kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۸۴۰
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۷
روزنامه رای ‌الیوم:

جمهوری اسلامی، آمریکا را در منطقه به زانو درآورده است

با توجه به رویدادهای اخیر در کشورهای حوزه خلیج‌ فارس از جمله سوریه و عراق، رسانه‌های خارجی به تحلیل نقش جمهوری اسلامی ایران در این تحولات پرداخته‌اند.

روزنامه نیویورک تایمز در گزارش تحلیلی به بررسی دیپلماسی منطقه‌ای ایران پرداخته است. به نوشته این روزنامه آمریکایی در حال حاضر ایران با پشتیبانی موفقیت‌آمیز از بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در جنگ و آغاز مذاکرات هسته‌ای با واشنگتن دست بالاتری در منطقه دارد.
این روزنامه در ادامه آورده است، تلاش‌های کنونی ایران تاثیراتی را در نقاط کلیدی خاورمیانه داشته است. این موضوع سبب شده تا موقعیت ایران از جمله در عراق قوی‌تر شود.
این تلاش‌ها همچنین به ایران امکان داده تا به دنبال روابط اقتصادی قوی‌تری با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که عربستان ترجیح می‌دهد آنها را تحت سلطه خود نگه دارد، باشد. این شرایط سبب شده که رهبران عربستان برای فهمیدن این موضوع که چگونه ایران از آنها سبقت گرفته است تلاش کنند.
از آنجایی که باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا، هم‌پیمان عربستان در منطقه پای خود را از خاورمیانه کنار کشیده است و شورشیان مورد حمایت سعودی‌ها در سوریه نیز بازی را باخته‌اند این کشور احساس ترس می‌کند.
به گزارش ایسنا، روزنامه عربی «رای ‌الیوم» نیز در سرمقاله خود نوشت: در حالی که کشورهای عربی در چنددستگی و تفرقه غوطه‌ور هستند و دسته‌بندی‌های سیاسی در غالب تشکیل ائتلاف، محورهای متعدد و جنگ‌های داخلی نیابتی در چندین کشور عربی، به اوج رسیده است، دیپلماسی ایران موفقیت‌های چشمگیری در تمامی عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی محقق کرده است.
این روزنامه در سرمقاله خود با طرح این سوال که «به راستی مفهوم این تحرکات دیپلماتیک پویا و تاثیرگذار چیست؟» می‌نویسد: با زبانی بسیار ساده می‌توان گفت ایران با در پیش گرفتن این دیپلماسی، موفقیت‌ها را یکی پس از دیگری در خصوص مسائل منطقه از جمله مسئله سوریه و عراق محقق ساخته و اینک مقامات دو کشور بزرگ خاورمیانه (مصر و ترکیه) در اعتراف به نقش تاثیرگذار منطقه‌ای و بین‌المللی قدرتی که آمریکا را به زانو درآورده، رژیم صهیونیستی را دچار وحشت کرده و در عین حال تاسیسات اتمی خود را حفظ کرده است، در تدارک استقبال از رئیس‌جمهور آن هستند.
«رای ‌الیوم» با اشاره به پذیرفته نشدن دعوت وزیر خارجه عربستان سعودی از سوی وزیر خارجه ایران برای سفر به این کشور و حضور در نشست سازمان همکاری اسلامی خاطرنشان می‌کند که پیام شفاف ایران در این خصوص به کشورهای عربی و به ویژه عربستان سعودی این است که اگر به دنبال گفت‌وگو با ما هستید، از راه اصلی و مستقیم وارد شوید، نه از پنجره و مسیر انحرافی، چرا که ما قدرت بزرگ منطقه‌ای هستیم، نه کشوری کوچک و نیازمند کمک‌های مالی.
اندیشکده آمریکایی «دفاع از دموکراسی»  نیز در یادداشتی به قلم «اورن اداکی» تحلیلگر اندیشکده یاد شده در زمینه بهبود روابط ایران با کشورهای عرب منطقه و ترس فزاینده واشنگتن، می‌نویسد: «شیخ صباح احمد الصباح»، امیر کویت سفر قابل توجهی را به ایران داشت. سفری که از آغاز انقلاب اسلامی به این سو اولین در نوع خود بود.
بنابراین گزارش، ایران و کویت در این سفر 6 توافق‌نامه دوجانبه را در حوزه‌های مختلف من‌جمله امور حمل و نقل و امنیتی امضا کردند.
«اورن اداکی» در ادامه می‌نویسد: تلاش‌های ایران در بهبود رابطه با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، به نوعی ماه عسل ایران با این کشورها محسوب می‌شود و این فعل و انفعال بیانگر ترس کشورهای عرب از کاسته شدن قدرت آمریکا در منطقه و در برابر افزایش توان ایران است.