گزارش خبری تحلیلی کیهان
آقای روحانی! یادتان هست گفتید مگر کشورها دیوانهاند با آمریکا مذاکره کنند؟!
رئیسجمهور روز گذشته در حالی اعلام کرد «دولت هرگز فرصت مذاکره را از دست نداده و نخواهد داد» که مواضع پیشین وی در تقبیح و مذمت مذاکره با آمریکای عهدشکن، پرسشهای فراوانی را ایجاد میکند.
سرویس سیاسی-
حجتالاسلام روحانی دیروز طی سخنانی در جلسه هیئت دولت با تأکید بر اینکه امنیت خلیجفارس، دریای عمان و تنگه هرمز برای ایران بسیار حائز اهمیت است، گفت: جمهوری اسلامی ایران در کنار حفظ امنیت خلیجفارس و تنگه هرمز برای امنیت سایر آبراههای جهان از جمله بابالمندب و اقیانوس هند، تلاش میکند.
رئیسجمهور تصریح کرد: تنگه هرمز از موقعیت بسیار مهمی برخوردار است و نه جای شوخی است و نه جای اینکه کشوری بخواهد مقررات بینالمللی را در آن نادیده گرفته و برخلاف جهت و بیتوجه به هشدارهای سپاه پاسداران که مسئولیت امنیت تنگه هرمز را برعهدهدارد، وارد این تنگه شود.
دنیا باید به خاطر امنیت خلیجفارس از سپاه سپاسگزار باشد
روحانی اضافه کرد: مسئولیت اصلی حفاظت از تنگه هرمز و خلیجفارس، عمدتاً بر عهده ایران و کشورهای همجوار است و ارتباطی به دیگران ندارد و ملت ایران همواره حافظ خلیجفارس بوده است.
رئیسجمهور با تجلیل از اقدام شجاعانه سپاه پاسداران در متوقف کردن کشتی متخلف انگلیسی، اظهار داشت: سپاه پاسداران شجاعانه و با قدرت کشتی متخلف انگلیسی را توقیف کرد، چرا که از همه دستورات و هشدارها سر باز زده بود و کار بسیار دقیق، حرفهای و درستی در این زمینه انجام داده است و معتقدم که همه دنیا باید از سپاه پاسداران بخاطر امنیت خلیجفارس، سپاسگزار باشند.
هر پهپاد متجاوزی را مانند پهپاد آمریکائی سرنگون میکنیم
روحانی تصریح کرد: اجازه نمیدهیم کسی در خلیجفارس و تنگه هرمز بینظمی کند، ما در عین حال به دنبال تنش و برخورد نظامی نیستیم و اقداماتی که تاکنون انجام دادهایم متناسب با تخلفات طرف مقابل بوده است، همچنانکه در سرنگونی پهپاد متجاوز نیز واکنش انجام شده دقیق و حرفهای بود و چنانچه باز هم تجاوزی به حریم کشورمان انجام شود، دو مرتبه همان پاسخ را در شرایط لازم خواهیم داد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال تنش و درگیری نبوده است، تصریح کرد: به دنبال ادامه تنش با برخی از کشورهای اروپایی نیستیم و چنانچه به چارچوبهای بینالمللی متعهد باشند و از اقدامات خلاف خود از جمله آنچه در جبلالطارق انجام دادند دست بردارند، پاسخ متناسبی نیز از ایران دریافت خواهند کرد.
امروز توجه به منافع ملی بیشتر از هر موضوع دیگری اولویت دارد
روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه کاهش تعهدات برجامی کشورمان با کاهش قیمت ارز و کالا در داخل همراه بوده و آن را به فال نیک میگیریم، گفت: امروز شاهد آرامش بیشتر در بازار، اقتدار روزافزون ایران عزیز و روحیه بالاتر و بانشاطتر ملت ایران هستیم. البته ملت ایران در همه صحنهها حضور فعال و مؤثری داشته است و در یکسال اخیر علیرغم سختیها همکاری و مقاومت بیشتری نشان داده که بسیار ارزشمند است.
رئیسجمهور همه جناحهای سیاسی را به تلاش مضاعف برای ارتقاء روحیه امید در جامعه فراخواند و گفت: اگر چه انتخابات را در پیش رو داریم، اما همه جناحها را دعوت میکنم که توجه خاصی به شرایط حساس منطقهای و بینالمللی کشورمان داشته باشند و وارد شدن در فضای انتخابات هنوز زود است و میتوان آن را به روزهای منتهی به روز انتخابات موکول کرد. امروز توجه به منافع ملی بیشتر از هر موضوع دیگری در اولویت قرار دارد.
اقدام ارزشمند دستگاه اطلاعاتی و قضایی علیه سیستم جاسوسی آمریکا
روحانی همچنین با تجلیل از اقدام ارزشمند دستگاه اطلاعاتی و قضایی علیه سیستم جاسوسی آمریکا و سیا طی روزهای اخیر، گفت: دستگاه اطلاعاتی و قضایی کشورمان اقدام به جا و ارزشمندی را علیه سیستم جاسوسی آمریکا انجام دادند که ضربه مستحکمی علیه آنها محسوب میشود و این اقدام با ارزش نشان میدهد که وقتی همه با هم هستیم همه امور نیز بهتر پیش میرود.
رئیسجمهور همچنین با اشاره به دستاوردهای جوانان کشورمان در زمینه استارتاپها، گفت: در نمایشگاهی که در حوزه استارتاپ برگزار شده، شاهد فعالیتهای بسیار ارزشمند جوانان بودیم و امروز از استارتاپها میتوان در حوزههای مختلف از جمله در زمینه مبارزه با قاچاق میتوان با شفافیت بهتر و به صورت مدرنتر با این معضل مبارزه کرد.
