kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۵۷۱۹
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۳۸
استاد اقتصاد:

80 درصد مشکلات اقتصادی داخلی است

یک استاد اقتصاد دانشگاه گفت: اقتصاد مقاومتی می‌تواند 80 درصد تحریم‌های داخلی کشور را از بین ببرد.




به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت الله عبدالملکی؛ درباره وضعیت اقتصادی کشور اظهارداشت: فقط 20 درصد مشکلات اقتصادی مرتبط با تحریم‌ها است. کار اقتصاد مقاومتی از بین بردن 80 درصد تحریم‌های داخلی کشور است.
وی ادامه داد: گرانی 97 از زمستان 96 با افزایش قیمت دلار شروع شد. طبق محاسبه‌ها، تورم افزایش قیمت دلار در اقتصاد ما الان باید 12/5 درصد باشد. تورم سنگین امروز ناشی از توهم افزایش قیمت‌هاست. این باعث می‌شود همه با هم قیمت‌هایشان را بالاتر ببرند. ریشه‌های این تورم، خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریم‌ها و اجرای تحریم‌های جدید است ولی ریشه واقعی این تلاطم‌ها، اجرای اقتصاد دلاریزه ایران از پیش از انقلاب تاکنون و خلق نقدینگی سنگین است. ریشه دیگر شرطی شدن اقتصاد نسبت به خبر تحریم‌هاست. بزرگ‌نمایی این خبرها بیشتر توسط خود مسئولان انجام شد؛ آنجایی که گفتند برجام همه مشکلات اقتصادی را حل می‌کند و حتی آب خوردن ما هم وابسته به برجام است.
این استاد اقتصاد افزود: در اقتصاد دلاریزه ایران یک چاشنی به اسم خبرِ تحریم‌ها عمل می‌کند و بمب بزرگ نقدینگی را منفجر کرده و بر سر همه بخش‌های اقتصاد کشور آوار می‌کند. امروز 70 درصد نقدینگی کشور دست حدود 40هزار نفر است. معتقدم این فضا قابل مدیریت است و باید سه اقدام انجام دهیم. اول مدیریت روانی اقتصاد، دوم مدیریت بازار ارز و سوم مدیریت نقدینگی است. روان اقتصاد کشور دست رسانه‌ها و مدیران کشور است اما در کشور ما همان رسانه‌ها هم بازتاب دهنده نظرات مدیران هستند. در مدیریت روانی اقتصاد باید شاهد صداقت مسئولان و خودداری از التهاب آفرینی باشیم که اینطور نیست.
عبدالملکی ادامه داد: در مدیریت بازار ارز باید شاهد مدیریت تقاضا و مدیریت عرضه باشیم. وقتی ارز 4200 تومانی معرفی می‌شود باید دستگاه اجرایی نظارتش را جدی‌تر کند که واردات‌ها به درستی انجام شود و عرضه هم مطابق واردات انجام شود اما این اتفاق هنوز هم نیفتاده است. ما باید از ظرفیت صرافی‌های کشور استفاده کنیم درحالی که همان روزهای اول همه آنها را تعطیل کردیم. صرافی‌های ایران متخصص جابجایی پول‌های بین‌المللی هستند و جوری کارشان را بلدند که هیچ آمریکایی و وزارت خزانه داری آمریکا متوجه آن نمی‌شود!
این استاد اقتصاد دانشگاه گفت: باید روی حساب‌های پر پول و بزرگ که 70 درصد نقدینگی کشور را تشکیل داده‌اند قواعد مشخصی وجود داشته باشد. یعنی مثلا اگر حساب طرف 100 میلیارد تومان پول دارد و ناگهان یک چک 50 میلیاردی قرار است از آن خارج شود، بانک مرکزی باید شفاف بداند که آن پول قرار است صرف چه چیزی شود. البته با ممانعت از بنگاه داری بانک‌ها به راحتی می‌توان مشکل آوار نقدینگی را تا حدود بسیار زیادی حل کرد.