نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
موج تحریف و تقلیل اهداف برجام در فصل پاسخگویی
سرویس سیاسی-
ابوذرندیمی مشاور رئیسسازمان مدیریت و برنامهریزی در گفتوگو با روزنامه زنجیرهای قانون گفته است: «ما در موضوع برجام و مذاکرات به دنبال سود بودیم و به در پی این بودیم که بیشتر از این با مشکل روبهرو نشویم و چندین قطعنامه را کم کنیم ولی هیچکس به دنبال این نبود که ما از چاله در بیاییم و به قله برسیم. در آن زمان ما میدانستیم که غرب بهانه لازم برای اذیت و آزار ما را دارند.»
گفتنی است همزمان با سومین سالگرد اجرای توافق هستهای ، دولتمردان و چهرههای سیاسی و رسانهای حامی آنان که دستشان خالی از ادله و مدارکی که نشان دهد توافق هستهای دستاورد ملموس و محسوسی را برای جامعه ایرانی به همراه داشته ، به جای عذرخواهی از ملت و تلاش برای جبران این خسارت محض به تحریف و تقلیل اهداف آن روی آوردهاند. چندی پیش محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه که از او به عنوان یکی از معماران اصلی برجام یاد میکنند ، در گفتوگو با یکی از روزنامههای داخلی گفته بود :« مذاکرات ما درباره برجام تا فروردین 94 (یعنی سه ماه قبل از توافق نهایی برجام) صرفا هستهای و امنیتی بود...بحثهای هستهای، امنیتی و خارج شدن از شورای امنیت بحثهای اصلی ما بود و اینکه کسی بگوید هدف برجام اقتصادی بود با واقعیات و خطوط قرمزی که برای ما ترسیم شده بود، نمیسازد. »
این در حالی است که دولتمردان تاکید داشتند که با برجام تمامی تحریمها یکباره و در روز اجرا- دی ۹۴- لغو شده و سرمایه خارجی به کشور بازگشته و مشکل رکود و گرانی و بیکاری و ازدواج جوانان و حتی آب خوردن مردم نیز در پسابرجام رفع میشود.حالا که هیچکدام از وعدههای برجامی دولتمردان و فعالین اصلاحطلب به وقوع نپیوسته است، برخی دولتمردان و اصلاحطلبان به تقلیل مطالبات برجامی و دستاوردسازی برای برجام برآمدند.
مردم حق انتقاد از سیاست خارجی دولت را ندارند!
روزنامه زنجیرهای آفتاب یزد بخشهایی از اظهارات بهزاد نبوی از فعالین سیاسی اصلاحطلب را منتشر کرد و به نقل از وی نوشت مردم حق انتقاد از سیاست خارجی دولت را ندارند!
بهزاد نبوی گفته است: مردم باید توجه داشته باشند که در کشور ما اگر همه اعتراضها به سمت دولت برود، بعضا دادن آدرساشتباه است. اگر دولت در انجام دادن مسئولیتهای خود کوتاهی میکند، مردم به دولت اعتراض کنند، اگر قوه قضائیه یا مجلس شورای اسلامی اقدام نادرستی انجام میدهند، به قوه قضائیه یا مجلس اعتراض کنند. اما اگر به سیاست خارجی نقد دارند، نمیتوانند به دولت انتقاد کنند چون دولت به تنهایی در قبال سیاست خارجی مسئول نیست و سیاست خارجی، تصمیم نظام است.بهزاد نبوی به تعمد خود را به ندانستن زده است، اگر سیاست خارجی تصمیم نظام باشد طبیعی است که در دولتهای مختلف بایستی یکسان بوده و تغییری در آن ایجاد نشود، به عنوان نمونه نه انتقاد به سیاست خارجی دولتهای نهم و دهم بر اساس این تحلیل درست است و نه حمایت از سیاست خارجی کنونی چرا که هر دو سیاست خارجی ارتباطی با دولتها نداشته است!
در حالی که این گونه نیست و رئیسجمهور محترم با وعدههای عموما مرتبط با سیاست خارجی در سال 1392 به پیروزی رسید و اعلام کرد که با این سیاستها مشکلات اقتصادی کشور حل شده تحریمها برطرف خواهد گردید، امروز شاهدیم که این سیاست خارجی در کلیت خود اجرایی و به برجام منتهی شده و مشکلات اقتصادی بسیار زیادتر از قبل برجام شده، تحریمها نیز نه تنها برداشته نشده بلکه شدیدتر از قبل نیز شده است.حال بایستی چه کسی پاسخگوی وضعیت کنونی باشد؟ دولت یا منتقدین؟!
شهرداری هم از دولت یاد گرفت، مشکل تقصیر قبلیها است!
روزنامه زنجیرهای آرمان در گزارشی به مشکلات کنونی شهری در تهران پرداخته و مدیریت اسبق یعنی قالیباف را مسئول این مشکلات خواند!
در این گزارش آمده است: با اینکه نزدیک 2 سال از عمر شورای شهر پنجم و البته حضور شهردار منتخب این شورا میگذرد، اما هنوز هم برخی موضوعات شهری که پایه آن در زمان شهرداری قالیباف گذاشته شد، قابل درک و مشاهده است از جمله آنها عدم نظارت بر پیمانکاران شهری و نحوه هزینهکرد بودجهای است که به آنها تعلق میگیرد. دیروز شهردار تهران به برخی از تجمعات پیمانکاران در مقابل ساختمانهای شهرداریاشاره کرد و یادآور شد: معاونت مالی در حال بررسی بدهیهای شهرداری به پیمانکاران است. حدود 80درصد پیمانکاران از شهرداری طلبهای جزئی دارند که با کمی برنامهریزی میتوان آنها را پرداخت کرد، اما 20درصد طلبهای هنگفت دارند که پرداخت آن کمی مشکل است.
