توصيههای غذايی طب سنتی به مناسبت ماه مبارك رمضان
حتما سحری را میل کنید (پزشکی و سلامت)
مشاور وزیر و سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با تاکید بر مصرف وعده سحری در ماه رمضان، گفت: پرهیز از مصرف غذاهای تند، سرخ کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعالیت فیزیکی و ورزش، به خصوص در ساعات گرم روز، از دیگر توصیههایی است که به کاهش تشنگی در طول روزهداری کمک میکند.
به گزارش وبدا، دکتر محمود خدادوست گفت: در چند سال اخیر، مهمترین توصیه در ماه رمضان، بیدار شدن در سحر و مصرف وعده سحری است تا از بروز ضعف در روزه داران به دلیل طولانی بودن روزها، جلوگیری شود.
وی افزود: از سوي دیگر،با توجه به تاکید حکمای طب ایرانی مبني بر خوردن غذا تنها در هنگام وجود اشتهای صادق، به افرادی که احساس بی اشتهایی در وعده سحر دارند، توصیه می شود افطاری را به صورت سبک و در حد نان و پنیر و سبزی یا گردو در نظر گرفته و علاوه بر پرهیز از مصرف غذاهای سنگینی مانند حليم، شله زرد، کله پاچه و آش که در توان هضم معده در فصول گرم سال نيست، وعده شام را نیز حذف کرده و یا در حد بسیار کم و سبک میل کنند.
خدادوست بر ضرورت خواب شبانه در ماه مبارک رمضان تاکید کرد و گفت: از آنجا که همواره توصیه شده که بین زمان غذا خوردن تا خوابیدن، حداقل بايد دو ساعت فاصله باشد و این فاصله بسته به نوع غذای مصرفی و نوع هضم در هر فرد، متغیر است، باید برنامه غذایی در وعده افطار و یا شام را بر مبنای آن تنظیم کرد.
مشاور وزیر بهداشت افزود: آب ولرم، خرما و یا آب ولرم و یک قاشق عسل بهترین گزینه برای بازکردن روزه است. همچنين، توصيه مي شود، در وعده افطار، آب و مایعات سرد به عنوان اولین انتخاب در وعده افطار استفاده نشود.
دکتر خدادوست با بیان چند توصیه از مردم خواست که با رعایت این موارد در ماه رمضان از بروز هرگونه مشکل ناشی از روزهداری اجتناب کنند:
- در هنگام گرسنگی و ایجاد اشتهای واقعی، حرارت معده بالا رفته و آماده هضم غذا میشود که با توجه به ساعات طولانی روز و گرسنگی طولانی مدت در ماه رمضان، معده در هنگام افطار در اوج حرارت خود قرار دارد و باید مادهای را مصرف کرد که هم مقداری حرارت معده را کاهش داده و به تعادل برساند و هم با کاهش ناگهانی آن، سبب اختلال در هضم غذای بعدی و بروز نفخ نشود.
- مصرف سبزی در وعده افطار برای کمک به اجابت مزاج و جلوگیری از بروز یبوست به عنوان یکی از مشکلات شایع روزهداری، ضروری است و باید توجه داشت که مصرف سبزی خام در سحری، میزان عطش را در طول روز افزایش میدهد و به همین دلیل بهتر است در این وعده غذایی، از سبزیجات پخته استفاده شود.
- همچنین نوشیدن ترکیب عرق کاسنی و شاه تره در وعده افطار و سحر برای جلوگیری از بروز تشنگی در طول روزه داری موثر است و میتوان یک قاشق چایخوری تخم خرفه را در یک نعلبکی ریخته و دو قاشق غذاخوری دوغ به آن اضافه کرد تا به خود جذب کنند و سپس تخم خرفهها را نیز به عرق کاسنی و شاه تره که ترکیبی معتدل و مقوی معده است، افزود تا اثر ضد عطش آن را افزایش دهد.
- توصیه مناسب دیگر برای رفع تشنگی در ماه رمضان مصرف فالوده خیار و سنکجبین یا هندوانه و سکنجبین که از مخلوط رنده شده هر یک از این میوهها با سکنجبین به دست میآید، است و در کنار آن پرهیز از مصرف غذاهای تند، سرخ کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعالیت فیزیکی و ورزش، به خصوص در ساعات گرم روز، از دیگر توصیههایی است که به کاهش تشنگی در طول روزهداری کمک میکند.
- به دلیل روزهداری و نخوردن غذا در ماه مبارک رمضان، خوابیدن در طول روز برای تقویت قوای بدنی و بازگرداندن رطوبت به بدن، به خصوص در افرادی که زیاد تشنه می شوند، توصیه میشود، اما باید توجه داشت که زمان آن هنگام غروب آفتاب و هنگام افطار نباشد.