کارشناسان در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا:
محصولات پتروشیمی ایران قابل تحریم نیست
کارشناسان حوزه انرژی معتقدند تحریمهای جدید آمریکا علیه صنعت پتروشیمی ایران تأثیر چندانی ندارد و بیشتر نمایشی است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا جمعه (۱۷ خرداد/ ۷ ژوئن) تحریمهای جدیدی علیه بخش پتروشیمی ایران اعلام کرد. این نهاد آمریکایی در بیانیهای اعلام کرد که بزرگترین شرکت هلدینگ پتروشیمی ایران و «شبکه گستردهای از زیرمجموعهها» و عوامل فروش آن را تحت تحریم قرار داده است.
آمریکا با بیان اینکه «شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس» از قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا حمایت مالی کرده، گفته ۳۹ زیرمجموعه این شرکت و نمایندگیهای فروش آن در خارج از ایران در فهرست سیاه قرار داده شدهاند.
با این حال خبرگزاری رویترز با استناد به تحلیل برخی مقامات و تحلیلگران آمریکایی گزارش داد که تحریمهای جدید اعمال شده بر بخش پتروشیمی ایران از سوی وزارت خزانهداری آمریکا تاثیر چندانی نخواهد داشت.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، یک تحلیلگر و یک مقام سابق وزارت خزانهداری آمریکا گفتهاند که تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا بر بخش صنایع پتروشیمی ایران تنها تأثیر خفیف خواهند داشت چراکه شرکتهای غیر آمریکایی پیش از این نیز به خاطر تحریمهایی که وجود داشتند از تجارت با بخش پتروشیمی ایران خودداری میکردند.
همه این موارد در حالی است که به گفته حسین علیمراد، مدیر سرمایهگذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکتهای خارجی بهویژه شرکتهای آسیایی با در نظر داشتن شرایط و مزیتهای صنعت پتروشیمی ایران و با وجود همه تبلیغات منفی کنونی پس از خروج ایالات متحده آمریکا از برجام، همچنان مایل به همکاری هستند. به طوری که مذاکره برای حضور دوباره یک کنسرسیوم سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران انجام شده است.
همچنین بنا بر اعلام مدیرعامل شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیجفارس، شرایط بینالمللی کنونی کشور تأثیری بر صادرات محصولات هلدینگ خلیجفارس نداشته است و صادرات طبق روال ادامه دارد.
در همین رابطه مدیر اسبق صنایع پاییندستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی بااشاره به اینکه کیفیت محصولات پتروشیمی ایران شناخته شده است، گفت: این محصولات به راحتی قابل تحریم نیست.
محمد زیار در گفتوگو با خبرگزاری فارس، بااشاره به تحریم پتروشیمی که از سوی آمریکا اعمال شد، اظهار کرد: نفت خام در احجام بالا بارگیری میشود و کشتی حملکننده نفت خام و میعانات گازی به راحتی قابل شناسایی است اما محصولات پتروشیمی اینگونه نیستند.
وی ادامه داد: موضوع مهم در این زمینه فرآیند فروش و مسائل مالی است به طوری که درخصوص فروش و خدمات پس از فروش به دلیل آنکه محصولات ایران در بازار شناخته شده هستند احتیاج به خدمات پس از فروش ندارد.
مدیر اسبق صنایع پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی تصریح کرد: از طرف دیگر ما در دوره تحریم قبلی توانستیم این محصولات را به راحتی صادر کنیم زیرا قابل ردگیری هم نیستند.
مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم بااشاره به اینکه محصولات پتروشیمی ایران قابل شناسایی نیست گفت: اما شرکتهایی که خریدار این محصولات هستند از طریق جاسوسان قابل شناسایی هستند.
عباس شعری مقدم با بیان اینکه قطعا مسئولان صنعت پتروشیمی راهکارهایی در این زمینه اندیشیدهاند، گفت: اینکه منتظر باشیم صنعت پتروشیمی ایران مانند صنعت نفت تحریم شود یکاشتباه استراتژیک آمریکاییهاست زیرا صنعت پتروشیمی ایران به راحتی قابل تحریم نیست هر چند جاسوسان کار خودشان را انجام خواهند داد.