ظاهرا شهرداری تهران که منتخب شورای شهر اصلاحطلب تهران است نیز از دولت راه کار را یاد گرفته و میخواهد تقصیرها را به گردن پیشینیان بیندازد، شورای شهر در حدود یک سال و نیم گذشته سه شهردار برای تهران انتخاب کرده است و در این مدت جز تغییر نام یکی دو خیابان و گذران عمر در رفت و آمد مدیران اتفاقی در شهر نیفتاده است و مدیریت شهری به جای پاسخگویی تقصیر را به گردن مدیریت اسبق میاندازد مدیری که بعد از او سه مدیر دیگر نیز آمده اند!
دولتمردان تمایلی به شنیدن صدای بخش خصوصی ندارند
روزنامه دنیای اقتصاد در مطلبی نوشت:«نه سیاستگذاران اقتصادی کشور و نه بدنه اجرایی دولت تمایلی به مشارکت بخشخصوصی در سیاستگذاریها یا حتی شنیدن نظر آنها در تدوین سیاستها ندارند. این درحالی است که تقریبا همه دولتمردان در سخنرانیها و مصاحبههایشان همکاری و همفکری با بخشخصوصی را از اولویتهای نخست خود برمیشمارند.»
چندی پیش یکی از فعالین بخش خصوصی گفته بود:«متاسفانه دولت در سیاستهای ارزی، هیچ توجهی به مشکلات و مسائل بخش خصوصی نداشته است.»
خنجر «مناطق آزاد» بر پشت «صنایع داخلی»
روزنامه شرق در ستون خبر ویژه شماره دیروز خود به موضوع پر حرف و حدیث «مناطق آزاد» پرداخت. در این خبر که با عنوان «مناطق آزاد پایگاهی برای توسعه» منتشر شده از این مناطق با عنوان «شتاب دهندههای صادراتی» یاد شده است!
در متن این خبر آمده: «معاون فرهنگی، گردشگری و صنایع خلاق دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: مناطق آزاد میتوانند پایگاهی برای رشد و توسعه صنایع خلاق و به شکل ویژه «شتاب دهندههای صادراتی» باشند.»
در اینکه مناطق آزاد میتوانند یا میتوانستند «شتاب دهنده» صادرات باشند شکی نیست اما آیا کارنامه مناطق آزاد از شروع تا اکنون چنین گزارهای را پشتیبانی میکند و بر صحت آن انگشت میگذارد؟!
یکی از اصلیترین اهداف ایجاد مناطق آزاد، تولید با استفاده از معافیتهای مختلف در این مناطق و صادرات محصولات تولیدی است، اما این امر تاکنون محقق نشده است. بر اساس آمار گمرک، ارزش واردات از مناطق آزاد فاصله فاحش با میزان ارزش صادرات این مناطق دارد.به جز آنکه مناطق آزاد به دروازهای برای واردات بیرویه تبدیل شدهاند، بسیاری اعتقاد دارند که مناطق آزاد دروازهای برای ورود کالاهای قاچاق به کشور نیز هست. این ادعا از سوی برخی از اعضای دولت مورد تأیید قرار گرفت. سال گذشته بود که محمدرضا نعمتزاده، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت بهصراحت زبان به انتقاد از این مناطق گشود و اعلام کرد مناطق آزاد کشور کارکرد اصلی خود را از دست دادهاند و به گلوگاهی برای مبارزه با واردات بیرویه و قاچاق تبدیل شدهاند. اگر به واقع کسی دلسوز صنایع داخلی و اشتغال باشد، اگر کسی منافع ملت برایش اهمیت داشته باشد قطعا به آفتی که به جان صنایع داخلی افتاده دامن نخواهد زد.
تنها دستاورد برجام؛ فعالیت ایران در چارچوب آژانس!
روزنامه همشهری در مطلبی نوشت:«در آستانه چهارمین سال اجرای برجام نباید از این حقیقت غافل شد که براساس گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برنامه هستهای ایران کماکان در چارچوب محدودیتهای برجامی فعالیت میکند. اما ما به ازای اصلی این محدودیتها و نظارتها، یعنی لغو تحریمها، تحقق نیافته است، امری که باعث شده ایران از منافع موعود محروم شود».
در روزهای گذشته، روزنامه زنجیرهای سازندگی در اعترافی دیرهنگام نوشته بود:«امروز فقط یک کشور به صورت عملی پایبند به توافق بوده است؛ ایران. آشکار است که اکنون دیگر توافقی وجود ندارد که اروپاییها بخواهند از آن حمایت کنند. بلکه آنان از محدودیتهای هستهای ایران حمایت میکنند... ایران موبهمو تعهدات هستهای خود را اجرا میکند، اما تحریمهایی را تحمل میکند که به مراتب سختتر از دوره قبل از توافق است و طرفهای دیگر کاملاً از تعهدات خویش خارج شدهاند...امروز دولت نیازمند آن است که باور کند برجام به پایان رسیده... اکنون جواب مشخص است. خروج از برجام و بازگذاشتن راه مذاکره با کسانی که قدرت عمل به تعهداتشان را دارند، این گزینه بهتری از ماندن در توافق یکجانبه، تحریمهای سختتر از پیشابرجام، دلخوش کردن به اقدامات نمادین اروپا و مشاهده رکودی است که این بار میتواند اقتصاد کشور را از گروه کشورهای با درآمد متوسط به فقیر مبدل سازد».
این روزها رسانههای زنجیرهای تازه به حرف منتقدان برجام در سال 94 رسیدهاند. این اعتراف دیرهنگام در حالی است که تا پیش از این، حامیان برجام، منتقدان را به بیسوادی متهم کرده و آنان را به جهنم حواله میدادند!