عضو کمیسیون انرژی مجلس:
فرآوردههای نفت خام قابل تحریم نیست
عضو کمیسیون انرژی تأکید کرد: بازار فرآوردههای نفتی و مقاصد فروش بسیار متکثر هستند و امکان شناسایی و تحریمپذیری محمولههای آن وجود ندارد.
اسدالله قرهخانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس بااشاره به ضرورت توسعه صنایع پتروپالایشی گفت: ما باید از سالهای گذشته فکری به حال توسعه صنایع پتروپالایشی میکردیم چرا که حتی همان سالهایی که نفت ما بالای 100 دلار بود نیز تحریم میشدیم و در فروش نفت محدودیت ایجاد میشد.
وی با بیان اینکه میتوانیم با ایجاد پالایشگاهها نفت را به فرآورده تبدیل کنیم و در بازارهای منطقه به فروش برسانیم، ادامه داد: اگر نفت به فرآورده تبدیل شود در این صورت قابل تحریم نیست اما حالا که پالایشگاه نساختهایم، مجبوریم نفت خام را صادر کنیم.
این نماینده مجلس افزود: بازار و مقاصد فروش فرآوردههای نفتی بسیار متکثر هستند و امکان شناسایی و تحریمپذیری محمولههای ایران وجود ندارد اما بازار نفت خام این گونه نیست و تعداد محدودی بازیگر در این بازار وجود دارد. مثلا نفت ایران به 10 به پالایشگاه صادر میشود که این همگی شرکای استراتژیک آمریکا هستند و در رابطه با آمریکا منافع زیادی دارند.
قرهخانی بیان کرد: برای ساخت پتروپالایشگاه و صادرات فراورده به جای نفت خام کمیسیون انرژی طرحی را آماده کرده که به زودی برخی ایرادات آن برطرف و تکمیل خواهد شد. طبق این طرح قرار است با استفاده از سرمایههای مردمی و نقدینگی موجود، مشکل تامین مالی ساخت این واحدها حل شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: ما باید در پذیرهنویسیها دقت نظر داشته باشیم تا موسسات مالی و اعتباری دومی باز نشود که یک عده که اهلیت لازم را نداشته باشند پول مردم را جمع کنند و بعد شاهد مالباختگان پتروپالایشگاهها باشیم. اما در مجموع بهترین مسیر برای تامین مالی استفاده از ظرفیتهای داخلی است.
وی به فواید توسعه پتروپالایشگاهها و حرکت از خام فروشی به فرآورده فروشیاشاره کرد و گفت: قطعاً یک پالایشگاهاشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم داشته و مضاف بر اینکه درآمدهایی را برای دولت در پی دارد، ارزش افزوده بالایی هم ایجاد میکند.
بر اساس این گزارش، یکشنبه هفته گذشته طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه و پتروپالایشگاهها با استفاده از سرمایههای مردمی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و نمایندگان مجلس با کلیات این طرح موافقت کردند.
طبق این طرح دولت موظف میشود که از طریق اعطای تنفس خوراک به بخش خصوصی برای مدت یک الی دو سال جذب سرمایه کرده و نقدینگی موجود را از بازارهای غیرمولد به سمت ساخت پتروپالایشگاهها هدایت کند.
سازوکار فعلی برای تشویق بخش خصوصی به ساخت پتروپالایشگاه اعطای "تخفیف خوراک" است که جذابیت لازم برای جذب سرمایههای خرد را ندارد. در سازوکار "تخفیف خوراک" سود سرمایهگذار در یک بازه طولانی 15 ساله برمیگردد که این موضوع باعث شده سرمایه به سمت این بازار حرکت نکند. اما اعطای تنفس خوراک دو سال پس از بهرهبرداری پتروپالایشگاه، علاوهبر اینکه این بازه را به شش سال کاهش داده؛ باعث افزایش سوددهی نیز خواهد شد.