بررسی پشت پرده دوپینگ نوجوانان با حضور مسئولان نادو و رضازاده
موج نگرانکننده دوپینگ در وزنهبرداری
به دنبال مثبت اعلام شدن دوپینگ 4 وزنهبردار تیم نوجوانان و نگرانیهایی که در آستانه المپیک نوجوانان و بازیهای آسیایی ایجاد شده، مسئولان ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) بر آن شدهاند تا طی نشستی ویژه با حسین رضازاده رئیس فدراسیون وزنهبرداری پرونده این اتفاقات را مورد بررسی قرار دهند.
به دنبال ترک ناگهانی اردوی تیم ملی وزنهبرداری از سوی سجاد انوشیروانی و اعلام عدم حضور وی در بازیهای آسیایی به دلیل بیماری در کنار انتشار خبر محرومیت حضور سعید محمدپور در بازیهای آسیایی به دلیل آسیبدیدگی ابهامات زیادی در رابطه با دوپینگ و رعایت نشدن آن در میان وزنهبرداران ایجاد شد تا اینکه نتیجه تست دوپینگ مهدی فروتن، رامین ولی پور، مصطفی خلیلی و مهرشاد محمودی، چهار وزنهبردار ایرانی شرکت کننده در مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا هم مثبت اعلام شد.
سفری یک روزه و ناگهانی به مجارستان
همه این اتفاقات ابهامات شیوع دوباره پدیده شوم دوپینگ در میان وزنه برداران را تقویب کرد به خصوص اینکه چند روز بعد از این اتفاقات کیومرث هاشمی و شاهرخ شهنازی، رئیس و دبیر کل کمیته ملی المپیک نیز طی سفری یک روزه و ناگهانی به مجارستان، به محل فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری رفتند تا با "تاماش آیان”،رئیس این فدراسیون دیدار و گفت وگو داشته باشند.
با همه اینها خیلی از مسئولان مربوطه ابهامات موجود در رابطه با دوپینگ وزنه برداران را بی پایه و اساس عنوان کردند تا اینکه از سوی فدراسیون بینالمللی وزنه برداری اعلام شد که علاوه بر مهدی فروتن، تست دوپینگ سه وزنهبردار دیگر یعنی رامین ولیپور، مصطفی خلیلی و مهرشاد محمودی نیز مثبت شده است و حتی به همین دلیل فدراسیون وزنهبرداری محکوم به پرداخت جریمه 100 هزار دلاری شده است.
بدین ترتیب ابهامات ایجاد شده در مورد اتفاقات دوپینگی وزنهبرداری - که البته تکذیب هم میشدند - به نگرانیهایی بابت اعزام کاروان پاک به دو رویداد مهم پیش رو یعنی المپیک آسیایی نانجینگ نوجوانان و بازیهای آسیایی اینچئون تبدیل شد تا جایی که قرار است طی نشستی ویژه پرونده دوپینگ وزنهبرداران و اتفاقات پشت پرده آن مورد بررسی قرار بگیرد.
این نشست میان مسئولان ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) و فدراسیون وزنهبرداری برگزار خواهد شد. حسین رضازاده باید ضمن حضور در این نشست گزارشی از اتفاقات نگران کننده این روزهای فدراسیون خود و دلایل آن به رئیس و دبیر کل نادو ارائه دهد.
اوضاع نگران کننده است
لطفعلی پورکاظمی، دبیر کل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ در این خصوص می گوید:در رابطه با مثبت شدن دوپینگ وزنهبرداران، صحبتهای کاملی با سجادی، رئیس نادو داشتم. تاکید وی هم روی این موضوع است که این پرونده به طور کامل بررسی شود تا مشخص شود چه دلایل و اتفاقات پشت پردهای موجب شده چهار وزنهبردار دوپینگی شوند.
وی تصریح کرد: طی سالهای گذشته ورزش ایران کاروانهای پاکی به محل برگزاری بازیهای آسیایی گوانگجو و المپیک لندن اعزام کرد اما با این اتفاقاتی که در وزنهبرداری افتاده نگرانیهایی در ارتباط با المپیک نانجینگ و بازیهای آسیایی ایجاد شده و اینکه مبادا در این بازیها آبرویی از ورزش ایران برود. به همین دلیل هم رئیس نادو تاکید زیادی روی بررسی پرونده وزنهبرداران دارد.
دبیر کل نادو گفت: رئیس فدراسیون وزنهبرداری باید طی گزارشی دلایل این اتفاقات را توضیح دهد. این گزارش طی نشستی که با حضور مسئولان نادو و خود حسین رضازاده برگزار میشود، بررسی خواهد شد. این نشست را طی همین روزها برگزار میکنیم.
