kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۰۴۸۱
تاریخ انتشار : ۰۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۲
وزیر بهداشت تشریح کرد

جهش چشمگیر حوزه پزشکی در کشور پس از انقلاب اسلامی

وزیر بهداشت با اشاره به پیشرفت‌های گسترده کشور در زمینه بهداشت و درمان پس از انقلاب اسلامی گفت: تعداد دانشمندان ایران در حوزه پزشکی با کشورهای منطقه قابل مقایسه نیست.

به گزارش پایگاه خبری وزارت بهداشت، سید حسن هاشمی در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما به مناسبت روز پزشک، گفت: در دوران پیش از انقلاب سالانه 700 دانشجو در رشته پزشکی پذیرفته می‌شدند اما امروز 8400 نفر در این رشته پذیرش می‌شوند و علاوه بر این تعداد، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ایرانی که خارج از کشور تحصیل می‌کنند هر ساله به این تعداد، اضافه می‌شوند.
هاشمی افزود: در دوران پیش از انقلاب، در حوزه سلامت مصرف کننده بودیم و پنج هزار پزشک از کشورهای مختلف مانند فیلیپین، هند و بنگلادش برای درمان بیماران ایرانی در ایران حضور داشتند.
وی ادامه داد: زمانی که وارد رشته پزشکی شدم، 7 دانشکده پزشکی در کشور وجود داشت اما امروز 91 دانشکده پزشکی در کشور فعالیت آموزشی دارند.
وزیر بهداشت با بیان این که ایران از نظر پزشکی حتی قبل از انقلاب هم در بین کشورهای منطقه، سرآمد بود، گفت: تعداد پذیرش دانشجویان رشته‌های پزشکی در کشور 12 برابر شده و تعداد اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های علوم پزشکی از 2900 نفر به حدود 20 هزار نفر افزایش پیدا کرده است.
هاشمی با بیان اینکه رتبه تولید علم ایران با برخی کشورهای منطقه که پردرآمد هستند و می توانند موقعیت‌های برتر علمی را بخرند، قابل مقایسه نیست، یادآور شد: در حوزه تولید علم علی‌رغم بی‌مهری‌ها و مشکلات داخلی و وجود نگاه طبقاتی به جامعه پزشکی و تحریم‌های ظالمانه علیه کشور، رتبه اول منطقه و 15 دنیا را داریم.
برنامه‌ریزی برای افزایش 10 برابری
صادرات تجهیزات پزشکی
وی در خصوص وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی گفت: در حال حاضر 95 درصد از داروی مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود و در حوزه تجهیزات پزشکی نیز وضعیت مناسبی داریم و امسال برای افزایش 10 برابری صادرات تجهیزات پزشکی ایران، برنامه‌ریزی کرده‌ایم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه دارو صادر می کنیم اما پزشک صادر نمی کنیم، افزود: البته خروج پزشک از کشور وابسته به فضای عمومی حاکم بر کشور است. در حوزه درمان، بیماران ایرانی در طول سال‌های پیش از انقلاب به آمریکا، سرزمین‌های اشغالی فلسطین و کشورهای اروپایی می‌رفتند اما امروز روزانه حداقل 700 بیمار خارجی تحت عنوان توریسم سلامت برای درمان به ایران سفر می کنند.
هاشمی با بیان این که در حوزه انواع پیوند اعضا، سلول‌های بنیادی، نانوتکنولوژی و ژن درمانی کارهای بزرگی در مرز دانش در کشور انجام شده و پیشرفت‌های قابل توجهی داشته‌ایم، یادآور شد: در حوزه پزشکی، افراد باسواد، با مهارت بالا، صبور و خیر زیادی حضور دارند که از چهره‌های بین المللی و جزء 10 نفر برتر رشته تخصصی خودشان در دنیا هستند.
