kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۳۱۹۳
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۰
وزيرنيرو:

فولاد مباركه اصفهان با استفاده از پساب، معضل تأ مين آب را به شكل پايدار حل كرده است

وزير نيرو با اشاره به پروژه انتقال پساب تصفيه خانه شهر مباركه به مجتمع فولاد مباركه گفت: فولاد مباركه به عنوان يك نماد ملي بطور هوشمندانه و به درستي در تامين آب مورد نياز خود از پساب سرمايه‌گذاري كرده است كه بايد براي صنايع كشور الگو باشد.

اصفهان – خبرنگار كيهان:

رضا اردکانیان در آئین بهره برداری از طرح انتقال پساب از تصفیه خانه فاضلاب به شرکت فولاد مبارکه، در سخناني با اشاره به اينكه استفاده از پساب در صنعت معضل تامين آب را به شكل پايدار حل مي كند گفت:رها نکردن پساب در طبیعت، در معرض خطر قرارندادن بهداشت عمومی و حفظ محیط زیست را از فواید استفاده از فاضلاب تصفیه شده در صنعت ميباشد، و با این حركت باتوجه به شرایطی که داریم کار ما را در آغاز مسیری قرار می دهد که معضل تامین آب را به شکل پایدار در کشور حل می کند.
وي  ضمن قدردانی از مديران فولاد مباركه اصفهان و دست اندرکاران اجرای این پروژه مهم و تاثیرگذار اظهار داشت:  ما کشور خشک و نیمه خشکی هستیم ولی اگر از آب به نحو صحیحی استفاده کنیم به عنوان یک منبع حیاتی می توانیم حتی در شرایط متنوع آب و هوایی و اقلیمی حیات پایدار و مستمری داشته باشیم.
       وزیر نیرو با اعلام اینکه درحال حاضر میزان مصرف آب شرب و بهداشتی جمعیت کشور حدود 6ونیم میلیارد مترمکعب و میزان پساب تولیدی  4.3میلیارد مترمکعب است، گفت: پساب تولیدی به شکل خام برای تغذیه سفره‌های زیرزمینی مفید نیست، این درحالی است که دانش امروز و فناوری های موجود توصیه به کیفیتی از تصفیه و رهاسازی برای تغذیه سفره ها یا مصارف مجاز از پساب تصفیه شده می کند.
وی یکی از مطمئن ترین منابع برای صنایع در مناطق خشک و کم آب را به شکل اولیه فاضلاب و بعد از آن فاضلاب تصفیه شده عنوان کرد و افزود: از هر طریق به فکر تامین آب باشیم که برگرفته از عدم وضعیت قطعی در تامین آب مورد نیاز شرب و بهداشت است تا زمانی که جمعیت هست مصرف شرب و بهداشت هم هست و تولید پساب می کند به طور قطع حجم بالایی از پساب را خواهیم داشت، لذا برای تامین معیشت مردم، تولید و گردش اقتصادی و توسعه کشور صنایع می توانند روی پساب به عنوان مهمترین منبع استفاده کنند.
اردکانیان ادامه داد: یکی از نمودهای تحقق این موضوع مجتمع فولاد مبارکه است که به درستی و هوشمندانه روی این موضوع سرمایه گذاری کرده است به طوری که با آرامش خاطر می توانیم به سرمایه گذاری های لازم در جاهایی که شرایط زیست محیطی اجازه می دهد و توسعه صنایع و صنایع تبدیلی روی بیاوریم.
 وی با تاکید براینکه تلاشی که به عمل آمده موجب قدردانی است، گفت: وظیفه خود می دانیم که در جهت حل تنگناها و مشکلاتی که دارند با مطالعات لازم که از ملزومات هر امری است مشکلات را حل کنیم به نحوی که این صنعت عظیم دغدغه ای از حیث تامین آب مورد نیاز نداشته باشد.