مسئول دوپینگ
ورزشکاران خودشان هستند نه نادو
باید دید نشستی که دبیر کل نادو خبر از برگزاری آن داده چه خروجی خواهد داشت اما اصلا این نهاد در قالب برنامههای خود، برنامهای ویژه ورزشکاران ردههای سنی پایه و برای آگاه کردن آنها از دوپینگ و مبارزه با آن داشته است و اگر بله پس چرا چهار وزنهبردار نوجوان مرتکب دوپینگ شدهاند؟
پورکاظمی در پاسخ به این پرسش گفت: یکی از اهداف نادو برای مبارزه با دوپینگ معطوف به ردههای سنی پایه است. در واقع تمام دورههای آموزشی که سالانه برگزار میشود همزمان به ورزشکاران نوجوان، جوان، بزرگسال و حتی پیشکسوت اختصاص دارد. سالانه 1000 دوره آموزشی برای ورزشکار، مربی و حتی کادر اداری برگزار میشود.
وی ادامه داد: در قالب این دورهها، آموزشهای لازم در مورد دوپینگ، راههای مبارزه با آن و به خصوص آشنایی با مکملهای مجاز و غیر مجاز ارائه میشود. اما علاوه بر فرهنگ سازی و برای مبارزه با دوپینگ، برنامه حضور ماموران نادو در محل مسابقات و اردوها را هم داریم که به صورت منظم - سرزده یا از پیش هماهنگ شده - اجرا میشود با همه اینها خطاهایی از برخی ورزشکاران سر میزند که آن دیگر دست ما نیست. در این مورد خود ورزشکاران مقصر هستند و هیچ تقصیری به گردن دیگر نهادها مانند نادو نیست با این حال وظیفه خود میدانیم که موضوع را پیگیری کنیم.
شکسته شدن سکوت توکلی
اما در این بین صحبت های حسین توکلی سرمربی تیم وزنه برداری نوجوانان شنیدنی است . وی پس از یک ماه سکوت را شکست و پرده از حقایقی برداشت که می تواند در معرفی مسببان اصلی دوپینگ چهار ملیپوش وزنهبرداری تاثیرگذار باشد.
سرمربی تیم ملی وزنه برداری نوجوانان با ابراز تاسف از اتفاقی که برای چهار ملیپوش مازندرانی تیم نوجوانان ایران رقم خورد، قبل از هر چیز از عدم صداقت ورزشکاران گلایه کرد و گفت: به نظر شما یک سرمربی باید با استناد به چه فاکتورهایی از پاک بودن ورزشکارش اطمینان حاصل کند؟ ما بیشتر از هر چیز به صداقت ورزشکاران اتکا کردیم ولی وقتی ورزشکار صادق نیست این مشکلات به وجود می آید. وی ادامه داد: اینها قبل از اینکه به اردو بیایند اقدام به مصرف داروهای غیر مجاز کرده بودند. از طرفی ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) هم با وجود نمونهگیری از ملی پوشان هنوز برگه آنالیزی به ما نداده است که ثابت شود این آزمایشها به آزمایشگاه کلن ارسال شده است یا خیر. در چنین شرایطی من از کجا باید بفهمم که وزنهبردارم چه چیزی مصرف کرده است؟ نه لابراتوار شخصی دارم و نه از روی چهره طرف میتوانم به حقیقت ماجرا پی ببرم. فاکتورهایی که من مربی دارم یکی حرف خود وزنهبردار است که متاسفانه این چهار نفر به سرمربیشان دروغ گفتند. فاکتور دوم هم بحث آزمایش گرفتن از بچهها است که تا زمانی که برگه آنالیز نتایج در اختیار ما قرار نگیرد نمی توان به آن استناد کرد. شما خودتان دیدید که فدراسیون پزشکی ورزشی بابت منفی بودن همه آزمایش ها به فدراسیون وزنه برداری تبریک گفت اما بعد از آن همان وزنهبرداران در مسابقات به مشکل برخورده اند.
اعتماد به مربی شهرستانی
بیشتر از سرمربی تیم ملی
وی افزود: متاسفانه ورزشکاران به مربی شهرستانیشان بیشتر از سرمربی تیم ملی اعتماد کردند. مربیان شهرستانی هم به جای آنکه در راستای برنامه های سرمربی تیم ملی حرکت کنند فقط به دنبال این بودند که جایگاه خودشان را در سطح استان تثبیت کنند. جالب آنکه همان مربیان به ورزشکاران گفته بودند اگر در مورد این مسائل چیزی به سرمربی تیم ملی بگویند به آنها اجازه نخواهند داد در سطح استان فعالیت کنند. یا تهدیدشان کرده بودند اگر توکلی از این موضوع با خبر شود آنها را از اردوی تیم ملی خط می زند. من اگر وزنه برداری را از اردوی تیم ملی بیرون کردم اول از همه هدفم سالم سازی فضای اردو بود. حالا همان وزنه بردارانی که از اردو بیرون رفتند باید از ما تشکر کنند که اجازه ندادیم آبرویشان با مثبت شدن دوپینگ شان از بین برود. اما این دوستان کمک ما را نخواستند و سر خود از داروهای غیر مجاز استفاده کردند. البته وقتی یک مربی شهرستانی به شاگردش می گوید به مربی تیمملی دروغ بگوید یا به جای گفتن اسم داروهایی که استفاده کرده اسم دیگر داروها را ببرد، دیگر من چه انتظاری می توانم از یک نوجوان 15 ساله داشته باشم؟ آنها نخواستند به مربی تیم ملی اعتماد کنند. ورزشکارانی که اعتماد کردند الان آبرویشان در دستشان است، اما این چهار نفر حالا با محرومیت مواجه شده اند.
