انتشار شماره جدید کیهان فرهنگی
تازهترین شماره کیهان فرهنگی ویژه بزرگداشت فقیه ولایتمدار شهید آیتالله دکتر سیدمحمدحسین بهشتی منضم به مباحث «شهید بهشتی؛ اسوه پایبندی به فقه جواهری، تحولگرایی و آیندهنگری»، «الگوی پاسداری از آرمانها در رکاب ولایت»، «معمار نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران»، «برای او که به تنهایی یک ملت بود!» و «از اجرای عدالت تا احساس عدالت» به همراه آثاری دیگر از صاحبان قلم چاپ و در پیشخوان روزنامهفروشیها قرار گرفت.
مدیر مسئول در طلیعه این شماره با موضوع [قوه قضائیه، عدالت و اعتماد ملی]، با اشاره به قوه قضائیه سالم و کارآمد گفته است: قوه قضائیه سالم و کارآمد، به شرط مستقل عمل کردن، میتواند عدالت را تضمین کند و حق را استقرار بخشد و این استقلال مفهومی جز استقلال شخص قاضی ندارد.
بایسته و شایسته است شرایط لازم برای استقلال قاضی توسط دستگاه قضایی فراهم گردد. بدین منظور باید آفات و تهدیداتی که به استقلال قاضی لطمه وارد میکند را شناخت و با آن مبارزه کرد. تامین امنیت شغلی، فراهمآوری زمینهها و فضا و امکان سلامت و صلاح و سداد و عدالت قضات و شناسایی و ریشهکنی عوامل تهدیدکننده آنها بر روند اجرای عدالت تاثیر میگذارند و این تکلیفی است که رهبر معظم انقلاب بر دوش مسئولان قوه قضائیه نهادهاند.
دکتر اصلانی در ادامه افزوده است: با چنین نقشه راهی، امید مردم افزون و «احساس عدالت» ایجاد میشود که فراتر از «اجرای عدالت» موردی است؛ زیرا درمییابند که میتوانند با خیال راحت و اطمینان خاطر دادگستری را ملجأ و پناهگاه مطمئن خویش بدانند و برای احقاق حق به آن مراجعه کنند. با چنین اقتداری، متخلفان از قانون و شرع، متجاوزان به حقوق افراد و جامعه و متعدیان به حقوق ملت و نظام و اموال عمومی میهراسند و ناگزیر از تخلف خود میکاهند؛ در نتیجه بر شاخسارهای چنین دستگاه سالم مطلوبی میوههای شیرین احقاق حقوق جامعه میرسند.
حجتالاسلام والمسلمین هادی صادقی- معاونت فرهنگی قوه قضائیه- با اشاره به ویژگیهای شخصیتی شهید والامقام دکتر سیدمحمدحسین بهشتی میگوید: ایشان شخصیت نوگرایی بود و بسیار سعی میکرد به مسائل جدید و روشهای نو بپردازد و از آنها بهره گیرد، آشنا به علوم روز بود، زبانهای انگلیسی و آلمانی را خوب میدانست، از قبل از انقلاب تلاشهای فوقالعادهای برای نوگرایی در حوزه علمیه کرد. اصرار ایشان بر مبانی و اصول شرعی، همراه با نوگرایی بود. ایشان هم اصولگرا و پایبند به مبانی فقه جواهری و هم در آن قالب دنبال اصلاح و تحول بود.
وی در ادامه گفتوگو افزوده است: اخلاقمداری شهید بهشتی به حدی بود که در برابر مخالفانش با رعایت اخلاق، اما با قوت تمام میایستاد؛ یعنی از اصولش کوتاه نمیآمد، اما در عین حال یک ذره تندی، بیاخلاقی و یا بیعدالتی در برابر مخالفانش انجام نمیداد.
«الگوی پاسداری از آرمانها در رکاب ولایت» عنوان گفتوگوی بعدی با حجتالاسلام والمسلمین احمد سالک- نماینده مجلس شورای اسلامی- درباره شهید بهشتی است.
در بخشی از آن چنین گفته است: «بنیصدر پایش را در کفش آقای بهشتی کرده بود و انحصارطلبیاش در روزنامه انقلاب اسلامی کاملا هویدا بود... آیتالله طاهری به آیتالله صدوقی توصیه میکرد و میگفت: آقای صدوقی! به بنیصدر رای بدهید. آقای صدوقی با همان لهجه یزدی میگفت آقای طاهری! شما بنیصدر را نمیشناسید، شما هم به ایشان رای ندهید؛ من اینها را شاهد بودم. اینها غلتیدند به سمت بنیصدر و بنیصدر هرچه خواست علیه شهید بهشتی تاخت و اتهامهایی مانند انحصارطلبی به شهید بهشتی زد.»
«معمار نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران» عنوان یکی دیگر از مطالب این شماره درباره شهید بهشتی است که در بخشی از آن آمده: دفاع کامل از لایحه قصاص که در آن زمان از ناحیه جبهه ملی و عناصر لیبرال مورد ایراد و اعتراض قرار گرفته بود و به شدت جوسازی میکردند و آن را خلاف دمکراسی غربی میدانستند، بیانگر تعبد و قاطعیت او در مقابل قانونگریزی و عبور از احکام مسلم فقهی بود و این گونه بود که مردم در شهادتش فریاد میزدند: بهشتی، بهشتی، لایحه قصاص را با خون خود نوشتی.
همچنین دکتر عباسعلی کدخدایی- عضو و سخنگوی شورای نگهبان- در این باره گفته است: از ویژگیهای شاخص شهید بهشتی میتوان استقلال در رای، بیطرفی در اظهارنظر، نظم در کار، و جدیت در مدیریت نام برد. این خصوصیات در کنار ویژگیهای انسانی وی چون صبوری و اخلاقمداری از او مدیری بیمانند ساخته بود که به راحتی بر مشکلات فائق میآمد و با حلم و تدبیر به حل آنها همت میگماشت.
«تعامل فرهنگ و قضا، مهمترین خلأ دستگاه قضایی» عنوان مطلب بعدی به قلم حجتالاسلام والمسلمین نصرالله پژمانفر در این باره است که در بخشی از آن آمده است: نوع تفکر و دیدگاه شهید بهشتی امروز هم راهگشای مشکلات خواهد بود. برخورد انقلابی در عین قانونمداری و رعایت اخلاق اسلامی در عین صلابت، ویژگیهای ممتاز ایشان بود که برای قوه قضائیه چراغ راه خواهد بود.
همچنین در این شماره میخوانیم: «در مسیر هدف» گفتاری از شهید آیتالله قدوسی/ «بازنگری در سیاستهای قضایی بر محور احیای حقوق عامه» به قلم سیدمحمدمهدی غمامی/ «از اجرای عدالت تا احساس عدالت» نوشته سیدعلیرضا طباطبایی بافقی/ «قلمرو پیام حق و جامعیت حداکثری» به قلم دکتر تقی اژهای/ «عاملان تضعیف انقلاب، حاملان پیام ذلت و سازش» از قاسم غلامرضایی/ «جایگاه اخلاق در سیاست و عواقب بیتوجهی به آن» نوشته دکتر سیفالله رهبری/ «استقرار حکومت صالحان و حاکمیت فقیه جامعالشرایط، دغدغه شهید آیتالله صدوقی» از عبدالحسین توکلی طرقی/ «جنگ روانی علیه شهید آیتالله دکتر بهشتی» نوشته رمضانعلی ابراهیمزاده گرجی و...