگویند که در چه موردی می‌خواهند بنویسند که نمی‌توانند!
در باب اینکه کانال آمدنیوز مخاطبان زیادی به نسبت دیگر کانال‌ها به دست آورده بود باید گفت این موضوع خلاف گمان‌ها و حدسیات روزنامه همدلی دلایلی دارد. نخستین دلیل به مدیریت رسانه‌های نوظهور (و در این مورد به تلگرام و سیاست‌های دوروف) برمی‌گردد که تشریح آن در این وجیزه نمی‌گنجد. مورد دیگر به حمایت‌های گسترده چند کشور از این کانال مربوط است. دلیل دیگر به موضوعی جامعه شناختی برمی‌گردد که میل جامعه را به خبرهای عجیب و غریب، نامأنوس، باورنکردنی و... نشان می‌دهد. معمولا دروغ در جامعه به سرعت تکثیر می‌یابد و این وقتی حیرت‌انگیز می‌شود که اگر میان کسانی که دروغی را شنیده و آن را نقل کرده‌اند بروید و در مورد صحت آن بپرسید احتمالا بیشتر آنها خواهند گفت که به آن شک دارند و یا حتی آن را دروغ می‌پندارند.