مدیرعامل سابق منطقه آزاد اروند:
عملکرد مناطق آزاد قابل دفاع نیست
در حالی قرار است این هفته لایحه افزایش تعداد مناطق آزاد و ویژه در مجلس به رأی گذاشته شود که مدیرعامل سابق یکی از همین مناطق تصریح کرده است: عملکرد مناطق آزاد در ایجاداشتغال، تولید و صادرات قابل دفاع و مطلوب نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جواد معصومی با حضور در بخش خبری ۲۱ شبکه یک سیما درباره لایحه افزایش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: هدف از ایجاد مناطق آزاد، صادرات و صادرات مجدد و نه ایجاد فقط معافیتهای محلی مالیاتی است.
وی اظهار کرد: صادرات ما از مناطق آزاد اکنون کمتر از ۵ درصد کل صادرات کشور است و این نشان میدهد بقیه جاهای کشور که مناطق آزاد نبودند در صادرات موفقتر بودند.
مدیرعامل سابق منطقه آزاد اروند با بیان اینکه مناطق آزاد در جذب واردات باهم رقابت دارند، افزود: قانون چگونگی اداره مناطق آزاد ما را به هدف مطلوب نمیرساند، زیرا مناطق آزاد را در عمل به بهشت فرار مالیاتی تبدیل شده است و این موضوع را از تعداد زیاد شرکتهای ثبت شده در این مناطق میتوان فهمید.
معصومی گفت: در حال تخصیص منابعی بیش از ۵ هزار میلیارد تومان به چند منطقه آزاد هستیم تا به تولید واشتغال کمک کنند، اما این مناطق عملکرد مطلوبی ندارند.
وی ادامه داد: درآمدهای مناطق آزاد به نوعی مسموم است که ممکن است در کوتاه مدت جذاب باشند، اما در بلندمدت به ضرر مناطق است.
مدیرعامل سابق منطقه آزاد اروند اضافه کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به جای تمرکز بر روی افزایش تعداد مناطق، بر روی اصلاح قانون چگونگی اداره مناطق آزاد کار کنند و در جانمایی دیگر مناطق آزاد هم بازنگری کنند.
در یک برنامه دیگر تلویزیونی هم نمایندگان مجلس به انتقاد از لایحه افزایش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی پرداختند.
محمد حسینی نماینده مجلس به عنوان مخالف لایحه افزایش مناطق آزاد در برنامه تیتر امشب گفت: باید دید آیا نسبت به هدفی که در ماده یک قانون اداره پیشبینی شده، عملکردها در مناطق آزاد چیست؟ و آیا در این فرایند موفق بوده ایم؟
وی افزود: هدف از ایجاد مناطق آزاد در قشم و کیش رقابت با دیگر کشورها بوده است. امروز وقتی آمار و اطلاعات را میبینیم متوجه غیرتخصصی بودن کار میشویم. شرایط برای هتل داریوش چین به عنوان سرمایهگذاری دیگر ایده آل نیست.
به گفته حسینی در مناطق تخصصی نیز متاسفانه به جای تقویت به مرکز واردات تبدیل شده ایم. امروز در این شرایط بحران اقتصادی آیا اضافه کردن مناطق آزاد لازم است، در حالی که باید زیرساختها را فراهم کنیم ما به دلیل اینکه در این مناطق موفق نبوده ایم بنده مخالف ایجاد مناطق بیشتر هستم.
در همین رابطه شایان ذکر است، در شرایطی که برخی حامیان مناطق آزاد در دولت و مجلس اعتقاد دارند 22 میلیارد دلار صادرات از مناطق ویژه و آزاد کشور صورت میگیرد، آمارها نشان میدهد حدود 90 درصد این رقم مربوط به مناطقی است که مشتقات نفت و گاز صادر کرده و ربطی به ویژه یا آزاد بودن این مناطق ندارد.
به عبارتی بیش از 90 درصد صادرات مناطق ویژه اقتصادی، به این چند منطقه ویژه برای صادرات مشتقات نفت و گاز تعلق دارد و این بدان منظور است که این مناطق چه منطقه ویژه اقتصادی باشند چه نباشند، همچنان این صادرات خود را خواهند داشت زیرا این صادرات به واسطه ذخایر ملی و پتانسیل کشورمان در حوزه انرژی اتفاق میافتد نه بخاطر منطقه ویژه بودن این مناطق. نکته بسیار جالب آنجاست که اگر آمار صادرات و واردات عسلویه را برای مناطق ویژه حذف کنیم، تراز تجاری مناطق ویژه منفی خواهد شد.
تا پیش از این، برخی نمایندگان جزء منتقدان اصلی عملکرد مناطق آزاد بوده و با گفتههایشان اعلام کرده بودند که اگر شرایط تاسیس مناطق آزاد جدید مهیا نشود، به لایحه افزایش مناطق آزاد رأی نخواهند داد اما دیری نپایید که ورق برگشت و آن موضعگیریها تغییر
کرد.