یک استاد دانشگاه:
تراز عملیاتی بودجه سال آینده ۱۱۲ هزار میلیارد تومان منفی است
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به ضرورت اصلاح ساختار بودجه گفت: تراز عملیاتی بودجه طبق ادعای خود دولت منفی ۱۱۲هزار میلیارد تومان است اما برنامهای برای ایجاد پایه جدید برای مالیات از سوداگران بازار ارائه نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ا... مراد سیف با تذکر به اینکه نفت یک سرمایه بیننسلی است و بایستی فقط صرف ایجاد زیرساخت در اقتصاد شود اظهار داشت: درآمدهای نفتی باید صرف بودجههای عمرانی شود و نسبت به آن طرح تملک داراییها پیاده شود.
وی با اشاره به اینکه به بودجه جاری تراز عملیاتی بودجه گفته میشود بیان کرد: نباید برای تراز عملیاتی بودجه از نفت هزینه کنیم.
استاد دانشگاه جامع امام حسین(ع) با تذکر نسبت به اینکه اکنون هم بهصورت مستقیم و هم بهصورت غیرمستقیم در تراز عملیاتی بودجه از نفت هزینه میکنیم گفت: بهعبارت دیگر تراز عملیاتی بودجه بهمیزان قابل توجهی کسری دارد و برای جبران کسری، بخشی از آن را بهصورت مستقیم از درآمدهای نفتی هزینه میکنیم و بخشی از آن را نیز با متممهایی که به بودجه بار میشود و از صندوق توسعه ملی برداشت میکنیم بهصورت غیرمستقیم از درآمدهای نفتی برمیداریم.
سیف با اشاره به ضرورت جداسازی تراز عملیاتی از درآمدهای نفتی گفت: لازمه عدم تأمین مالی تراز عملیاتی از نفت این است که از وضعیت منفی خارج شود.
وی با اشاره به اینکه طبق گزارشی که دولت از تراز عملیاتی خود در لایحه بودجه به مجلس ارائه کرد تراز عملیاتی منفی 112هزار میلیارد تومان بود گفت: این یعنی هزینههای عملیاتی بودجه 112 هزار میلیارد تومان بیش از درآمدهای عملیاتی بودجه بود که شامل مالیات، فروش خدمات، جرائم و درآمدهای مالکیتی دولت است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در بودجه سه تراز عملیاتی، سرمایهای و مالی وجود دارد گفت: تراز عملیاتی باید تراز باشد یعنی منفی نباشد و وقتی منفی است یعنی درآمدهایی همچون مالیاتها که باید هزینههای جاری را پوشش دهند قادر به این کار نیستند و نظام مالیاتی معیوب و ناکارآمد است.سیف در پاسخ به اینکه چه راهکارهایی را میتوان انجام داد تا تراز عملیاتی از منفی خارج شود گفت: یکی از اقدامات اصلاح ساختار نظام مالیاتی است.
وی با ابراز اینکه افزایش درآمدهای مالیاتی نیز باید قاعدهمند باشد و نمیتوان با افزایش بیحساب آن تولید را نابود کرد گفت: باید پایههای مالیاتی را افزایش داد و از داراییهایی که بهروی تولید اثر کمتری میگذارند مالیات بیشتری دریافت کنیم.این استاد دانشگاه با ابراز اینکه محور دوم در اصلاح ساختار بودجه بحث پیرامون تراز یا بودجه سرمایهای است گفت: در این مورد نیز ایده آن است که بایستی دولتها کمک کنند تا پروژههای عمرانی به بخش خصوصی واگذار شود.
سیف با انتقاد از اینکه هماکنون حدود 70 هزار پروژه نیمهتمام در کشور وجود دارد گفت: علت اصلی این موضوع آن است که بدون بررسی بودجه شروع به راهاندازی پروژهای میکنیم و سپس که بودجه کفاف هزینهها را نمیدهند آن را نیمهتمام رها میکنیم و این کار بهصورت مرتب هزینههایی را بر دوش بودجه سالهای آینده بار میکند بدون اینکه آورده اقتصادی داشته باشد.
وی در بخش دیگری از اصلاحات ساختاری مورد نیاز بودجه به تراز مالی اشاره کرد و افزود: در چند سال اخیر با فشار اوراق مشارکت کسری بودجه تأمین مالی شده است. بایستی پخش اوراق مشارکت محدود باشد و انضباط مالی کشور را تحتالشعاع قرار ندهد.
این استاد دانشگاه با ابراز اینکه در بسیاری از کشورهای جهان حتی در اروپا و آمریکا پخش این اوراق معضلی برای اقتصاد این کشورها شده است گفت: بهرههای بالای این اوراق و استقراضهایی که به این شکل گرفته میشود بار سنگین روی بودجه برای سالهای آینده ایجاد میکند چرا که بایستی خود آن و بهره آن را دولت در سالهای بعد بپردازد.