وزیر نیرو از توجه به قیمت واقعی آب به عنوان مهمترین فایده استفاده از پساب فاضلاب یاد کرد و افزود: توجه به قیمت واقعی آب به این معنا نیست که انتظار داشته باشیم دولت یارانه بدهد و مصرف کننده اصلی آب یعنی بخش کشاورزی در شرایطی که الگوی کشت مناسب نیست قیمت واقعی آب را بپردازد، بلکه به این معناست که در مسیری قرار گیریم که محصولات کشاورزی هم از ارزش لازم برخوردار باشند و با آب کمتر از همین مقدار بتوانیم محصول خوبی بدست آوریم.
وزیر نیرو با بیان اینکه امروز یک متر مکعب آب به بخش صنعت به قیمت حدود 800 تومان عرضه می کنیم، اظهارداشت: این در حالی است که قیمت تمام شده پساب تصفیه شده هر مترمکعب 14 هزار تومان است. نمی گویم باید آب 14 هزار تومانی به صنعت گیرد، بلکه این قیمت بابت حفظ بهداشت و محیط زیست پرداخت می شود، اما حداقل این کمک را به ما می دهد که درجایی که صنعت را با آب 800 تومانی می چرخانیم آیا بهره وری لازم را دارد و این دغدغه را در ذهن برنامه‌ریزان کشور در بخش های مختلف ایجاد می کند.
وی ادامه داد: وقتی بدانیم قیمت واقعی آب چقدر است بالاخره چاره ای می‌اندیشیم که معیشت کشاورز و شرایط سخت آن لحاظ شود، یعنی بجای اینکه 10 هزار مترمکعب برای هر هکتار برنج کاری مصرف کنیم در برخی مناطق تا 50 هزار مترمکعب از آب برای کشت برنج استفاده می شود که این موضوع آسیب پذیری ما را بالا و تاب آوری ما را کم می کند.
وزیر نیرو با تصریح براینکه خوشبختانه مجموعه فعالیت ها در راستایی است که در مسیر صحیحی رو به جلو هستیم، گفت: سازو کار کمیته های استانی سازگاری با کم آبی به این صورت است که به این مسائل توجه کرده و همکاری های بین بخشی مورد توجه قرار گیرد.
اردکانیان  با تاکید براینکه امروز لازم است هرکدام در سنگرهای انفرادی قرار نگیریم و بدانیم مساله جمعی و مشترک است، افزود: باید بدانیم که کار صنعت و کشاورزی و محیط زیست به هم گره خورده است و ان شا الله با حضور مدیران هوشمند و حمایت دستگاه های اجرایی بیش از پیش در استفاده صحیح از آب بتوانیم بهره وری را در کشور بالا ببریم.
وزیر نیرو در پایان بار دیگر از زحمات و پیگیری های همه دست اندرکاران اجرای این پروژه قدردانی کرد و گفت: استان اصفهان در سال های اخیر با شرایط سختی از حیث موضوع آب مواجه بوده و فشار بیشتری بر دوش مدیران و نمایندگان این استان بوده، این درحالی است که صبوری مردم باعث شده خداوند درهای رحمت خود را به روی ما بگشاید و با شکرگذاری این نعمت الهی سال های بهتری پیش رو خواهیم داشت.
وي دغدغه‌هاي صنعتي چون فولاد مباركه را دغدغه دولت و ساير مسئولان دانست و گفت كار صنعت به كشاورزي گره خورده و كار همه به محيط زيست گره ميخورد و ما بايد در استفاده صحيح از آب كه يكي از شكل هاي آب پساب است بهره گيري كنيم تا چراغ صنعتي چون فولاد مباركه با جمعيت اشتغالزايي بالا براي هميشه روشن بماند.
استاندار اصفهان نيز در اين مراسم با مثبت ارزيابي كردن پروژه عظيم تصفيه‌خانه فاضلاب مباركه به مجتمع فولاد مباركه در جهت حل مشكلات آبي توسط اين مجموعه تاكيد كرد فاضلاب تصفيه شده يكي از مطمئن‌ترين منابع براي صنعت در مناطق خشك و كم آب است.
دكتر عباس رضايي گفت: برای رسیدن به توسعه پایدار راهی جز استفاده از ظرفیت بخش خصوصی وجود ندارد و در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، کسانی که چشمشان به دولت است، نمی توانند موفق شوند.
وي با اشاره به اينكه قانون، حدود استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و تبصره ۱۹ را مشخص کرده است افزود: سران سه قوه هم ظرفیتهای دیگری را برای اداره امور اقتصادی در شرایط کنونی ترسیم کرده‌اند.