تعداد دانشمندان ایران در حوزه پزشکی با کشورهای منطقه قابل مقایسه نیست
وی با اشاره به اینکه تعداد دانشمندان ایران در حوزه پزشکی با کشورهای منطقه قابل مقایسه نیست و ایران سه برابر عربستان، چند برابر مصر و دو برابر ترکیه، دانشمند برتر دارد، گفت: قبل از انقلاب در دانشگاه تهران، سالانه 100 مقاله تولید می شد اما 15 سال پیش، سالانه 5000 مقاله در این دانشگاه تولید می‌شد.
وزیر بهداشت با اشاره به دستاوردهای حوزه بهداشت، گفت: در حوزه بهداشت در طول سه و چهار سال گذشته اتفاقات بسیار خوبی رخ داده و تشویق‌نامه‌های متعددی از سوی سازمان‌های بین‌المللی دریافت کرده‌ایم و  ایران یکی از 10 کشور منتخب سازمان جهانی بهداشت است که باید گزارش اقدامات خود در حوزه کنترل بیماری‌های غیرواگیر را در سفر مهرماه رئیس‌جمهوری به سازمان ملل، ارائه دهد.
هاشمی خاطرنشان کرد: استخوان‌بندی که اساتید زحمتکش و پرتلاش حوزه پزشکی ایجاد کردند، ما را از یک مصرف‌کننده صرف به یک کشور مولد تبدیل کرد.
وی با بیان این که جامعه پزشکی توانست به اهداف عالیه کشور مانند عدم وابستگی و رسیدن به جایگاه برتر منطقه برسد، افزود:  جامعه پزشکی در بین بقیه گروه‌های علمی تنها گروهی است که توانسته به اهداف تعیین شده در برنامه 20 ساله و نقشه علمی، برسد.
عدم تأمین منابع مالی مورد نیاز
مهم‌ترین مشکل طرح تحول سلامت
وزیر بهداشت در تشریح  اجرای طرح تحول سلامت و چالش‌ها و دستاوردهای اجرای این طرح گفت: طرح تحول سلامت با هدف افزایش آرامش مردم، کاهش پرداختی از جیب، حمایت بیشتر و وجود بیمه‌های قوی‌تر آغاز شد و توانست به بخشی از اهداف خود دست پیدا کند اما مشکلاتی هم داشت و مهمترین مشکل طرح تحول سلامت، عدم تامین منابع مالی مورد نیاز بود که آن هم ناشی از سقوط ارزش نفت به یک چهارم، پوشش بیمه رایگان برای 11 میلیون نفر به جای چهار تا پنج میلیون نفر و عدم اجرای تعهدات شرکای خود بود.
داروهای خارجی با مشابه داخلی
ارز دولتی دریافت نمی‌کنند
هاشمی درباره تخصیص ارز دولتی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی اظهار داشت: برخی داروهای خارجی که مشابه داخلی دارند، ارز دولتی دریافت نمی‌کنند اما برای برخی بیماران خاص که پزشک آنها ترجیح می‌دهد به دلیل مقاومت بدن بیمار یا ایجاد حساسیت باید از داروهای خارجی استفاده کنند، حمایت‌های ارزی انجام می‌شود و در عین حال تمامی مکمل‌ها که بخشی نیز از طریق قاچاق وارد می‌شود از دریافت ارز دولتی، محروم هستند.
وی در خصوص برخی کمبودهای دارویی نیز گفت: اخیرا در کشور کمبود داروی وارفارین داشتیم که به میزان کافی تهیه و توزیع شد اما برای داروی بیماران پارکینسون هنوز مشکلاتی وجود دارد که دلیل آن به معطلی دو سه ماهه کشور در زمان اعلام ارز 4200 تومانی برمی‌گردد چون ارز دولتی، تعیین تکلیف نشده بود.
