kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۳۲۴۴
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۹

اجرای قانون ممنوعیت به‌کارگیری اسامی بیگانه در قم



قانون ممنوعیت به‌کارگیری اسامی بیگانه بعد از ۲۳ سال در قم به اجرا در می‌آید.
از سال 75 یعنی از 23 سال پیش قانون ممنوعیت به‌کارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه مقرر شده که در کشور اجرایی شود که این قانون هم به‌مانند بسیاری از قوانین جاری کشور یا در اجرا یا در تفهیم با مشکل روبه‌رو شده و آن‌چنان‌که باید و شاید به‌کار گرفته نشده است.
بر اساس این قانون به منظور حفظ قوت و اصالت زبان فارسی تمامی دستگاه‌های قانون‌گذاری، اجرایی و قضایی کشور و سازمان‌ها، شرکت‌ها و مؤسسات دولتی و کلیه شرکت‌ها موظف‌اند از بکار بردن کلمات و واژه‌های بیگانه در گزارش‌ها و مکاتبات، سخنرانی‌ها، مصاحبه‌های رسمی خودداری کنند و همچنین استفاده از این واژه‌ها بر روی کلیه تولیدات داخلی اعم از بخش‌های دولتی و غیردولتی که در داخل کشور عرضه می‌شود ممنوع است.
یکی از تبصره‌های این قانون منع استفاده از نام‌های بیگانه و خارجی برای اماکن تولیدی، خدماتی و تجاری است که متأسفانه با ولنگاری‌های انجام‌شده امروز این نام‌گذاری‌ها در قم با لجام‌گسیختگی همراه شده است و متأسفانه شاهد برخی اسامی بر روی محصولات و مراکز فروشگاهی و مغازه‌ای که درشان نام ایرانی نیست می‌باشیم. استاندار قم در این زمینه معتقد است: روند توسعه استفاده از عناوین بیگانه در سطح مراکز تجاری استان رو به افزایش است. بهرام سرمست می‌گوید: خلأهای عدم اجرای قانون ممنوعیت استفاده از اسامی بیگانه باید توسط گروهی احصا و راهکارهای اجرایی آن به‌درستی مشخص شود و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی باید شمای کلی از عدم اجرای این قانون در استان قم را احصا کند. به گفته وی یکی از دلایل عدم استقبال مردم از واژگان معادل خارجی نبود پیشنهاد مناسب از جانب فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی است که مردم نسبت به استفاده از واژگان رایج بیگانه تمایل بیشتری دارند. قانون اختیار جمع‌آوری تابلوهای بیگانه و اسامی ناملموس را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بعد از تذکرات ابتدایی داده است، ولی نمی‌توان با اقدامات قهری تابلوهای فروشگاه‌ها و مغازه‌ها را جمع‌آوری کرد و باید با فرهنگ‌سازی و اقدامات فرهنگی خود کاسب‌ها را با معضلات این نام‌گذاری آشنا کرد.