استاندار اصفهان اظهار داشت: راههای استفاده از ظرفیتهای قانونی برای رونق تولید را هفته آینده در شورای اداری استان به مدیران ارائه خواهم کرد.
وی تصریح کرد: فولاد مبارکه اقدامهای خوبی در راستای استفاده از پساب و صرفه جویی در مصرف آب انجام داده اما با توجه به  مصرف 3درصد از برق کشور توسط این شرکت، هنوز این اقدامات راضی کننده نیست.
دكتر رضایی اضافه کرد: فولاد مبارکه باید برای کاهش مصرف برق باید در راستای استفاده از پنلهای خورشیدی اقدام کند.
وی ابراز امیدواری کرد که با مصرف بهینه آب در بخشهای مختلف بتوانیم در راستای بهره‌مندي و تأمین منابع آب اصفهان بکوشیم.
همچنين در اين مراسم مدير عامل مجتمع عظيم فولاد مباركه اصفهان در سخناني با ارائه گزارشي پيرامون دستاوردهاي بزرگ اين مجموعه و نقش آن در توسعه صنعت كشور گفت: فولاد مباركه طی سه دهه فعالیت خود از مسئولیت خود خارج نشده و در این زمینه سرمایه گذاری بسیار کرده ایم.
مهندس حميد رضا عظيميان با اشاره به فعاليت ٢٥ هزار نفر پرسنل فولاد‌مبارکه، تصریح کرد: توليدات اين شركت از سنگ آهن تا ورق رنگی است.
وي با بيان اينكه سرمایه گذاری دولت در مجتمع فولاد در خلال جنگ میلیاردها دلار بوده و ما سهم بالايی در تولید کشور داریم، گفت: فولاد مبارکه مطلقا به هیچ تاجری ورق نمي فروشد و به بخش هاي مختلف توليدي محصولاتش را مي دهد.
مدیر عامل فولاد مبارکه تصریح کرد: فولاد مبارکه به عنوان دومين شركت بورسي كشور است و در سال ١٥٠٠ ميليارد تومان مالیات به دولت پرداخت مي‌كند و در شفافیت کامل به سر می برد.
مهندس عظیميان تصریح کرد: در این سه دهه به این علت که با مشکل کم آبی روبرو بوده‌ایم در فولاد مبارکه نگاه بخشی نداشته ایم و همواره در کنار وزارت نیرو بوده ایم.
وي افزود: فولاد مبارکه در سال ۸۰ نزدیک به سه میلیون تن فولاد با
۱۷میلیون مترمکعب آب توليد کرد كه اكنون با همين ميزان آب توليد فولاد به ٦.٢ ميليون تن رسيده است.
مدير عامل فولاد مباركه اصفهان گفت: با هماهنگی شرکت آبفا پساب ۹ شهر به فولاد مبارکه منتقل می شود. ما فرایندهای مصرف آب را در کف استانداردها آوردیم و بیشتر از فضای سبز چمن به درختان توجه کرده ایم.
وي با اشاره به اينكه از ديگر فعاليت هاي فولاد مباركه تكميل و بهره برداري از سد تنظيمي تونل كوهرنگ سه است، اظهار كرد: با هماهنگي سازمان برنامه و بودجه با سرمايه گذاري ٤٨٠ ميليارد توماني فولاد در اين طرح موافقت شد كه تا امروز ٦٤ ميليارد تومان اين هزينه را پرداخت كرده ايم.
مهندس عظيميان تصريح كرد: فولاد مباركه همچنين ١٢٠ ميليارد تومان بابت خسارت كم آبي پرداخت كرده است.
مدير عامل فولاد مباركه اصفهان همچنين با بيان اينكه آقاي جهانگيري معاون اول رئيس جمهور چندي پيش تاكيد كرد دولت تا زماني كه فولاد توليدش متوقف نشود از آن حمايت مي كند، گفت: در شرايط تحريم كشور فولاد مباركه ١٥٠٠ ميليارد تومان بابت واردات الكترود گرافيت مورد نياز فولاد هزينه كرده است.