وزیر بهداشت با بیان این که در حال حاضر برخی از تجهیزات پزشکی می‌توانند ارز دولتی دریافت کنند و برخی نمی‌توانند، ادامه داد: راهکار برخورد با احتکارکنندگان دارو و تجهیزات پزشکی، گزارش آن و رسیدگی سریع و قاطع توسط سازمان تعزیرات حکومتی است و وزارت بهداشت نیز از طریق دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور، نظارت مناسبی بر وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی دارد.
تأخیریک ساله بیمه تأمین اجتماعی
در پرداخت مطالبات وزارت بهداشت
هاشمی یادآور شد: جریان وجوه حوزه سلامت از طریق بیمه‌ها و دولت تامین می‌شود که یکسال است از بیمه تامین اجتماعی مطالبات خود را دریافت نکرده‌ایم در حالیکه آنها حق بیمه را آخر هرماه از بیمه‌شدگان خود دریافت می‌کنند و با این رویه، اداره و مدیریت کردن دشوار است.
وی با یادآوری اینکه در طرح تحول سلامت، علی‌رغم مشکلات کشور، در ارایه خدمات برای مردم کم نگذاشتیم و دسترسی آنها افزایش پیدا کرد و امکانات، تجهیزات و پزشکان متخصص مورد نیاز، تامین شدند، گفت: متاسفانه ارائه‌دهندگان خدمات و تامین‌کنندگان دارو و تجهیزات پزشکی در طول طرح تحول سلامت، در موضوع مطالبات خود به درستی تامین نشدند. شرکتی‌هایی که سال گذشته تجهیزات پزشکی مورد نیاز بیمارستان‌ها را با ارز 3700 تومانی تهیه کرده‌اند و بیمارستان‌ها آنها را برای مردم استفاده کرده‌اند باید مطالبات خود را بعد از یک سال با همان ارز 3700 تومانی و از طریق اوراق دریافت کنند که این مسئله باعث ایجاد مشکلاتی در تامین نقدینگی این شرکت‌ها شده است.
زشت است که پزشکی
کارتخوان نداشته باشد
وزیر بهداشت در مورد موضوع نصب کارتخوان در مطب‌ها نیز با بیان این که  استفاده از دستگاه کارتخوان برای آرامش بیشتر مردم است، اظهار داشت: در روزهای اخیر خبری در مورد استفاده پزشکان از دستگاه‌های کارتخوان پخش شد که پشت پرده مهندسی شده این خبر را لازم نیست بگویم که متاسفانه در کشور، تخریب کردن بسیار ارزان و راحت شده است، البته زشت است که پزشکی کارتخوان نداشته باشد چون امروز دستگاه کارتخوان را حتی دست بلال‌فروش، کارواش و حتی متکدیان چهارراه می‌بینیم.
هاشمی افزود: تعجب می‌کنم که یک مسئول مالیاتی می گوید 50 درصد از پزشکان استان تهران، مالیات خود را پرداخت نکرده‌اند، پس شما چکاره‌اید؟ از بودجه بیت‌المال به شما حقوق می‌دهند که به وظیفه‌ای که دارید عمل کنید، چرا قانون را برای هر کسی که مالیات نمی‌دهد اجرا نمی‌کنیم و آنها را ممنوع‌الخروج نمی‌کنیم یا مطب آنها را تعطیل نمی‌کنید؟ کسی که این قانون را اجرا نمی‌کند مقصر اصلی است که فرار مالیاتی ایجاد می‌شود.
وی افزود: سازمان نظام پزشکی نمی‌گوید که پزشکان نباید مالیات بدهند و پزشک هم باید مالیات را پرداخت کند و متعهد به پرداخت مالیات است،  40  سال است که می‌گوییم مالیات عادلانه باید از همه صنوف گرفته شود اما برخی‌ها نورچشمی هستند و نمی‌خواهند مالیات بدهند، از هزاران پزشک وزارت بهداشت قبل از دریافت حقوق، ابتدا مالیات کسر می‌شود اما اگر عده‌ای از پزشکان فرار مالیاتی دارند، دستگاه مالیاتی مقصر است.