قول احداث و تکمیل 1میلیون و 300 هزار واحد مسکونی
روحانی در ادامه با بیان اینکه در حوزه مسکن تحرکات بسیار خوبی در سطح کشور آغاز شده است، اظهار داشت: وزیر مسکن و شهرسازی قول داده که در 2 سال باقیمانده از دولت دوازدهم، یک میلیون و 300 واحد مسکونی در سطح کشور احداث و یا تکمیل خواهد شد.
رئیسجمهور اضافه کرد: امروز در همه استانهای کشور شاهد افتتاح طرحها و پروژههای بسیار بزرگی هستیم به نحوی که در استان خراسان شمالی، شاهد افتتاح پروژه با اعتبار 5هزار میلیارد بودیم و برای 20 هزار میلیارد نیز تفاهمنامه امضاء گردید و در سایر استانها نیز پروژههای بزرگ دیگری آماده افتتاح است.
دستور رهبر معظم انقلاب درخصوص تنظیم بازار
وی با اشاره به اقدامات دولت برای ساماندهی اوضاع اقتصادی و بازار، گفت: در این زمینه به این نتیجه رسیدهایم که برخی از اختیاراتی که در زمینه بازرگانی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی بود، به وزارت صنعت، معدن و تجارت، برگردد؛ در این زمینه در شورای عالی اقتصادی به جمعبندی رسیده و مصوبه آن را خدمت مقام معظم رهبری ارسال کردیم و در این زمینه موافقت گردید که تمام فعالیتهای بازرگانی در یک جا متمرکز شود و قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی همه اختیارات را در این زمینه برعهدهدارد.
روحانی گفت: همچنین رهبر معظم انقلاب دستور دادند که درخصوص تنظیم بازار هم تلاش مجدانهای صورت بگیرد که قطعاً این کار نیز انجام خواهد شد تا شاهد رفاه بیشتر مردم باشیم.
آقای رئیسجمهور یادتان هست درباره مذاکره با آمریکا چه گفتید ؟
رئیسجمهور اما در بخش ابتدایی سخنان خودگریزی به موضوع برجام و همچنین بحث مذاکره داشت که نکاتی درباره آن لازم به ذکر است.
رئیسجمهور گفت: اولین اقدام دولت یازدهم شکستن بنبست سیاسی در عرصه بینالمللی بود و دولت توانست همانطوری که وعده داده بود در ظرف صد روز، بنبستها را کنار بزند و در این 100 روز به توافق ژنو، دست پیدا کردیم و به واسطه این توافق بنبست سیاسی شکسته شده و اولین توافق حاصل گردید و یکی از برکات این توافق حاصل شده این بود که پس از صد روز اول دولت یازدهم و در ادامه، ماهانه تا 700 میلیون دلار از پولهای قفل شده، ملت ایران آزاد گردید و قیمت ارز کاهش یافته و مردم احساس رفاه بیشتری به دست آوردند.
این اظهارات آقای روحانی در حالی مطرح میشود که بارها از سوی مسئولان همین دولت اعلام شد تحریم مالی و بانکی ایران حتی پس از برجام به هیچ عنوان رفع نشد تا جایی که وزیر امور خارجه صراحتا اعلام کرد که ما پس از برجام حتی نتوانستیم یک حساب بانکی در انگلیس باز کنیم.
روحانی همچنین در بخش دیگر از سخنان خود گفت : «دولت، هرگز فرصت مذاکره را از دست نداده و نخواهد داد. برای مذاکره عادلانه، قانونی و عزتمندانه همواره آماده ایم؛ اما به اسم مذاکره کنار میز تسلیم نمینشینیم».
البته جمله پایانی تعارف است، چرا که مذاکرات پیشنهادی (و بعضا در حال اجرا)، چه از سوی دولت آمریکا و چه طرفهای اروپایی، ذاتا زورگویانه و تسلیم طلبانه است.
از سوی دیگر رئیسجمهور توضیح نمیدهد که آماده مذاکره با کدام دولت است؛ دولت آمریکا؟ راهزنان دریایی انگلیس؟ یا فرانسه و آلمانِ ناقض برجام؟ همچنین مذاکره درباره کدام موضوع؟ برجامِ زیر پا؟ یا برجامهای دو و سه؟
این در حالی است که بیان صریح آقای روحانی درباره مذاکره آن است که گفت: «داستان مضحکی اتفاق افتاده؛ میگویند تعهدی که قبلا بستیم، فعلا محکم نباشد، درباره موضوع دیگری حرف بزنیم! آمریکا با زبان و عمل میگوید اهل مذاکره و تعهد نیست، اما به برخی کشورها میگوید بیا با ما مذاکره کن؛ مگر ديوانهاند كه با شما مذاكره كنند؟ شما به مذاكرهاي كه به تاييد سازمان ملل رسيده، پايبند نيستيد.»
سخن گفتن از مذاکره در این شرایط اساساً موضعی انفعالی است چرا که مذاکرات پیش از این انجام و منجر به توافق شده و در حال حاضر باید تکلیف مذاکره و توافق قبلی روشن شود. وقتی طرفهای مقابل حاضر به انجام تعهدات خود نیستند و آمریکا رسماً از برجام خارج شده، وظیفه دولت صرفاً عمل به شروط 27 گانه اجرای برجام (شروط رهبر انقلاب، شورای عالی امنیت ملی و مجلس) است.