مهندس عظيميان با بيان اينكه فولاد مباركه بدون آب نمي تواند به كارش ادامه دهد، درخواست كرد با طرح انتقال آب از چم آسمان به فولاد مباركه كه اضافه برداشت آب نيست و تاكنون ٥٠ درصد آن اجرا شده، موافقت شود.
مدير عامل مجموعه هاي فولاد مباركه همچنين با تاكيد بر اينكه صورت وضعيت سد تونل كوهرنگ سه ظرف ٢٤ ساعت پرداخت مي شود، تصريح كرد: كوهرنگ سه مشكلي براي تامين اعتبار ندارد.
مهندس عظيميان افزود: مشكل وزارت نيرو مشكل ما و مشكل فولاد مباركه مشكل وزارت نيرو است و نياز به همياري دولت داريم.
نماینده مردم شهرستان  مبارکه در مجلس در ادامه مراسم بهره‌برداری از عملیات شبکه انتقال پساب از تصفیه‌خانه فاضلاب شهرستان مبارکه به شرکت فولاد مبارکه، گفت: از اولویت‌های ما در مجلس شورای اسلامی از ابتدا تاکنون بحث پروژه‌های مرتبط با وزارت نیرو ازجمله فاضلاب بوده است.
زهرا سعیدی  با اشاره به پروژه‌های فاضلاب شهرستان، خاطرنشان کرد: سعی شد یکی از مباحث عمده برای تکمیل پروژه فاضلاب سایر شهرها و آغاز پروژه فاضلاب شهر طالخونچه اختصاص داده شود که در دو الی سه سال پیش هم جلسه‌ای در وزارت نیرو در خصوص مشکلات برخی از پروژه‌های روستایی انجام شد.
سعیدی با اشاره به بهره‌مند شدن بسیاری از روستاها از آب شرب، عنوان کرد: مردم بعضی روستاها چندین سال از نعمت آب شرب مطلوب برخوردار نبودند، ولی اکنون از آب شرب استفاده می‌کنند.
وي با تاكيد بر اهميت پروژه احداث شبكه جمع آوري و تصفيه پسابهاي شهري و نقش آن در سلامت جامعه و محيط زيست از اقدامات شركت فولاد مباركه در اين زمينه قدرداني كرد و گفت: همواره يكي از دغدغه هاي ما اجرا و تكميل پروژه هاي جمع آوري پسابهاي شهري شهرستان مباركه از جمله شهرستان طالخونچه بوده است.
سعيدي با بيان اينكه فولاد مباركه اصفهان توانست با اتخاذ استراتژي و اقدامات مناسب به اهداف و نتايج مورد انتظار خود دست يابد تاكيد كرد: همه بايد دست در دست هم دهيم تا با رفع مشكلات اين صنعت عظيم مسير توسعه خود را استمرار دهد چرا كه دست آوردهاي بزرگ اين صنعت عظيم بر كسي پوشيده نيست.
وي اضافه كرد: انصافا فولاد مباركه براي اجراي طرحهاي جمع آوري پساب زحمات بسياري كشيد و اميدواريم پروژه جمع آوري و تصفيه پساب شهر طالخونچه با همكاري وزارت نيرو و مسئولان منطقه هر چه سريعتر به نتيجه برسد.
نماینده مردم مبارکه در پايان با بیان اینکه شهرستان مبارکه با وجود بیش از 400 کارخانه جزو بالاترین آمار بیکاری بوده، اظهار داشت: سعی شده این آمار کاهش یابد و از مدیران صنایع خواستاریم در بحث بومی پذیری اهمیت ویژه داشته باشند.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان به حجم تولید پساب در اصفهان اشاره و گفت: در حال حاضر  172میلیون متر مکعب پساب در اصفهان  تولید می شود که معادل 5 هزار و 450لیتر در ثانیه است که از این میزان پساب تولیدی معادل  277 میلیون متر مکعب، به شرکت فولاد مبارکه انتقال می یابد.
