گزارش کیهان از پاسخگویی به سبک دولت تدبیر
چرا روحانی به اندازه اختیاراتش وعده نداد؟ معاون رئیسجمهور: در همه انتخاباتها وعده میدهند!
اظهارنظر معاون حقوقی رئیسجمهور در مورد وعدههای انتخاباتی روحانی که تناسب دقیقی با واقعیتهای موجود در فضای سیاسی کشور ندارد، باعث شده در ذهن همه این تصور ایجاد شود که وعدههای روحانی، چیزی جز عوامفریبی نبوده است.
روحانی در یک ماه گذشته، 2 بار خواستار افزایش «اختیارات رئیس دولت» در «شرایط ویژه» شد؛ یک بار در سخنان خود در جمع عدهای از علما و شخصیتهای حوزوی (۳۰ اردیبهشت) و یک بار هم در دیدار با جمعی از فعالان رسانهای.
شما انتخابات بدون وعده در دنیا دارید؟
آنوقت دیگر انتخابات نمیشود!
حالا پسازآنکه محمود واعظی، رئیسدفتر رئیسجمهور روز جمعه (17 خرداد) گفت، «شرایط کنونی پیچیده است و نیاز به تصمیمگیریهای سریع و صریح دارد و به همین دلیل روحانی این موضوع را مطرح کرده»، روز گذشته لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که چرا در صورت نبود اختیارات لازم، آقای روحانی در زمان انتخابات وعدههای بسیاری دادهاند، گفت: «شما انتخابات بدون وعده در دنیا دارید؟ آنوقت دیگر انتخابات نمیشود! مگر میشود بگویی من در انتخابات شرکت میکنم اما کار خاصی نمیتوانم انجام دهم.»
وی بیان داشت: «اگر بخواهیم انتخابات معنا داشته باشد باید به مردمی که به شما رأی میدهند تعهد کنید که من این خواستهها و مطالبات شما را پیگیری خواهم کرد. این یعنی خواستههای شما را با همه وجودم، امکانات و صلاحیتها پیگیری خواهم کرد. این چیزی است که در واقع (رئیسجمهور) میگویند.»
جنیدی خاطرنشان کرد: «طبیعی است که هر رئیسجمهوری که آمده میگوید که میخواهم اگر مردم مرا واجد صلاحیت بدانند و در این مسند قرار گیرم خواستهای مردم را پیگیری میکنم؛ اصلاً هر رئیسجمهوری باید همین را بگوید، شما هم اگر بخواهی رئیسجمهور شوید باید این را بگویید.»
شایان ذکر است جدای از سخنان بدیع و غیرمنتظره روحانی پس از 6 سال که بسیاری از کارشناسان و اصلاحطلبان را نیز در بهت و حیرت فروبرد تا جایی که آنان نیز او را به باد انتقاد گرفتند، اظهارنظر معاون حقوقی رئیسجمهور در مورد وعدههای انتخاباتی روحانی که تناسب دقیقی با واقعیتهای موجود در فضای سیاسی کشور ندارد، باعث شده در ذهن همه این تصور ایجاد شود که رئیسجمهور فقط وعده داده و اینکه در خرداد 92 گفت: «والله العظیم اگر مشکلات این کشور راهحلی نداشت، من کاندیدا نمیشدم» چیزی جز عوامفریبی نبوده است.
چارهای جز فریب مردم در انتخابات نداشتیم!
اردیبهشت 96 بود که حسین دهباشی، کارگردان فیلم تبلیغاتی روحانی در انتخابات 92 از چگونگی ساخت آن فیلم و نمایش نامزد انتخابات در آن مستند انتخاباتی گفت و تأکید کرد: با سیطره رسانهها، آدمهایی انتخاب میشوند که به شومن و بازیگر نزدیکترند تا یک سیاستمدار.
دهباشی درباره این جمله روحانی در آن فیلم که میگفت: «من سالهاست که وقتی بین منزل و اداره تردد میکنم و مردم را میبینم و چهرهها را مطالعه میکنم میبینم چقدر گرفته و چقدر عبوس است و خنده در چهرهها نیست»؛ تأکید کرد که این جمله هم متعلق به روحانی و واقعی نبوده بلکه این جمله را خودش (دهباشی) به او یاد داده است تا بگوید!
همچنین در تاریخ 22 اردیبهشتماه، یکی از روزنامههای زنجیرهای، تیتر یک خود را به مراسم افطاری روحانی با فعالان سیاسی اختصاص داده و نوشته بود: «گلایه از حدود اختیارات پس از 6 سال». در ادامه این گزارش، یکی از اعضای حزب اعتماد ملی و حامی دولت که محکوم فتنه 88 هم بود در این مصاحبه گفته بود: «تصور میرود که روحانی در رقابتهای انتخاباتی چارهای جز ارائه شعارهای فراتر از اختیاراتش نداشت... مردم به سمت و سویی در سال 96 حرکت میکردند که گویا همگی انتظار شنیدن شعارهای ساختارشکنانه از سوی کاندیدای ریاست جمهوری داشتند»
وی گفته بود: «همخوانی وعدهها با سطح اختیارات رئیسجمهوری عملاً در کشور ممکن نیست [!] زیرا در تبلیغات ریاست جمهوری تنها رئیسجمهور در کارزار انتخابات سخن نمیگوید بلکه ستادهای انتخاباتی و برنامهسازان او شعارهایی را مطرح میکنند تا رأی اعتماد عمومی را کسب کنند.
