براساس آمارها
۶۰ هزار کانتینر بلاتکلیف در بندر شهیدرجایی وجود دارد
آمارهای منتشر شده نشان میدهد، از ۷۸ هزار کانتینر موجود در محوطه بندر شهید رجایی حدود ۶۰ هزار کانتینر به گمرک اظهار نشده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آخرین آمارهای منتشر شده از موجودی کانتینری در بندر شهید رجایی نشان میدهد، 78 هزار 394 کانتینر(TEU) موجود در گمرک شهید رجایی شامل 35 هزار کانتینر 20 فوت و 21.500 کانتینر 40 فوتی میباشند.
بر این اساس حدود 18هزارTEU به گمرک اظهار شده و در مسیر انجام تشریفات قانونی قرار دارد. به این ترتیب 3000 اظهارنامه برای انجام تشریفات صادر شده که 24 درصد حجم کالای موجود را تشکیل میدهد. از سوی دیگر حدود 60 هزار TEU به گمرک اظهار نشده که سهم 76 درصدی از کل موجودی کانتینری گمرک به این گروه تعلق دارد.
به این ترتیب، از 78 هزار کانتینر موجود در محوطه بندری، بندر شهید رجایی حدود 60 هزار کانتینر به گمرک اظهار نشده است. همچنین حدود 9000 کانتینر در بندر امام خمینی، 5000 کانتینر در بندر بوشهر، 4.5 هزار در بندر خرمشهر و 2.4 هزار کانتینر در بندر چابهار دپو شده است.
بررسیهای انجام شده از سوی گمرک نشان میدهد، در حال حاضر و تا اواخر خرداد ماه حدود 101 هزار کانتینر در بنادر و مناطق آزاد و ویژه موجود است که طبق اعلام مسئولان این تعداد کانتینر به عنوان میزان رسوب کالا یک رکورد قابل توجه به حساب میآید.
بررسیها نشان میدهد، نداشتن مجوز ثبت سفارش وزارت صنعت، به تنهایی به عنوان دلیل رسوب 45 درصد کالاهای وارداتی در گمرک مانده اعلام شده است. با توجه به دپو بیش از 100 هزار کانتینر در بنادر به نظر تنها 45 هزار کانتینر به دلیل مشکلات مربوط به ثبت سفارش در گمرکات رسوب کرده باشد.
همچنین مشکلات بانکی و اسنادی از جمله مشکل عدم انتقال مالکیت به عنوان دلیل 40 درصد کالاهای رسوبی عنوان شده است. از سوی دیگر پنج درصد مشکلات نیز به پایان یافتن مهلت ثبت سفارش و عدم تمدید آن مربوط است. همچنین سایر دلایل رسوب کالا در بنادر قبل از اظهار نیز سهم 10 درصدی در چالش رسوب کالا را بر عهده داشتهاند.
در همین زمینه، مهرداد جمال ارونقى، معاون فنی گمرک ایران بااشاره به دلایل رسوب کالا در بنادر و مناطق ویژه اقتصادی، گفت: باید به این نکته مهم توجه داشت که « گمرک » یک سازمان مجرى بوده و باعث رسوب کالا در این اماکن نیست. « گمرک » کوچکترین نقشى در رسوب کالا در بنادر و گمرکات نداشته است.وی افزود: بهتر است بررسى دقیقترى به عمل آورید و ببینید آیا بیش از ١٥ درصد کالاهایى که در بنادر رسوب کردهاند به گمرک اظهار شدهاند؟ بهتر است بررسى دقیق ترى به عمل آورید و ببینید آیا گمرک موانعى در انجام تشریفات گمرکى کالاهایى که به گمرک اظهار شده است ایجاد کرده است یا نه؟
معاون رئیسکل گمرک ادامه داد: اینکه برخى از کالاها در بنادر رسوب کردهاند واقعیت دارد، آمار و ارقام بیانگر این موضوع هستند؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید حتى رسوب کالا بعد از اظهار کالا به گمرک، به این سازمان ارتباط ندارد؛ البته میزان رسوب کالا بعد از اظهار کالا که گمرک باید پاسخگو باشد.
ارونقى اضافه کرد: آنچه گمرک درخواست دارد این است که درخصوص این کالاها به قید فوریت تعیین تکلیف شود.