 مهندس هاشم امینی با بیان اینکه شرکت فولاد مبارکه با سرمایه گذاری در اجرای شبکه فاضلاب منطقه مبارکه در قالب قرارداد بیع متقابل با آبفا اصفهان موفق به تخصیص پساب این منطقه به این واحد صنعتی شد، افزود: در سال 92 سرمایه گذاری 1200 میلیارد ریالی شرکت فولاد مبارکه در قالب  قرارداد بیع متقابل میان شرکت آبفا اصفهان و فولاد مبارکه صورت گرفت که به موجب آن مقرر شد حدود ۵۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب در شهرستان های مبارکه و لنجان اجرا شود.
مدير عامل شركت آب و فاضلاب استان اصفهان با اشاره به سرمایه گذاری بخش خصوصی در اجرای شبکه فاضلاب منطقه مبارکه اظهار داشت: سرعت اجرای شبکه فاضلاب با سرمایه گذاری بخش خصوصی در منطقه مبارکه 18 برابر میانگین 19 سال گذشته بوده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان خاطرنشان کرد: طی سالهای 73 تا 92 تنها 70 کیلومتر شبکه فاضلاب در مبارکه اجرا شد. در حالیکه از سال 93 تا 97 بیش از 334 کیلومتر شبکه فاضلاب در این منطقه اجرا شده است.
اميني گفت: این پروژه به لحاظ حجمی و ریالی یکی از پروژه‌های بسیار مهم سرمایه گذاری بخش خصوصی در سطح استان بوده که بدنبال قرارداد اولیه آن اجرای حدود ۲۲۰ کیلومتر شبکه فاضلاب در مبارکه  و 270 کیلومتر در شهرستان لنجان به انضمام احداث یک تصفیه خانه در شهر سده و ورنامخواست در بازده زمانی ۲ تا ۳ سال در دستور کار قرار گرفت.
وی به اجرای شبکه فاضلاب در شهرهای دیزیچه، زیبا شهر و طالخونچه پرداخت و تصریح کرد: در قرارداد اولیه بیع متقابل میان شرکت آبفا و فولاد مبارکه که در سال 92 منعقد شده بود، اجرای شبکه فاضلاب شهرهای زیباشهر، دیزیچه و طالخونچه دیده نشده بود که با رایزنی های صورت گرفته در سال 96 با حضور وزیر نیروی وقت، عملیات اجرای شبکه فاضلاب این شهرها نیز آغاز شد.
مهندس هاشم اميني تصریح کرد: به موجب الحاق قرارداد بیع متقابل میان فولاد مبارکه و آبفا اصفهان، اجرای 167 کیلومتر شبکه فاضلاب در شهرهای دیزیچه و زیباشهر با سرمایه گذاری 559 میلیارد ریال در دستور کار قرار
گرفت.
به گزارش خبرنگار ما بهره برداري از تصفيه خانه و شبكه فاضلاب شهرستان مباركه، ورنامخواست، لنجان با ظرفيت 4680متر مكعب در روز و با جمعيت تحت پوشش افزون بر 40.000نفر با سرمايه گذاري شركت فولاد مباركه اصفهان آغاز شده بود كه اين مجموعه عظيم صنعتي براي اجراي اين طرح بزرگ بالغ بر 700ميليارد ريال اعتبار اختصاص داد و همچنين با اعتبار بيش از 200ميليارد ريال عمليات احداث تصفيه خانه فاضلاب شهر طالخونچه را نيز كليد
زد.
فولا مباركه اصفهان با اجراي اين پروژه ها و جذب پساب  فاضلاب شهرهاي ديزيچه، كركوند، زيباشهر و شهر مباركه با احداث تصفيه خانه آب مورد نياز خود را تامين مي‌كند چرا كه مديريت اين مجموعه اعتقاد دارد فاضلاب تصفيه شده يكي از مطمئن‌ترين منابع براي صنعت در مناطق خشك و كم آب
است.
بنابر همين گزارش فولاد مباركه اصفهان در كاهش مصرف آب، ركورددارترين توليد كننده فولاد جهان است كه با ظرفيت توليد سه برابري نسبت به ظرفيت اسمي توليد اوليه خود مصرف آب را به يك سوم تقليل داده است كه اين حركت مهم بازچرخاني آب در فولاد مباركه اصفهان گام مهم و مثبتي در بحران كم آبي بوده
 است.

اصفهان- محمدعلي شاه علي