نوسان دوباره نرخ ارز در بازار آزاد
در شرایطی که طی دو هفته گذشته نرخ ارز کاهش محسوسی را تجربه کرده بود، با آغاز هفته جاری مجددا روند صعودی قیمت دلار آغاز شد و تا 12 هزار و 300 تومان هم بالا رفت.
سرویس اقتصادی-
به گزارش خبرنگار ما ،قیمت دلار در هفته جاری در حالی روند افزایشی به خود گرفته که طی دو هفته اخیر از مرز 13 هزار تومان به رقمی در حدود 11 هزار و 100 تومان هم کاهش یافته بود، البته در روزهای پایانی هفته گذشته اندکی بالا رفت و تا 11 هزار و 500 تومان افزایش یافت.
با این وجود، هفته جاری که قیمت ارز با نرخ 11 هزار و 642 تومان شروع شد، روند صعودی ادامه پیدا کرد تا اینکه روز گذشته (یکم مرداد) تا 12 هزار و 300 تومان هم بالا رفت. به عبارتی، در کمتر از یک هفته اخیر، حدود 800 تومان به نرخ ارز اضافه شده که به هیچ وجه نشانه خوبی برای ثبات نیست.
درخصوص چرایی این اتفاقات، ابتدا با روابط عمومی بانک مرکزی تماس گرفتیم تا ببینیم موضع این بانک نسبت به تحولات جدید نرخ ارز چیست، اما مسئولین مربوط اعلام کردند که داخل جلسه هستند و زمان دیگری را برای پاسخ گویی تعیین نمودند!
البته ممکن است برخی توقیف نفتکش انگلیسی را (به عنوان یک دلیل سیاسی) دلیل این افزایش قیمت بدانند اما دراشتباه بودن این دلیل، همین بس که اگر این اقدامات بر نرخ ارز اثرگذار بود، شکار پهپاد آمریکایی باید اثر بیشتری بر نرخ اثر میگذاشت، در حالی که بازار هیچ واکنشی نسبت به آن نشان نداد.
با این حال، یکی از دلایلی که درخصوص افزایش نرخ ارز ذکر میشود، عدم راهاندازی بازار متشکل ارزی است که خبر آغاز به کار آن با شروع هفته جاری، انتظارات مثبتی ایجاد کرده بود اما اطلاعیه بانک مرکزی درخصوصاشتباه بودن خبر مذکور و عدم راهاندازی بازار تا روز گذشته، انتظارات مثبت از راهاندازی این بازار را کاهش داد.
در حال حاضر، این نقد به طور جدی وجود دارد که نوسانهای سنگین بازار ارز موجب بیثباتی و از بین رفتن قدرت پیشبینی فعالان اقتصادی خواهد شد؛ به سخن دیگر، در چنین شرایطی که نرخ ارز در طول نزدیک به 10 روز بیش از 1800 تومان کاهش مییابد و حدود 800 تومان هم بالا میرود! فعال اقتصادی چگونه میتواند برای آینده تصمیم گیری کند؟
ضمن اینکه افزایش قابل توجه نرخ دلار، علاوهبر اینکه حاکی از نبود بازارساز و بیتوجهی آن به بازار میباشد، این پیام را به فعالان اقتصادی مخابره میکند که اگر قیمتها پایین بیاید، موقتی است و نمیتوان نسبت به پایدار بودن آن امیدوار بود.
مجموع این اتفاقات منجر به کاهش اعتماد عمومی به بانک مرکزی میشود، از خاطر نبریم که یکی از وعدههای رئیسکل بانک مرکزی، افزایش ارزش پول ملی بود که با وجود تحقق نسبی آن، در حال حاضر همان دستاورد نیز تحتالشعاع حوادث روزهای اخیر قرار گرفته است.