نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
وقتی روزنامه دولت نمیخواهد فریبکاری اروپا را ببیند
سرویس سیاسی-
روزنامه ایران ارگان دولت روز پنجشنبه در گزارشی به جلسه شورای امنیت درباره قطعنامه 2231 این شورا مربوط به اجرای برجام، با عنوان «حمایت اروپاییهای شورای امنیت از برجام» نوشت: «اعضای فعلی و آتی اروپایی شورای امنیت پیش از نشست این شورا درباره قطعنامه 2231 که پس از توافق هستهای ایران تصویب شد، بار دیگر حمایت خود را از برجام اعلام کردند. «کارل وان استروم» به نمایندگی از کشور خود یعنی هلند و مابقی اعضای اروپایی در بیانیهای افزود: اعضای اروپایی همچنان حمایت کامل خود را از اجرای کامل و مؤثر برجام که به تأیید قطعنامه 2231 رسیده است، اعلام میکنند.وی با بیان اینکه پایبندی ایران به اجرای تعهدات هستهای خود تأیید شده است، ادامه داد: برجام، برنامههای هستهای ایران را به طور قابل توجهی مورد نظارت قرار داده و تضمین میکند که ایران سلاح هستهای را توسعه نمیدهد؛ موضوعی که برای امنیت اروپا هم مهم است. وان استروم با اشاره به خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمها علیه ایران، گفت: در مورد این مسئله بارها از سوی وزیران اروپایی ابراز تأسف شده است.وی تأکید کرد تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود تحت برجام ادامه دهد، اروپا هم بهطور کامل برای اجرای این توافق، متعهد خواهد بود.»
روزنامه ارگان دولت در حالی چنین تیتری را برای نشست شورای امنیت انتخاب کرده است که شورای امنیت با فشار آمریکا و برای دومین بار در یک هفته، به محل بحث درباره موشکهای ایران تبدیل شد و کشورهای اروپایی حاضر در این نشست باردیگر ادعاهای بیاساس خود درباره حضور ایران در منطقه و توانمندی دفاعی – موشکی را تکرار کردند.این وارونگی در حالی است که اگر آقای ظریف و تیم او اهتمام داشتند، باید نقض 8 ماهه قطعنامه 2231 (که برجام ضمیمه آن است) در دستور قرار میگرفت و آمریکا مواخذه میشد، نه اینکه طلبکار شود. نکته تاسفآور و البته مضحک این نشست آنجا بود که «اعضای اروپایی شورای امنیت، پیش از نشست شورا درباره موشکهای ایران، مجددا حمایت خود را از برجام اعلام کردند». اما پاسخ ندادند چرا حتی یکی از آنها طی 8ماه گذشته، قطعنامه اعتراضی علیه آمریکا درباره نقض برجام (ضمیمه قطعنامه 2231) پیشنهاد نکرده، و از نگاه آنها برجام یعنی فقط تعهدات ایران؟!
مردم اصلاحطلبان را مسئول ناکامیهای دولت میدانند
روزنامه زنجیرهای آرمان در گزارشی به ناکامیهای اقتصادی و... دولت پرداخته و نوشت مردم مسئول این ناکامیها را اصلاحطلبها میدانند و دلیل آن را از ما میپرسند!
در بخشی از این گزارش آمده است: برخی عملکردهای دولت حسن روحانی نه تنها خود وی و اطرافیانش که جریان حامی یعنی اصلاحطلبان را نیز در مظان اتهام و پرسش قرار داده است، چرا که امروز بسیاری از مردم دلیل عملکردهای ناموفق دولت را از اصلاحطلبان جویا میشوند و آنها را نیز به واسطه حمایت از دولت در این ناکامیها سهیم میدانند.
در ادامه این گزارش آمده است: البته اصلاحطلبان در قبال ارتباط با دولت مصداق مثل معروف «آش نخورده و دهان سوخته» هستند، چراکه آنها خود بیشترین انتقادات را به دولت دارند، اما به باور مردم دولت اصلاحطلب است و اصلاحطلبان باید پاسخگو باشند. گرچه رئیسجمهور چندی پیش اصلاحطلبان را شریک دولت خواند، اما تمامی این مسائل صرفا جنبه شعاری و تعارفی داشت و از جمله گفتار درمانیهای معروف رئیسجمهور بود؛ چراکه نه تنها اصلاحطلبان در دولت حضور موثر دارند؛ بلکه در روح حاکم بر دولت نیز نشانههایی از گفتمان اصلاحات مشاهده نمیشود.
این گزارش میافزاید : از این جهت بهنظر میرسد که اصلاحطلبان باید در انتخابات آتی در ائتلاف با سایر جریانات دقت بیشتری کنند و سرمایه اجتماعی خود را به ثمن بخس در اختیار کسانی که به اصلاحات اعتقادی ندارند قرار ندهند.
هر چند که آرمان تلاش کرده است قضاوت مردم را اشتباه تلقی کند ولی تاجرنیا فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با این روزنامه اظهار داشته است: من معتقدم یکی از مشکلاتی که در ساختار کشور داریم این است که هر فردی در رأس دولت قرار میگیرد یا طرفداران آنها سعی میکنند که رفتارهای خوب گذشتگان را به نوعی کمرنگ کنند یا تلاش در برجستهسازی فعالیت خود دارند. آنچه مهم است اینکه مردم و تاریخ در مورد هر مجموعه و دولتی که شکل میگیرد قضاوتی صحیح خواهند داشت.
