kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۸۱۳۴
تاریخ انتشار : ۰۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۰
استاد اقتصاد دانشگاه تهران:

نابسامانی بازار مسکن نتیجه پیاده‌سازی اقتصاد لیبرالی است

استاد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به سوداگری بانکها در بازار مسکن گفت: بدون هیچ نظارتی برخی از بانکها ۴۰۰ هزار خانه خریدند تا گران شود و بفروشند.

ابراهیم رزاقی در گفتگو با تسنیم با تصریح بر اینکه نابه‌سامانی امروز مسکن نتیجه پیاده سازی اقتصاد لیبرالی است گفت: اگر دولت معتقد است با تغییر افراد وضع بهتر می‌شود چرا این کار را از وزارت راه و شهرسازی آغاز نکرده است مگر امروز مسئله اول اقتصاد کشور معضل ناتوانی دولت در حوزه ساماندهی بازار مسکن نیست؟!
وی در پاسخ به این پرسش که نقش تحریمها در نابه‌سامانی‌های مسکن را چگونه ارزیابی می‌کنید گفت:‌ بخش عظیمی از این نابه‌سامانی‌ها به جهت سوء‌ مدیریت است مثلا جلوگیری نکردن از احتکار در حوزه مسکن؛ اکنون حدود 3 میلیون خانه خالی وجود دارد اما دولت مالیات این خانه‌ها را نمی‌گیرد و علاقه‌ای به شناسائی آنها نیز ندارد در صورتی که با همین راهکار ساده بخش عظیمی از نوسانات حداقل در زمینه اجاره بها حل می‌شد اما دولت در این حوزه کاری انجام نداد تا سوداگران بازار از این نوسانات نهایت سود را ببرند و بدون پرداخت مالیات سودهای میلیاردی نصیبشان شود.
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به کوتاهی دیگری که در این زمینه صورت گرفته گفت: مسئله دیگری که وجود دارد سوداگری بانکها در این آشفته بازار است که بدون هیچ نظارتی برخی بانکها هزاران خانه خریدند تا گران شود و بفروشند.
وی با تذکر به اینکه تجربه کشورهای اروپائی در سال‌های قبل از جنگ جهانی دوم نیز به ناموفق بودن عملیاتی کردن طرح اقتصاد لیبرال اذعان دارد گفت: بعد از جنگ جهانی دوم و در نتیجه پیاده‌سازی سیاستهای غلط سرمایه‌داری فقر اکثر کشورهای اروپائی را در بر گرفته بود و در چنین شرایطی علی رغم شعار اقتصاد لیبرالی و عدم دخالت دولت در اقتصاد، اروپائیان به عنوان مهد اقتصاد آزاد بعد از جنگ جهانی دوم از ترس هجوم تفکر کمونیستی مجبور شدند تا حدودی به مردم خود بپردازند تا مانع از سقوط نظام خود شوند.
ابراهیم رزاقی با بیان اینکه سیاستهای مسکن آنها هم نیز جالب بود گفت: ساخت خانه‌های سازمانی برای کارگران یکی از طرحهای آنها بود که کارگران با پرداخت یک سوم حقوق خود می‌توانستند تا هر موقع که خواستند از این خانه‌ها بهره‌مند شوند و یا افرادی که پس اندازی داشتند دولت کمک می‌کرد تا با آن خانه بسازند و با این اقدامات تولید مسکن آنها به بالای یک میلیون رسید در حالی که رشد جمعیت در این کشورها بسیار ضعیف بود.
وی افزود: معضل اقتصاد کشور این است که به سراغ نسخه‌هایی غیر عملیاتی رفتیم که خود اروپائی‌ها نیز پیاده نکردند.
وی با تصریح بر اینکه تنها اقدام اقتصادی که در 29 سال بعد ازجنگ در خلاف اقتصاد سرمایه‌داری برداشته شد طرح مسکن مهر بود گفت: مسکن مهر به بهانه‌های مختلف در دولت یازدهم و دوازدهم تخریب شد و استمرار پیدا نکرد.
این کارشناس اقتصادی درباره انتقاداتی که پیرامون تورم زا بودن مسکن مهر مطرح است گفت: انجام هر کاری سختی‌هایی دارد و نمی‌توان کار را به خاطر سختی‌هایش تعطیل کرد؛‌ انجام هر پروژه عمرانی به تبع خود تورم می‌آورد اما نمی‌توان توسعه و عمران کشور را تعطیل کرد تا تورم ایجاد نشود بلکه هنر مدیریت این است که علی رغم انجام پروژه‌های عمرانی تورم کنترل شود.
وی در مورد حجم نقدینگی‌هایی که طرحهایی چون مسکن مهر ایجاد می‌کند گفت: علی رغم تعطیلی طرحهای عمرانی در این دولت اما حجم نقدینگی نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه افزایش نیز پیدا کرد که یکی از عوامل آن وامهای چند هزار میلیاردی بانکها است که باز نگشته است مثلا در پاسخ به اختلاس صندوق فرهنگیان مسئولان دولتی بیان داشتند که اختلاس نیست بلکه معوقات بانکی است اکنون کسی نمی‌پرسد که تأثیر این حجم معوق بانکی در کشور چیست اما وقتی به ساخت مسکن برای مستضعفین می‌رسیم بلافاصله میزان حجم نقدینگی باعث نگرانی می‌شود!