گرانی میوه با وجود تولید 18 میلیون تن محصولات باغی!
گرانی میوه در حالی است که ایران بیش از 18 میلیون تن میوه تولید میکند و براساس آمارهای فائو در تولید 68 محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد.
به گزارش فارس، قیمت میوه نسبت به هفتههای گذشته کاهش زیادی داشته اما همین میوهها در سطح شهر با افزایش تا 200 درصدی قیمت عرضه میشود. در حالیکه قانون مصوب اصناف میگوید؛ مغازهداران حق ندارند بیش از 35 درصد به نرخ میوهای که طبق فاکتور از میدان مرکزی میوه و تره بار دریافت کردهاند اضافه کنند. علی حاجفتحعلی؛ نایبرئیساتحادیه بارفروشان درباره دلیل شکاف قیمتی بین میدان میوه و تره بار و مغازهها گفت: عدم نظارت بر بازار میوه باعث میشود که قیمت چند برابری از میدان مرکزی میوه و ترهبار تا سطح شهر را شاهد باشیم؛ در حالی که فاصله میدان مرکزی میوه تا نزدیکترین مغازههای سطح شهر کمتر از دو کیلومتر است قیمتهای دو سه برابری را نسبت به قیمت میدان مرکزی میبینیم. گفتنی است، ایران بیش از 18 میلیون تن میوه تولید میکند و براساس آمارهای فائو ایران در تولید 68 محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد. ایران در تولید محصولات پسته، زرشک، خاویار، زعفران، میوههای هستهدار و انواع توت جایگاه نخست را در جهان دارد. ایران در تولید خرما و زردآلو در رده دوم قرار دارد و در تولید هندوانه، گیلاس، خربزه، انواع ملون، سیب،انجیر و خیار جایگاه سوم را از ان خود کرده است. حال سؤال اینجاست که با این میزان تولید و با آن قیمتهای میدان میوه و تره بار مرکزی، چرا میوه در مغازهها اینقدر گران است. برخی میوه فروشها در پاسخ گفتند: اجاره مغازهها خیلی بالاست و باید اجاره مغازهها دربیاید. جالب اینجاست که قیمتها در سطح شهر یکسان نیست. میوهها از مناطق جنوبی هرچه به مناطق شمالی میرویم افزایش بیشتری دارد و مغازهداران با نرخ اجاره مغازههایشان، قیمت میوه را تعیین میکنند.
دلایل دیگری هم برای گرانی میوه وجود دارد اما نکته اینجاست که قیمت میوه از سر زمین کشاورز تا رسیدن به دست مصرفکننده بیش از 300 درصد گران میشود. براساس آمار مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران در 9 ماهه سال 97 صادرات بخش کشاورزی رشد چشمگیری داشته و 14.3 درصد ارزش صادرات غیرنفتی کشور را شامل شده است. انواع میوههای درختی به ارزش یک میلیارد و 51 میلیون دلار، محصولات جالیزی به ارزش 797 میلیون دلار، شیر و فراوردههای آن به ارزش 741 میلیون دلار و زعفران 256 میلیون دلار، ماهی و میگو به ارزش 242 میلیون دلار صادر شده است.