kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۵۰۵۹
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۵
با وجود وعده‌های مکرر مسئولان

بازار متشکل ارزی همچنان معطل گام اجرایی است

با وجود وعده چند باره مسئولان درخصوص اجرایی شدن بازار متشکل ارزی در فروردین، اردیبهشت و خرداد سال جاری، این بازار همچنان در انتظار گام عملی برای آغاز به کار است.





سرویس اقتصادی-

بازار متشکل ارزی که قرار است برای ساماندهی بازار ارز و تعیین نرخ در داخل کشور تشکیل شود، همچنان بلاتکلیف باقی مانده و با وجود وعده‌های مکرر مسئولان درباره زمان راه‌اندازی آن هنوز به سرانجام نرسیده است، بازاری که طبق گفته کارشناسان توان بازگرداندن ثبات به بازار ارز و جلوگیری از سفته بازی را نیز دارد.
عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی دو روز پیش درخصوص طولانی شدن زمان راه‌اندازی این بازار اعلام کرد: «بازار متشکل ارزی نیز به زودی راه‌اندازی خواهد شد. تنها علت تأخیر آن نیز برخی ارزیابی‌هاست تا به من ثابت شود که این بازار مشکلی برای کشور ایجاد نمی‌کند.»
سخنان اخیر همتی نشان می‌دهد دولت همچنان برای زمان اجرایی کردن بازار متشکل به جمع‌بندی کامل نرسیده و معلوم نیست چه زمانی راه‌اندازی می‌شود، چه اینکه براساس آیین نامه بازار متشکل ارزی، تاریخ شروع به کار این بازار 11 تیر ماه اعلام شده بود اما تاکنون که دو هفته از ان می‌گذرد، خبری نشده است.
پیش از آن هم محمدرضا پورابراهیمی، رئیس‌وقت کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در هفته نخست خرداد ماه گفته بود: «در نشست مشترک کمیسیون اقتصادی و بانک مرکزی با حضور رئیس‌کل بانک مرکزی توافق شد تا پایان خرداد ماه امسال، بازار متشکل ارزی راه‌اندازی شود.»
متاسفانه هرچقدر به زمان گذشته رجوع می‌کنیم باز هم شاهد وعده‌های بانک مرکزی درخصوص راه‌اندازی بازار متشکل ارزی می‌باشیم! جالب اینجاست که در 20 اردیبهشت 98 وزیر اقتصاد از راه‌اندازی بازار متشکل ارزی طی یک هفته آینده (هفته آخر اردیبهشت) خبر داده بود!
حتی رئیس‌کل بانک مرکزی در 18 فروردین امسال، با بیان اینکه یکی از دستورات نخستین جلسه شورای پول و اعتبار، بحث بازار متشکل ارزی است، گفته بود: «اعضای هیئت‌مدیره بازار متشکل ارزی مشخص شدند و با توجه به اینکه کارهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آن زمان می‌برد، امیدواریم که تا پایان ماه جاری عملیاتی شود.»
همتی، در سوم بهمن 1397 نیز گفته بود: «زمینه‌های قانونی بازار متشکل ارزی در حال انجام است و ظرف یکی دو هفته آینده عملیاتی خواهد شد و بازار متشکل ارزی برای اسکناس است که صرافان بتوانند از طریق اینترنتی خرید و فروش عمده را انجام دهند و بانک مرکزی با سیاست‌های خود بازار را متعادل خواهد کرد.»
وعده جدید بانک مرکزی:
راه‌اندازی بازار متشکل «به زودی»!
همان طور که‌اشاره شد، ایجاد بازار متشکل ارزی می‌تواند به ایجاد ثبات در بازار ارز و رسیدن قیمت دلار به نرخ واقعی آن کمک کند، اما تأخیر انجام شده در راه‌اندازی این بازار می‌تواند تا حدودی از تأثیر روانی آن بر کاهش قیمت دلار بکاهد. بر همین اساس تاخیر‌های به وجود آمده در وعده‌های بانک مرکزی نمی‌توان به فال نیک گرفت.
با این حال، براساس آخرین گفته‌های رئیس‌کل بانک مرکزی راه‌اندازی بازار متشکل ارزی به زودی راه‌اندازی خواهد شد؛ چنانچه شکسته‌بند، مدیرعامل بازار متشکل ارزی در این باره در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه کارهای راه‌اندازی این بازار انجام شده و در مرحله نهایی قرار دارد، گفت: بازار متشکل ارزی به زودی راه‌اندازی می‌شود.
هنوز مشخص نیست که چه تعداد از صرافی‌های مجاز بانک مرکزی برای ورود به این بازار اعلام آمادگی کرده‌اند، اما بانک مرکزی تخفیفی را برای ورود صرافی‌ها به این بازار در نظر گرفته است؛ به طوری که در ابتدا رقمی که برای عضویت آنها در این بازار اعلام شده بود، ۱۰۰ میلیون تومان بود و پس از آن گفته شد به دلیل اینکه صرافی‌های کوچک‌تر نیز بتوانند وارد این بازار شوند، حق عضویت در این بازار به ۲۵ میلیون تومان کاهش پیدا کرده است.
البته همچنان مشخص نیست که ورود به این بازار چه سودی برای صرافی‌ها خواهد داشت، اما آنطور که گفته می‌شود بانک مرکزی بر این باور است که بخش مهمی از معاملات عمده بازار ارز در آینده در بازار متشکل ارزی انجام می‌شود و صرافی‌هایی که به این بازار ورود نکنند، خودشان متضرر خواهند شد.