یک کارشناس:
40 ميليارد مترمكعب آب شيرين در سیلابهای اخیر ذخیره شد
رئيس بخش زلزلهشناسی مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي گفت: از ۹۲ میلیارد مترمکعب آب ورودی شیرین به کشور توانستیم ۴۰ میلیارد مترمکعب را مدیریت و ذخیره کنیم.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان برنامه و بودجه کشور، علی بیت الهی درباره وضعیت منابع آبی کشور پس از سیل های اخیر، تصریح کرد: بارندگی استان گلستان ۱۲۲ برابر مقدار میانگین ۵۰ سال اخیر بود. همچنین دبی رودخانه کرخه از یکهزار مترمکعب در ثانیه به ۲۰ هزار مترمکعب در ثانیه افزایش یافت.
وی افزود: پر شدن تالابها و رسیدن حجم آب دریاچه ارومیه به پنج هزار میلیارد مترمکعب و شادی بچههای سیستان و بلوچستان، چشم انداز مثبت سیلاب بودند، از ۹۲ میلیارد مترمکعب آب ورودی شیرین به کشور توانستیم ۴۰ میلیارد مترمکعب را مدیریت و ذخیره کنیم و ۵۰ میلیارد مترمکعب وارد دریاها شد.رييس بخش زلزلهشناسی مسكن و شهرسازي متذکر شد: بیش از ۲۰۰ نقطه رانشی در استان گلستان و حدود بیش از ۳۵۰ نقطه رانشی، ریزش و باز شدگی در استان لرستان اتفاق افتاد. در استان گلستان حدود ۱۷ هزار واحد مسکونی آسیب دید و هفت هزار واحد مسکونی نیز باید از نو ساخته شود.بیت الهی با اشاره به سیل شیراز، اظهار داشت: در تاریخ پنجم فروردین ۹۸، سیلاب ناگهانی از باند شرقی مسیر بزرگراه شیراز – مرودشت (تنگه الله اکبر) و از سمت شمال شرق در ساعت 12 و 10 دقیقه به سوی دروازه قرآن سرازیر شد.
وی ادامه داد: سیل شیراز در مقایسه با سیلهایی که پیش از آن و در روزهای بعد در استانهایی مانند گلستان، لرستان و خوزستان اتفاق افتاد، به مراتب کوچکتر و بسیار کوتاهمدت بود، اما تعداد کشتههای این حادثه از تمامی سیلهای سترگ روزهای اول سال نو در کشور بیشتر و حادثه آن تلختر بود. این سیل را بنا به خسارتها و تلفاتش سیل انسان ساخت مینامیم که در اثر پر کردن آبراهه طبیعی در ادامه تنگه الله اکبر، که درنهایت به رودخانه خشک شیراز و در انتها به دریاچه مهارلو ختم میشد، به شکلی تاسفبار و ناراحتکننده رخ داد.
رئيس بخش زلزلهشناسی مسكن و شهرسازي افزود: دلایلی که در شدت سیلاب نقش داشتند، شدت بارندگی و مقدار آن، شیب حوزه سیلاب، پر کردن مسیل تنگه و عدم توانایی خروجی استخر تجمع برای انتقال آب، مشخصات لوله انتقال آب، حجم سیلاب ورودی به استخر و خروجی آب از استخر است.
بیتالهی تصریح کرد: شدت بارندگی و مقدار آن، ظرف ۲۰ دقیقه، دو هزار برابر میانگین سالانه است. عوامل اصلی رخداد و خسارت سیلاب دروازه قرآن، سایز لوله انتقال و مسدود بودن لوله انتقال سیلاب است. بنابراین نظر به احتمال وقوع مجدد سیلاب از مسیر تنگ الله اکبر و جایگاه کلانشهر شیراز، اماکنی با ارزش فرهنگی بسیار بالا و جمعیت انبوه در معرض خطر سیلاب، ضرورت دارد روش مطمئنی برای انتقال آب سیلابهای احتمالی آتی از انتهای مسیل آبزنگی و از مقابل دروازه قرآن شیراز پیدا کنیم.