کد خبر: ۱۴۶۱۴۲
تاریخ انتشار : ۱۱ آبان ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۳

شناسایی بازیگران پشت پرده والیبال



سید محمدسعید مدنی
چند روز پیش دبیر محترم فدراسیون والیبال از برگزاری قریب‌الوقوع جلسه کمیته انضباطی خبر داد، این کمیته تشکیل خواهد شد که به مسائل ناخوشایند و هنجارشکنانه‌ای که اخیرا در این رشته ورزشی به دنبال بعضی تصمیم‌گیری‌های مدیریتی و به طور مشخص استعفا(یا برکناری) سرپرست تیم ملی، اتفاق افتاد، بپردازد. اقدام و کاری که حتما باید صورت بپذیرد و جامعه ورزش در انتظار است تا با تشکیل این کمیته، تکلیف کسانی که به خود اجازه می‌دهند پا را از گلیم خود فراتر بگذارند، و درباره مسائلی نه فقط اظهارنظر، بلکه قلدرمآبانه ورود کنند و حتی رئیس‌فدراسیون را تهدید و تحقیر کنند و... روشن شود.
متاسفانه ورزش ما از بابت این هنجارشکنی‌ها و کوتاه آمدن‌ها و ضعف مدیریت‌ها که در نهایت منجر به آفاتی همچون «بازیکن‌سالاری» شده، خیلی ضربه خورده است. این در حالی است که همان‌طور که بارها نوشته‌ایم ، پیشرفت و تحقق اهداف در یک مجموعه و تشکیلات در گروی نظم و قرار گرفتن هر چیز و هر فرد در سر جای خودش است. با این حال این اصل خیلی ساده و بدیهی که هم در عرصه تجربه بشری ثابت شده است و هم از توصیه‌ها و آموزه‌های مکتبی ماست، به دلایل مختلف که بدون شک عمده‌ترین آن ضعف و بی‌لیاقتی، مدیریتی است، پاره‌ای وقت‌ها و در بعضی جاها و... در ورزش ما رعایت نمی‌شود. و این از علت‌های اصلی عدم رشد و پیشرفته بایسته ورزش و فقدان شتاب لازم در حرکت رو به جلو و پیشرفت آن است.
حال آنکه ما هرگاه در جایی از ورزش و رشته‌ای از آن رشد و پیشرفتی داشته‌ایم، هر جا افتخار و سرفرازی و موفقیتی در عرصه‌های بین‌المللی کسب کرده‌ایم، آنجا و آن وقتی بوده که به اصول عمل کرده و شرایط رشد و پیشرفت که یکی از مهم‌ترین آنها حاکمیت نظم و انضباط در امور و حرکت کردن هر جزء و عنصر و هر فرد در حوزه اختیارات خود، بوده است.
همین رشته والیبال که امروز به لطف خدا و همت مسئولان و مدیران توانا و قاطعی که سال‌ها پیش بنیان و اساس جهش و پیشرفت آن را گذاشتند و والیبال ایران را که در سطح همین قاره آسیا، جزو قدرت‌های درجه 2 و 3 بود، طی یک کار حساب شده و فکورانه به قدرتی جهانی و المپیکی تبدیل نمودند، اگر به این نقطه وجایگاه رسیده، دلیل آن، حاکمیت حساب و کتاب و برقراری نظم و انضباط و رعایت اصول مهم پیشرفت و فراهم آوردن شرایط مناسب و سالم کاری بوده است، این سنت الهی و قانون تاریخ است که می‌گوید محال است در حوزه و عرصه‌ای پیشرفت و ترقی در سایه بی‌نظمی و گردن‌کشی و شلختگی و... به دست آید.
متاسفانه علیرغم این واقعیات و اصول تجربه و ثابت شده و همچنین پیشرفتی که والیبال در رشته و حرکت رو به جلویی در پیش گرفته، این روزها شاهد آن هستیم که عده‌ای با دست زدن به حرکات و رفتار و اظهار حرف‌ها و نظراتی که بیش از هر چیز از «عقب‌ماندگی فرهنگی و اخلاقی» عوامل آن حکایت می‌کند، و حتی در سطح ورزش «محلات» هم تقبیح شده است و خریداری ندارد و اصلا با شأن و کلاس والیبال ایران که در سطح جهان و المپیک، مطرح است، همخوانی ندارد، می‌خواهند با حاکم کردن فضای بی‌نظمی و قلدری و باندبازی و... برای تامین خواسته‌ها و تحقق اهداف شخصی و باندی کاروبار والیبال ایران را به مخاطره اندازند و آن را «فشل» کنند. غافل از آنکه ریشه موفقیت والیبال حالا دیگر آنقدر مستحکم و قوی شده که با این بادها، کوچکترین لرزشی نخواهد کرد.
علی‌ایحال امیدواریم، کمیته انضباطی این فدراسیون هرچه سریعتر تشکیل شود و به شکل اصولی و منطقی- و نه با مماشات و کدخدامنشی و من بمیرم، تو بمیری و...! که افت کار و بلای جان والیبال بلکه ورزش خواهد بود- مسائل به وجود آمده را بررسی و تکلیف مسببان این اتفاقات را مشخص کنند و جایگاه هر کسی را یادآور شوند و مجازات‌های قانونی و لازم را برای عاملان و نقش‌آفرینان این اتفاقات در نظر بگیرند.
در آخر کلام می‌خواهیم به یک موضوع مهم‌تر‌اشاره کنیم و آن این است که کمیته انضباطی والیبال در جلسات و بررسی‌های خود فقط به افرادی که یا از روی غرور بی‌جا و یا فریب خوردن «رو» بازی کردند و «علنی» حرف‌های بزرگتر از دهانشان زدند و پا را از گلیم خود فراتر گذاشتند بسنده نکند، بلکه موضوع را دقیق‌تر از این و فراتر از پرداختن به «معلول»ها ریشه‌یابی و بررسی کند، چرا که ما شک نداریم، کسانی در پشت پرده همه این اتفاقات قرار دارند که نقش اصلی و محرک را بازی می‌کنند.
کسانی که هیچ بعید نیست، حتی در جایگاه‌های بالای مدیریتی ورزش هم به ناحق و بدون اینکه شایستگی و لیاقت و حتی تخصص لازم را، داشته باشند جا خوش کرده‌اند و حداکثر «میراث‌خوار» مدیران لایق و متعهد بوده‌اند به خاطر حفظ جایگاه و منافع خود و یا مهم‌تر و خطرناک‌تر از آن ارضای روحیات جاه‌طلبانه و عقده‌های شخصیتی و انتقام‌های شخصی، حاضرند با راه انداختن بازی‌های پشت پرده، تفرقه‌افکنی، نفرت‌پراکنی، و... تحریک این و آن، به ویژه جوانترها، به اهداف پست و کوچک خود برسند.
کسانی که پیش از این هم اثر انگشت و رد پای نحس آنها را در بعضی اتفاقات دو، سه سال اخیر ورزش و همین والیبال، مثل آنچه در جریان مراسم رژه المپیک ریو، اتفاق افتاد و مثل دخالت در انتخابات بعضی فدراسیون‌ها، مثل چوگان و تیراندازی با کمان و... دیده شده و حتی با توجه به شواهد و قرائن و اخباری که از این سو و آن سو به گوش می‌رسد، درباره آینده والیبال و تعیین مدیریت دلخواه و قرار دادن مدیران دست‌نشانده و گوش به فرمان، نقشه‌هایی در سر دارند و اتفاقات اخیر در واقع مقدمه‌چینی تحقق عملی شدن نقشه‌های این بازیگران پشت پرده است...!