از سخن نامربوط تاجرنیا مبنی بر اینکه عملکرد روحانی به نام اصلاحطلبها و به کام اصولگرایان است اگر بگذریم که وضعیت جاری کشور پاسخدهنده به این شبهه مبتذل است بایستی به نکاتی چنداشاره کنیم، نخست آنکه روزنامه زنجیرهای آرمان در ورودیه خود به مصاحبه تاجرنیا اذعان میکند که عملکرد دولت به نام اصلاحطلبان نوشته شده است و هر چه به مردم گفته میشود که ای مردم ما کارهای نیستیم مردم نمیپذیرند، آرمان تلاش دارد تا قضاوت مردم را اشتباه قلمداد کند ولی تاجرنیا در ابتدای مصاحبه خود با آرمان تاکید دارد که مردم و تاریخ در مورد هر مجموعه و دولتی که شکل میگیرد قضاوتی صحیح خواهند داشت، اگر قضاوت مردم صحیح است، قضاوت مردم آن است که اصلاحطلبها باید پاسخگو باشند و نمیتوانند از زیر بار عملکرد دولت فرار کنند.
نکته دوم اینکه اکثریت نزدیک به مطلق مسئولیتهای اقتصادی و سیاسی در دولت تدبیر و امید به عهده مدعیان اصلاحات گذاشته شده است و آنان نمیتوانند با نزدیک شدن به انتخابات فرار به جلو کرده و بگویند کارهای نیستیم که همه شاهد و ناظر حضور این جریان در بدنه دولت و حاصل این حضور هستند.
جهانگیری، ارز4200 و لباس سوپرمن اصلاحات
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «چه کسی مسئول ارز جهانگیری است» به مصاحبه مشاور رئیسجمهور با یکی از نشریات طیف موسوم به اصلاحطلب و حواشی آن پرداخته و نوشته: «کسی مسئولیت دلار چهارهزار و 200تومانی را برعهده نمیگیرد؛ خطمشیای که در آن دولت در فروردین امسال با دستور قاطع نرخ ارز را چهارهزار و 200تومان اعلام کرد. ارزی که به دلار جهانگیری معروف شد؛ چرا که اسحاق جهانگیری این سیاست را اعلام و حامیانش [اصلاحطلبان] بر تن او لباس سوپرمن پوشاندند.»
لازم به ذکر است که آشنا در آن مصاحبه گفت که جلسه با حضور برخی وزرا و مشاوران و رئیس وقت بانک مرکزی برگزار شد که در آن جلسه آقای جهانگیری و چندتن دیگر از افراد حاضر که از جلسهای دیگر به آن جلسه آمده بودند تاکید کردند که برای نجات کشور باید دلار تک نرخی شود و سپس آقای جهانگیری گفت من خود این موضوع را بیان خواهم کرد.
در بخش دیگری از گزارش شرق آمده است: «آشنا تاکید دارد که نیلی هم در آن جلسه حضور داشته و به این ترتیب با تعجب خبرنگار مواجه میشود که «آقای نیلی گفتهاند که من در هیچ کدام از تصمیمگیریهایی که منجر به اعلام ارز چهارهزار و 200تومانی شد حضور نداشتهام و غایب بودهام اما شما میگویید آقای نیلی موافق بود؟» آشنا اینگونه پاسخ داد: «ایشان در تصمیم چهارهزار و 200تومانی بودند اصلا آن جماعت از جلسه خودشان[!] آمدند و در این جلسه نشستند. البته نمایندگی آن جمع را آقای جهانگیری انجام داد و جمعبندی کل را ایشان گفت.»
به کارگیری عبارت «جلسه خودشان» گویای آن است که آشنا غیرمستقیم این نکته را میخواهد بیان کند که نرخ گذاری ارز در یک جلسه دیگر با جمع محدودتری تصمیم گیری شده است و سپس آن جمع به جلسه رئیسجمهور آمده و آقای جهانگیری به نمایندگی از جمع آن را بیان میکند.
در پایان گزارش مذکور به سخنان رئیسجمهوراشاره شده است: «رئیسجمهور در دیداری که 14آبان سال جاری با معاونان و مدیران وزارت اقتصاد و دارایی داشت به نوعی از اقتصاددانها و نظریات آنها در کنترل ارز انتقاد کرده بود... و گفته بود: «...اقتصاد دانش بسیار پیچیدهای است. اقتصاد کتاب نیست. بعضیها فکر میکنند اقتصاد کتاب است.»
در این باره لازم به ذکر است که یکی از روشهای طیف موسوم به اصلاحطلب برای تخریب رقیبان خود متهم کردن آنها به عدم توجه به اقتصادانان و علم اقتصاد و مشاورهای این گروه بوده است، اما چنانکه خواندید رئیسجمهور در سخنان اخیرش تاکید دارد که یافتن راهکار برای مشکلات اقتصادی تنها با تئوری و نظریههای موجود در کتابهای اقتصاد جوابگو نخواهد بود. چرا که شرایط موجود در جامعهای و حتی فرهنگ و باورهای افراد یک جامعه میتواند نتایج به کارگیری یک نظریه اقتصادی را به نسبت جامعهای دیگر تغییر دهد.