اقرار ورزشکاران دوپینگی
توکلی با اشاره به اینکه وزنهبرداران خاطی طی دست نوشته ای اقرار کرده اند که این داروها را به سفارش مربی شهرستانشان مصرف کرده اند ادامه داد: این مربیان به بهانه انجام کار آزمایشگاهی از سن کم وزنه برداران سوء استفاده کرده و از خانواده هایشان پول های زیادی گرفته اند. خود بچه ها اقرار کردند که این داروها را به سفارش مربی شهرستانشان استفاده کرده اند و مربیان هم با بردن آنها به آزمایشگاهی در شمال و گرفتن آزمایش، این اطمینان را به وزنهبرداران داده بودند که دوپینگ شان مثبت نمیشود. این داستان سری دراز دارد و به زودی از خیلی از این مسائل پردهبرداری می شود. دارنده مدال طلای المپیک سیدنی، با ابراز ناراحتی از اتفاقی که برای چهار وزنه بردار تیم نوجوانان افتاده است، گفت: متاسفانه اعتبار 20 ساله من با اشتباه بچه گانه یک مربی شهرستانی و البته ندانم کاری خود وزنه برداران زیر سؤال رفته است. حالا به مرزی رسیدم که دیگر رغبتی برای کار کردن ندارم. چون من با این بچهها خیلی صادق بودم و با توجه به جایگاهم انتظار داشتم آنها هم بیشتر از اینها به من اطمینان کنند. اما این ورزشکاران با اشتباهی که مرتکب شدند هم آبروی خودشان را بردند و هم اعتبار من را خدشهدار کردند. ضمن اینکه تلاش یک گروه برای کسب افتخاری ملی به همین سادگی پایمال شد.
پیگیری برای معرفی خاطیان
توکلی با بیان اینکه بیصداقتی کار دست ما داد، خاطرنشان کرد: همان روز اولی که خبر دوپینگ مهدی فروتن را شنیدم می خواستم استعفایم را بنویسم و تقدیم رضازاده کنم اما فکر کردم این کار فرار کردن از زیر بار مسئولیت است. اگر هم تا الان مصاحبه نکردم به این خاطر بود که میخواستم یک سری حقایق را بفهمم و بعد با آگاهی کامل درباره اتفاقی که افتاده است حرف بزنم. در این مدت جواب خیلی از خبرنگاران را ندادم و فقط به دنبال این بودم که همه شنیده ها را به قطعیت برسانم. من از همه خبرنگارانی که تماس هایشان بی پاسخ ماند عذرخواهی می کنم، اما خوشبختانه با پیگیریهایی که بعد از شنیدن خبر اولین دوپینگ داشتم بسیاری از حقایق رو شد و حتی سه وزنه بردار دیگر، با وجود آنکه دوپینگ شان هنوز مثبت اعلام نشده بود به رابطه شان با این مربی اقرار کردند. تا آنجایی که من باخبرم خانواده هر چهار وزنه بردار پیگیر شکایت از آن مربی شهرستانی هستند. خود هیات وزنه برداری مازندران و حراست اداره کل ورزش و جوانان استان هم به شدت پیگیر این ماجرا است، من نیز تا معرفی نهایی مسببان این اقدام غیراخلاقی دست از تلاش نمی کشم. حسین توکلی در پایان گفت: شاید من اشتباه کردم که به گفته ورزشکارانم اعتماد کردم. من تمام تلاشم را کردم تا تیم نوجوانان به عنوان آینده سازان تیم ملی بزرگسالان در مسیر درستی پرورش پیدا کنند اما همه چیز دست من نبود. آن مربی شهرستانی که اتفاقا دوست و همشهری من بود به جای اعتماد کردن به سرمربی تیم ملی در مسیر ضربه زدن به من حرکت کرد و با این کار خود، هم به فدراسیون و تیم ملی لطمه زد و هم به خود این بچهها. این مربیان فقط به دنبال منافع شخصی خودشان بودند و به اندازه سر سوزنی به منافع ملی فکر نکردند. متاسفانه گاهی اوقات انسان از کسی که فکرش را نمیکند ضربه میخورد. اما من با تمام قدرت پیگیر این پرونده هستم تا از طریق مراجع قضایی آنهایی را که با آبروی یک تیم ملی و یک فدراسیون بازی کردند به مردم معرفی کنم.