وعده روحانی درباره اتمام مسکن مهر
تا پایان ۹۶ تبلیغاتی بود
روحانی در مناظره انتخاباتی 96 در پاسخ به سؤالی درباره «برنامه دولتش برای حل مشکل مسکن بهخصوص برای جوانان» گفت: «دولت یازدهم خود را متعهد دیده که این پروژه را تکمیل کند و در حال حاضر تا پایان دولت این پروژه تکمیل خواهد شد.» بهمنماه 96 بود که احمد اصغری مهرآبادی، معاون وزیر راه و شهرسازی در سخنانی گفت: «اظهارات روحانی درباره اتمام مسکن مهر تا پایان ۹۶ تبلیغاتی بود»
سرنوشت سایر وعدههای روحانی
1. روحانی در گفتوگو مستقیم با مردم در سال 92 گفته بود: «در برنامه میانمدت علاوهبر برنامه برای حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاست داخلی و خارجی و امور فرهنگی برنامه کوتاهمدت یکماهه و 100 روزه وجود دارد میتوانیم در یک زمان کوتاه تحول اقتصادی در کشور به وجود آوریم و در آن تحول اقتصادی بتوانیم با ایجاد یک دوره تنفس به کارخانهها و مراکز تولیدی که مشکل دارند، مشکلات آنها را در مدت کوتاه حلوفصل کنیم» وعدهای که روحانی در 21/1/96 در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی، آن را «دروغ بزرگ» خواند! و گفت: «آن کس دیگری بود که میخواست یکشبه مشکلات را حل کند، آدمی که عقل نداشته باشد میگوید مشکلات را صد روزه حل میکنم.»!
2. اردیبهشت 96 دکتر روحانی به همراه بیژن زنگنه وزیر نفت به پالایشگاه ستاره خلیج فارس رفتند و در آن مراسم، روحانی اعلام کرد ایران در تولید بنزین خودکفا شده است. البته دو هفته پس از انتخابات 96 دولت از ادعای خودکفایی بنزین عدول کرد؛ ۱۶ خرداد بیژن زنگنه وزیر نفت زیر وعدههای دولت درباره خودکفایی بنزین زد و گفت: کیهان گفته خودکفا شدیم، خودش هم باید جواب بدهد!
3. به گزارش مشرق، روحانی در برنامه انتخاباتی در تاریخ 7/2/96 اظهار داشت: «تصمیم ما این است که در دولت دوازدهم صادرات غیرنفتی را تا ۲ برابر افزایش دهیم؛ یعنی صادرات غیرنفتی ما که اکنون ۵۰ میلیارد دلار است باید به ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.» با پایان انتخابات، گمرک به ریاست مسعود کرباسیان تا چند ماه آمار تجارت خارجی کشور را منتشر نکرد که شائبه کاهش صادرات غیرنفتی و افزایش واردات را تقویت میکرد. کرباسیان در دولت دوازدهم به وزارت اقتصاد رسید اما وقتی آمار تجارت خارجی منتشر شد، مشخص شد وعده صادراتی روحانی در حال تحقق است، اما ۱۸۰ درجه برعکس.
4. رکود یکی از دغدغههای اصلی بیان شده از سوی حسن روحانی در کوران انتخابات سال 92 بود. به گزارش جهان، روحانی گفته بود «اساس سیاست من بالا بردن ثروت ملی و رونق تولید و اشتغال و بهبود فضای کسبوکار و توزیع عادلانه ثروت است.» اما او در وضعیتی که هنوز تغییری در اقتصاد ایران رخ نداده بود، اعلام کرد «از رکود عبور کردیم». او سال 94 و 95 نیز این مسئله را که «در ایران مشکلی به نام رکود نداریم» تکرار کرد اما نامه 4 وزیر اقتصادی دولت یازدهم، سند دروغ روحانی را بر ملأ کرد. 4 وزیر نوشتند نه تنها در ایران رکود اقتصادی حاکم است بلکه در مرز بحران اقتصادی هستیم! این مسئله البته برای مردم باورپذیرتر بود، چراکه تعطیلی کارخانههای بزرگ صنعتی و تعطیلی 60 درصد اقتصاد ایران مؤید این مسئله بود.
در مورد سایر وعدههای روحانی در خصوص اشتغال، سرمایهگذاری خارجی، خودکفایی گندم و ...نیز وضعیت به همین منوال است؛ وعدههایی که هرگز محقق نشد.
سرانجام جرمانگاری وعدههای دروغ انتخاباتی
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در تاریخ 11 خردادماه جاری از نبود مواد قانونی در زمینه فریب مردم در تبلیغات انتخاباتی سخن گفت و این موضوع را بهعنوان یکی از ضعفهای قوانین انتخاباتی در ایران دانست. کدخدایی در توییتر نوشته بود: بوریس جانسون به دلیل دروغگویی در تبلیغات انتخاباتی به دادگاه فراخوانده شده است. موضوعی که در قوانین انتخاباتی ایران بهدرستی در نظر گرفته نشده است و راه فریب مردم را باز گذاشته است.
البته ناگفته نماند که در مورد انتخابات مجلس، نمایندگان در نشست علنی پارلمان در تاریخ 20/12/97 ماده ۳۹ طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس را بررسی کرده و آن را به تصویب رساندند و براساس آن مصادیق تخلفات نامزدهای انتخاباتی در فعالیتهای تبلیغاتی را مشخص کردند که در بند 2 آن «دادن وعدههای خارج از اختیارات قانونی توسط نامزدها» جرم شناخته شد.
امید است این مسئله مورد توجه متصدیان امر و بهویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گیرد تا با کارشناسی همهجانبه و علمی با جرمانگاری این مهم، مانع از عوامگرایی و عوامفریبی نامزدهای انتخاباتی مهمترین نهاد اجرایی کشور شوند تا شعاردادن و وعدههای توخالی دادن به این حد عادی نشود که معاون حقوقی رئیسجمهور به جای عذرخواهی از وعدههای عملی نشده، آنهم پس از گذشت 6 سال، آن را مسئله مهمی نداند!