نایبرئیساتاق مشترک ایران و چین مطرح کرد
فریبکاری برخی شرکتهای خصولتی در فروش ارز صادراتی
نایبرئیساتاق مشترک ایران و چین اعلام کرد برخی شرکتهای خصولتی ارز خود را در سامانه نیما با قیمت بیشتری نسبت به نرخ سامانه میفروشند و پول آن را خارج از سامانه دریافت میکنند.
مجیدرضا حریری در گفتوگو با خبرگزاری فارس در پاسخ به سؤالی در مورد نحوه ارائه ارز توسط صادرکنندگان در سامانه ارزی نیما، گفت: شنیدهام که افرادی به عنوان واسطه به معامله ارز بین فروشنده و خریدار ارز در سامانه نیما وارد میشوند.
وی افزود: به غیر از این موضوع هم شنیده شده، برخی از شرکتهای بزرگ که بعضا خصولتی هم هستند، ارز حاصل از صادرات خود را در این سامانه به نرخ نیمایی عرضه میکنند، اما به غیر از مبلغی که در سامانه باید بابت ارز مبادله شود از خریدار مبلغ بیشتری هم دریافت میکنند.
نایبرئیساتاق مشترک ایران و چین توضیح داد: فرآیند این کار به این گونه است که اگر به عنوان مثال فروشنده ارز نیمایی باید ارز خود را به قیمت 7800 تومان عرضه کند، از خریدار یا مشتری ارز خود به ازای هر دلار رقمی بین دو تا 3000 تومان بیشتر مطالبه میکند و خریدار هم برای به دست آوردن مبلغ ارز عرضه شده در سامانه نیما باید مبلغی را خارج از سامانه و به حساب دیگری واریز کند.
حریری اضافه کرد: بنابراین خریدار، ارز خریداری شده در سامانه نیما را با قیمتی نزدیک به بازار آزاد از فروشنده ارز در سامانه نیما خریداری میکند. این در حالی است که سامانه نیما راهاندازی شد تا ارز به قیمت متعادلتری در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.
حریری ادامه داد: بنابراین صادرکننده یک فاکتور به نرخ ارز روز در سامانه نیما به خریدار ارائه میدهد، در حالی که در واقعیت خریدار پول بیشتری برحسب تقاضای فروشنده پرداخت کرده و آن میزان پرداختی به ازای خرید ارز از سامانه نیما هم در هیچ جا ثبت نمیشود.
وی با بیان اینکه شفافسازی در سامانه ارزی نیما امکانپذیر نیست، گفت: این سامانه محل ملاقات خریدار و فروشنده ارز است و سایر شرایط معامله در آن ثبت نمیشود. امید میرود تا با تشکیل بازار متشکل ارزی بخشی از این مشکلات حل شود.
به گفته نایبرئیساتاق مشترک ایران و چین، مطمئنا وقتی نرخ ارز در بازار آزاد بالاتر از سامانه نیما است، عرضه کنندگان ارز راهی را برای دور زدن مصوبه بانک مرکزی که آنها را موظف به عرضه ارز با نرخ پایینتری نسبت به بازار آزاد میکند، پیدا میکنند، به طوری که اکنون با این کار مصوبه را دور میزنند.
در همین زمینه، بهمن قاسمی، تولیدکننده فولاد در مورد وضعیت تامین ارز تولیدکنندگان در سامانه نیما گفته بود: در حال حاضر برخی دلالیها در مورد تأمین ارز مورد نیاز تولیدکنندگان صورت میگیرد، به طوری که وقتی برای دریافت ارز نیمایی ثبتنام میکنیم و در نوبت تخصیص قرار میگیریم، پس از گذشت چند ماه افرادی که ظاهراً از فهرست متقاضیان ارز مطلع هستند، با ما تماس میگیرند و پیشنهاد میدهند که با پرداخت مبالغی، ارز مورد نیازمان را تأمین خواهند کرد.